Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ζάππειο : Και το Δίστομο στην Έκθεση ''ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΩ'' για τα Ολοκαυτώματα






Η τελετή έναρξης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Πρ. Παυλόπουλο

Το ''παρών'' έδωσε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ στην τελετή έναρξης της έκθεσης για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος που τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ενώ παρέστησαν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων (ΝΔ, ΔΗΣΥΜ,ΑΝΕΛ) πρέσβεις,δήμαρχοι. εκπρόσωποι των Εν. Δυνάμεων, αντιστασιακοί & πλήθος κόσμου.
Η εξαιρετική και πλούσια σε φωτογραφικά ντοκουμέντα έκθεση, με τίτλο «Δεν λησμονώ …μία εικόνα χίλιες λέξεις» είναι βασισμένη στη περίοδο της γερμανικής κατοχής ενώ υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας.. 
Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται περισσότερα από 350 φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής -και από το Δίστομο -καθώς και πάνω από 100 φωτογραφικά ντοκουμέντα από διάφορες χώρες της Ευρώπης καθώς και έργα του ζωγράφου Βασίλη Προκόπου από τη συλλογή «Μάνες της Κατοχής». Μέσα από τις εικόνες ο θεατής έχει την ευκαιρία να έρθει αντιμέτωπος με μία ρεαλιστική απεικόνιση των δεινών που υπέστη τόσο ο ελληνικός λαός όσο και οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης. 

Οι επαφές των εκπροσώπων από Δίστομο 

  Ο Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την ξενάγησή του στην εντυπωσιακή έκθεση στις αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου, ενημερώθηκε για την πορεία και τα ζητήματα του Μουσείου Θυματων Ναζισμού Διστόμου (ΜΘΝΔ) από τον Πρόεδρο και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, Θανάση Πανουργιά και Λουκά Δημάκα, αντιστοιχα. 
Οι εκπρόσωποι του Μουσείου Διστόμου είχαν συζήτηση-συνεργασία και με τον Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας και δήμαρχο Καλαβρύτων Γιώργο Λαζουρά και την Πρόεδρο της Αστικής Μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Δεν Λησμονώ» Γλυκερία Γουρνοπάνου, που διοργάνωσε την έκθεση.
Στην εκδήλωση, μίλησαν για τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας και τις διεκδικήσεις ο Γεώργιος Λαζουράς, ο Βασίλης Μπρακατσούλας - επικεφαλής αντιπροσωπείας της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλιου Διεκδικήσεων Γερμανικών Οφειλών (ΕΣΔΟΓΕ)- και η πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δεν λησμονώ», Γλυκερία Γουρνοπάνου. 

Πρεσβείες 

Τους επισήμους υποδέχθηκε στους όμορφους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου ο Γιώργος Χρήστου,Πρόεδρος του ΔΣ της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και ο εκ των υπευθύνων της έκθεσης Ανδρέας Ανδρουλιδάκης - που έχει εκδώσει σε βιβλίο και την ιστορία της εκτέλεσης της γιαγιάς του απο τους Γερμανούς στο Ροδάκινο Κρήτης το 1943, με τίτλο <<Η γιαγιά μου η Βαγγελίτσα>>.
Παρέστησαν επίσης η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη (ΝΔ) , ο Μιχάλης Κοντογιάννης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), ο Ντιμης Αργυρόπουλος (ΑΝΕΛ) , ο Θ. Παπαδόπουλος από το Αττικό Μετρό, ο Διον Τσούτσης από τον Όμιλο Α. Παπανδρέου -Ιστορικός Ηγέτης. οι Αριστ. Συγγελλακης, Γιάννης Μαυρος, Χαρ.Ερμείδςη, Δαμιανός Βασιλειάδης, Γιώργος Δολιανίτης από το ΕΣΔΟΓΕ, ο συνθέτης και ζωγράφος Κώστας Μουστάκας, ο δημοσιογράφος από την Προεδρία Μάρκος Μουζάκης κ.α. Ξεχωριστή , σεμνή, η παρουσία του ιδρυτή της οργάνωσης <<Δεν Λησμονώ>> Γιώργου Καραμάνου.
Πρέσβεις, πρόξενοι ή επιτετραμ;eνοι παρέστησαν από  Ισραήλ, Πολωνία, Τσεχία, Κροατία, Βραζιλία,Ινδία,Πακιστάν κ.α


Δεν υπάρχουν σχόλια: