Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Προτεραιότητες και ετοιμότητα για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) από τις ελληνικές επιχειρήσεις

Οι SDGs (Sustainable Development Goals) αποτελούν σήμερα μία παγκόσμια αναγνωρίσιμη και αποδεκτή πλατφόρμα δράσης και επικοινωνίας που στοχεύει, μέσω της επίτευξης 17 στόχων και 169 υποστόχων, στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του πλανήτη και στην οικονομική ευημερία.

Εφόσον υλοποιηθούν, οι SDGs αποτελούν απάντηση στα κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, της κλιματικής αλλαγής, της ανεπάρκειας των φυσικών πόρων, της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, της απώλειας βιοποικιλότητας και της αδυναμίας πρόσβασης μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού σε τροφή, ενέργεια, υπηρεσίες υγείας, υγιεινής και μόρφωσης. Κυβερνήσεις, κοινωνία και, βεβαίως, επιχειρήσεις, οφείλουν να αντιληφθούν το μέγεθος της πρόκλησης και να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της.
Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις έχουν υιοθετήσει τις αρχές τις βιώσιμης ανάπτυξης και αναγνωρίζουν ότι η ενσωμάτωση επιλεγμένων, σύμφωνα με την δραστηριότητά τους, SDGs στη στρατηγική τους ενισχύει την επιχειρηματική τους αξία, βελτιώνει τη διαχείριση του επιχειρηματικού ρίσκου και διασφαλίζει την αποδοχή τους από τις κοινωνίες μέσα στις οποίες λειτουργούν.
Tο Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στηρίζοντας την προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας μέσω των SDGs, ανέθεσε στην EY Ελλάδος να εκπονήσει μελέτη, ώστε να διαπιστωθούν, δύο χρόνια μετά την υιοθέτησή τους από την παγκόσμια κοινότητα, οι προτεραιότητες, η ετοιμότητα και η πρόθεση των ελληνικών επιχειρήσεων να τους εντάξουν στη στρατηγική και τα πλάνα δράσης τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι SDGs υψηλότερης προτεραιότητας, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης ή κλάδου, είναι ο SDG 8 «Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη» και ο SDG 9 «Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές».
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις θεωρούν αρκετά έως εξαιρετικά σημαντική την ενσωμάτωση των SDGs στη στρατηγική τους, ενώ πάνω από έξι στις δέκα μεγάλες επιχειρήσεις εμφανίζονται ώριμες να προχωρήσουν με την ενσωμάτωση των SDGs στη στρατηγική τους. Από τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, περίπου μία στις δύο εμφανίζεται έτοιμη προς την κατεύθυνση αυτή.
Η σπουδαιότητα των SDGs αναγνωρίζεται από την πλειοψηφία ακόμα και επιχειρήσεων που δεν έχουν ξεκινήσει την ενσωμάτωση, διαφαίνεται, όμως, ότι η εφαρμογή τους δε θα είναι εύκολη υπόθεση. Με ισχυρή δέσμευση να προχωρήσουν σε επόμενο στάδιο ενσωμάτωσης μέχρι το 2020 εμφανίζεται το 44% των επιχειρήσεων, όπου κυριαρχούν και πάλι οι μεγάλες. Δυστυχώς, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δε δηλώνουν καμία δέσμευση για την υιοθέτηση των SDGs την επόμενη τριετία.

Η διαμόρφωση ευρύτερων συνεργασιών, η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση θα αποτελέσουν κρίσιμες παραμέτρους στην επιτυχία του εγχειρήματος, ώστε να δημιουργηθεί μια συνολική δυναμική για την αξία των SDGs στη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: