Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Κοσμοπλημμύρα στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στη Θεσσαλονίκη

Γράφτηκε από την Λένα Παρασκευά

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην παραλιακή λεωφόρο της Θεσσαλονίκης, στο συλλαλητήριο για το όνομα των Σκοπίων. Η εξέδρα των ομιλητών (στην οποία ανέβηκαν και αρκετοί μητροπολίτες όπως ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε πει ότι θα ακολουθήσει την επίσημη γραμμή της Εκκλησίας της Ελλάδος), στήθηκε στο πλακόστρωτο της παραλίας, με φόντο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα όπως το «Ελλάς -Ελλάς Μακεδονία» και τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή», ενώ από τα μεγάφωνα ακούγονται τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Στην πόλη έσπευσαν πολίτες απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πολλοί απο τους οποίιους ξεκίνησαν το ταξίδι προς την Θεσσαλονίκη απο την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρεται ότι "από ώρα 13:00 σήμερα (21-01-2018) πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου ενενήντα χιλιάδων (90.000) πολιτών στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, με θέμα «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία», η οποία εξελίσσεται φυσιολογικά. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, έλαβε από νωρίς το πρωί σήμερα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Η άφιξη του κόσμου έγινε και με 284 λεωφορεία τα οποία φυλάσσονται σε ασφαλείς χώρους".

 Ντυμένοι παραδοσιακά και αρκετοί απο αυτούς έφιπποι, έφτασαν στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο και το πρωί της Κυριακής παρακολούθησαν το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Οι Κρητικοί έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο, κρατώντας την ελληνική σημαία.

Εν τω μεταξύ, σφοδρές αντιδράσεις στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ο Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, "Sitel", αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν ομογενή της γειτονικής χώρας στις ΗΠΑ, ενώ επιβεβαίωσε και τα πέντε ονόματα-προτάσεις που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Μετά την «τορπίλη» Νίμιτς, η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση για την διαχείριση της διαπραγμάτευσης και την στάση της σε ότι αφορά το Σκοπιανό. «Η Κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στην ανεύθυνη τακτική της και στις διαφορετικές γραμμές της για το Σκοπιανό», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Από την πλευρά του, σε ανάρτηση του στα social media, ο Απόστολος Τζιτζικώστας χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Νίμιτς ως απαράδεκτες.

Επίσης, με αναρτήσεις τους στα social media, ο Αντιπρόεδρος και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ εξαπολύουν "βέλη" κατά ατνιεξουσιαστών και του Νίκου Τόσκα για το συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη.

http://www.ant1news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: