Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Οι παραλείψεις και οι αστοχίες του ΥπΑΑΤ

Γράφει ο Δρ. Κων/νος Μπαγινέτας, 
Γεωπόνος, Γραμματέας Αγροτικών Φορέων ΝΔ

Ένα αποτελεσματικό και δραστήριο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, που πραγματικά ενδιαφέρεται για το παρόν και το μέλλον του Ελληνικού αγροτικού τομέα, θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να εξαντλεί όλα τα περιθώρια νομοθετικών και μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων, προκειμένου να αντιμετωπίζει τα πρόσφατα αλλά και τα χρόνια προβλήματα των Ελλήνων αγροτών.
Θα πρέπει, επίσης, να μεγιστοποιεί την αποτελεσματική χρήση των διαρθρωτικών πόρων που υπάρχουν στη διάθεσή μας (όπως οι εγκεκριμένοι πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ύψους 6 δις ευρώ), προκειμένου να στηρίζει ουσιαστικά και αποφασιστικά τους αγρότες, και ιδιαίτερα τους νέους, στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν βιώσιμες, ανταγωνιστικές αγροτικές επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.
Ωστόσο, 3 χρόνια τώρα, όλα τα παραπάνω παραμένουν «κενό γράμμα», λόγω της ολιγωρίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της αποτυχίας της να εφαρμόσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας.
Αυτό που έκανε όμως είναι να:
·         Αυξήσει την προκαταβολή του φόρου από το 27,5% στο 100% και την εισφορά αλληλεγγύης έως και 120%.
·         Φορολογήσει από το πρώτο ευρώ τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
·         Θεσπίσει νέο, άδικο και αναποτελεσματικό φόρο στο κρασί και να αυξήσει το φόρο στην μπύρα.
·         Συμπεριλάβει και τα αγροτεμάχια στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.
·         Τριπλασιάσει σχεδόν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών, συνδέοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημά τους.
·         Καταργήσει τον Ο.Γ.Α.
·         Αυξήσει το κόστος παραγωγής, καθώς: αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο πετρέλαιο κίνησης κατά 21%, καταργήθηκε η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. πετρελαίου κίνησης και αυξήθηκε – κόντρα στις υποσχέσεις - ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια στο 24%, από 13%.
·         Αποτύχει να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες ζωονόσους που καταστρέφουν το ζωικό κεφάλαιο.
·         Καθυστερεί τις προκηρύξεις των Επενδυτικών Μέτρων και των Δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
·         Συνεχίζουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων.
·         Υπάρχει έλλειψη συντονισμού και ελέγχων στην εγχώρια αγορά για τα φαινόμενα των παράνομων «Ελληνοποιήσεων».
·         Υπάρχει έλλειψη συντονισμού στα προγράμματα προώθησης και προβολής των Ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.
·         Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στο έργο των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων από πλευράς ΕΛΓΑ, στις περιπτώσεις ολοκληρωτικών καταστροφών καλλιεργειών λόγω έντονων καιρικών φαινομένων.
·         Παραμένει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η αειφόρος αγροτική ανάπτυξη, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, να παραμένει ανενεργή εις βάρος της χώρας και των αγροτών μας.
Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει ότι είναι απολύτως αναγκαίο να αναληφθούν στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης και για τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών υπέρ των αγροτών.
Κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι η ουσιαστική ενίσχυση και συμπαράσταση των επαγγελματιών αγροτών, οι οποίοι θα είναι ικανοί να παράγουν προϊόντα ποιότητας σε πρότυπα που απαιτούν οι σύγχρονοι καταναλωτές.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη παρουσιάσει τις βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα, οι οποίες στηρίζονται σε κοστολογημένες προτάσεις και έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα. Τα συγκεκριμένα σημεία παρουσιάστηκαν και στο πρόσφατο 11ο Τακτικό Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουν καταθέσει πλήθος ερωτήσεων προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Κι αυτό στην προσπάθειά τους όχι μόνο να αναδείξουν τις τραγικές αστοχίες και παραλείψεις του Υπουργείου, που έχουν οδηγήσει τους αγρότες μας σε μια κατάσταση πραγματικής ασφυξίας, αλλά και να προειδοποιήσουν για τα καταστροφικά αποτελέσματα των λανθασμένων, τυχοδιωκτικών, πολιτικών επιλογών της πολιτικής του ηγεσίας, οι οποίες επιδεινώνουν καθημερινή την κατάσταση στην αγροτική μας οικονομία.
Πιο αναλυτικά, παρακάτω παρουσιάζεται μία ανάλυση του αριθμού των ερωτήσεων που κατέθεσαν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και μία κατηγοριοποίηση των θεμάτων που αυτές αφορούσαν.
Η χρονική περίοδος που διερευνήθηκε ήταν η από 5/02/2015 έως και 29/12/2017. Στο διάστημα αυτό κατατέθηκαν 447 ερωτήσεις. Από αυτές τις ερωτήσεις εξαιρέθηκαν αυτές που αναφέρονταν σε πολύ συγκεκριμένα, τοπικά αγροτικά ζητήματα και η ανάλυση επικεντρώθηκε σε αυτές που αφορούσαν θέματα για το σύνολο του αγροτικού πληθυσμού. Ο αριθμός αυτών ανέρχεται στις 413 και παρακάτω παρουσιάζονται και οι 21 κατηγορίες στις οποίες κατηγοριοποιήθηκαν. 
Α/Α
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
ΠΟΣΟΣΤΟ (%)
1
ΟΠΕΚΕΠΕ (ΠΛΗΡΩΜΕΣ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ)
53
12,8
2
ΕΛΓΑ (ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ)
50
12,1
3
ΠΑΑ 2014-2020
50
12,1
4
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (ΕΦΚΑ)
33
8,0
5
ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ (ΕΝΦΙΑ-ΕΦΚ)
28
6,8
6
ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
18
4,4
7
ΕΞΑΓΩΓΕΣ-ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
17
4,1
8
ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
17
4,1
9
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ (ΚΡΑΣΙ-ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΑ)
15
3,7
10
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
15
3,7
11
ΕΛΕΓΧΟΙ-ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
15
3,7
12
ΑΛΙΕΙΑ
10
2,4
13
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ (KOKKINA ΔΑΝΕΙΑ)
9
2,1
14
ΕΛΙΑ-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
8
2,0
15
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ (ΓΑΛΑ-ΦΕΤΑ-ΓΙΑΟΥΡΤΙ)
7
1,6
16
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
7
1,6
17
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
5
1,2
18
ΑΡΔΕΥΣΗ
4
1,0
19
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
3
0,8
20
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ
2
0,4
21
ΔΙΑΦΟΡΑ
47
11,4

ΣΥΝΟΛΟ
413
100

Από την παραπάνω ανάλυση φαίνεται ότι τα κύρια θέματα που απασχόλησαν τους Βουλευτές και ο μεγαλύτερος αριθμός των ερωτήσεων (232/413 ερωτήσεις, 56,2%) που κατέθεσαν αφορούσαν:
  1. Τον ΟΠΕΚΕΠΕ (καθυστερήσεις και προβλήματα με τις πληρωμές των ενισχύσεων & την κατανομή των δικαιωμάτων).
  2. Τον ΕΛΓΑ (καθυστερήσεις στην εκτέλεση των εκτιμήσεων των καταστροφών και της καταβολής των αποζημιώσεων).
  3. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (την καθυστέρηση των προκηρύξεων των Μέτρων και των Δράσεων).
  4. Τις νέες δυσβάστακτες ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
  5. Την υπερβολική φορολόγηση των αγροτών.
  6. Τα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Νέοι Αγρότες.
 Όλα τα παραπάνω δείχνουν έμπρακτα ότι η Νέα Δημοκρατία και οι Βουλευτές της, έχοντας ιστορικούς και άρρηκτους δεσμούς με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, θέτουν την αγροτική οικονομία στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να αναδείξουν και να επιλύσουν, στο βαθμό που μπορούν, τα ζητήματα και τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: