Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Σεβασμιώτατε ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΣΑΣ!*

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 28ην Ιουνίου από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου, ως Μητροπολίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.
Το πρωί ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο επισκοπικό παρεκκλήσι του Αγίου Βλασίου στη Λιβαδειά, επιλέγοντας με αυτό τον τρόπο να δοξολογήσει τον Θεό, όπως άλλωστε κάνει  τα 37 έτη της ιερατική του ζωής, ζητώντας ταπεινά την βοήθεια, την στήριξη  και την ευλογία του Πανάγαθου Θεού στο δύσκολο έργο του.
Σαν σήμερα, πριν πέντε χρόνια, στο Βασιλομονάστηρο της Ρούμελης, στον Όσιο Λουκά, ο ιδιαίτερα αγαπητός στον Βοιωτικό λαό πατήρ Γεώργιος αλλά και σε όλους όσους τον επισκέπτονταν στη Μονή, που επί 26 συναπτά έτη διηκόνησε, χειροτονούνταν Επίσκοπος της Βοιωτικής Εκκλησίας και ενθρονίζονταν στις καρδιές όλων των Βοιωτών, μικρών και μεγάλων αλλά και όλων εκείνων που ανά την Ελλάδα τον γνωρίζουν, κοσμώντας με την πνευματική του παρουσία και την ταπεινή του λεβεντιά το Σεπτό Σώμα της Ιεραρχίας. 
Η απλότητά του, η προσήνειά του, το ταπεινόν του χαρακτήρος του και η γεμάτη αγάπη καρδιά του τον καθιστούν αντάξιο της φήμης και της μεγαλοπρέπειας του Βασιλομονάστηρου του Οσίου Λουκά, στο οποίο άφησε ανεξίτηλη την παρουσία του.
Στα πέντε χρόνια της αρχιερατικής του διακονίας, ως αληθινός Πατέρας οργώνει πανθομολογουμένως  καθημερινά την Μητροπολιτική μας περιφέρεια από άκρου εις άκρον, τελώντας το Μέγα Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σε κάθε ναό κι εξωκκλήσι, ευρισκόμενος κοντά στο λαό, που ο Θεός του εμπιστεύτηκε.


Μη λογαριάζοντας κόπο και χρόνο και πολλές φορές εις βάρος της υγείας του σπεύδει κοντά στο αγαπημένο του ποίμνιο, στις χαρές και στις λύπες του, στις δυσκολίες και στις αρρώστιες, κοντά στα παιδιά και στους γέροντες, στους νέους και στους γονείς. Πάντα παρών με την στοργική του αγκαλιά, με το γλυκό του λόγο, παρηγορητικός, ενθαρρυντικός, συμβουλευτικός, στηρίζοντας εμπράκτως καθέναν ξεχωριστά, αποτελώντας σημείο πνευματικής αναφοράς για όλους. Αποτέλεσμα της ολόψυχης και συνεχούς προσφοράς αγάπης Του προς το ποίμνιό Του είναι η πάνδημη αποδοχή που χαίρει ο Ιεράρχης της Βοιωτίας.

Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως πέντε χρόνων από της αναδείξεως του Σεβασμιωτάτου ως Ποιμενάρχου της Βοιωτικής Εκκλησίας,
οι εργαζόμενοι - κληρικοί και λαϊκοί - των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως και τα πνευματικά του παιδιά ευχόμαστε στον πολυαγαπητό μας π. Γεώργιο

Υγεία, Δύναμη, Μακροημέρευση, και κάθε Θεϊκή ευλογία επ΄αγαθώ της Αγιωτάτης Εκκλησίας μας. 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας
κ.κ. Γεωργίου (Μαντζουράνη)
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος Μαντζουράνης γεννήθηκε στη Νάξο το 1952.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του εφοίτησε στις εκκλησιαστικές σχολές Κορίνθου και Τήνου καθώς και στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό από τον Ιανουάριο του 1973 μέχρι τον Ιούλιο του 1975.
Χειροτονήθηκε διάκονος το 1976 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νικαίας Γεώργιο (Παυλίδη), υπηρέτησε επί εξαετία στην ενορία του Αγίου Λουκά Πατησίων και παράλληλα παρακολούθησε προγράμματα ποιμαντικής εξασκήσεως για δύο χρόνια στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και ειδικεύθηκε στην ποιμαντική των ασθενών.
Επίσης συμμετείχε και σε αντιαιρετικά σεμινάρια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 1981 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1982 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον τότε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, και από το 1983 εώς το 1987 ως αρχιερατικός επίτροπος και τομεάρχης περιοχής Αλιάρτου και παράλληλα ηγουμενοσύμβουλος στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά. Ανέπτυξε κατηχητική δράση στις περιοχές Αλιάρτου, Αγίου Γεωργίου, Κυριακίου, Στειρίου και Λιβαδειάς και διηκόνησε στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως ως πνευματικός συμπαραστάτης. Από το 1986 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά και από τον Οκτώβριο του 1987 διετέλεσε ηγούμενος της Μονής εώς και την εκλογή του. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβίωση της λειτουργικής ζωής της Μονής και στην υποδοχή και φιλοξενία προσκυνητών και επισκεπτών. Συνεργάστηκε αρμονικά με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και συνέβαλε στη δημιουργία αμοιβαίου πνεύματος εμπιστοσύνης προς όφελος της Μονής.
Κατά τη διάρκεια της Ηγουμενίας του, με τη συμβολή και τη συμπαράσταση τοπικών παραγόντων και αρχών, καθώς και προσκυνητών από τη Βοιωτία και ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συντηρήθηκαν, αναστηλώθηκαν και επαναλειτούργησαν πολλά κτίρια και χώροι της Μονής, καθώς και πέντε ιστορικά παρεκκλήσια.
Επίσης εξωραΐστηκαν και ευτρεπίστηκαν οι ναοί της Μονής και οι χώροι φιλοξενίας. Σήμερα είναι σε εξέλιξη η εξωτερική συντήρηση και ανακεράμωση των ναών της Μονής, η συνολική αποτύπωση του Καθολικού, και η αποχωμάτωση, έρευνα και συντήρηση της κινστέρνας (υπόγειας δεξαμενής).
Αναμένουν την έγκρισή τους από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δύο ακόμα μελέτες για την αναστύλωση, ανάδειξη και επισκεψιμότητα των ιστορικών στοών της βόρειας πτέρυγας καθώς και η μελέτη για την αναστύλωση της νοτιοανατολικής πτέρυγας προκειμένου να δημιουργηθεί η βιβλιοθήκη όπως και γραφεία και χώροι φιλοξενίας ειδικών επιστημόνων που θα ασχολούνται με τη μελέτη και συντήρηση της Μονής.
Ο διορισμός του το 2002 στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικών Μνημείων ήταν απόρροια της ευαισθησίας και εμπειρίας του στα θέματα αναστύλωσης και συντήρησης ιστορικών μνημείων.
Η προσήνειά του, το ευρύ του πνεύμα και η πνευματική του παρουσία τον έχουν κάνει ιδιαίτερα αγαπητό στον Βοιωτικό λαό και σε όλους όσους επισκέπτονται τη Μονή.
Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας εξελέγη από το Σεπτό Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την 24ην Ιουνίου 2008. 


*Στιγμιότυπα αρχείου του δημοσιογράφου Λάμπρου Ρόδη από την χειροτονία του κκ. Γεωργίου στον Όσιο Λουκά, την ενθρόνισή του στον Μητροπολιτικό Ναό της Λιβαδειάς και του Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη στη Θήβα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: