Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Προειδοποιήσεις Παγετού: Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο «cloud» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 


O παγετός αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες καταστροφής της φυτικής παραγωγής και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και του φυτικού κεφαλαίου. Δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στους αγρότες και επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ως παγετό ορίζουμε την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα σε τιμή ίση η μικρότερη των μηδέν βαθμών Κελσίου (0°C).
Εφόσον υπάρχει έγκαιρη προειδοποίηση ο παγετός μπορεί να αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα οι ζημιές να περιοριστούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν.
Η παρούσα εφαρμογή σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την συνδρομή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων με στόχο να παρέχει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση που θα επιτρέψει στους Γεωργούς της χώρας να αντιμετωπίσουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.
Η πληροφόρηση αφορά την πρόγνωση παγετού για τις επόμενες τρεις ημέρες με ωριαίο χρονικό βήμα. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα λήψης εξειδικευμένης πληροφορίας για συγκεκριμένο σημείο (αγροτεμάχιο). Τέλος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν-προειδοποιηθούν μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) για πιθανά επερχόμενα γεγονότα παγετού στην περιοχή ενδιαφέροντος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: