Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

«Η Στερεά Ελλάδα ανα-γεννιέται» : 127 (+13) γεννήσεις από το πρόγραμμα καταπολέμησης της υπογεννητικότητας

 


Ελπιδοφόρα είναι τα αποτελέσματα του προγράμματος καταπολέμησης της υπογεννητικότητας με δωρεάν και πλήρη ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, το οποίο υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “HOPEgenesis”. 


Το πρόγραμμα παροχής ολοκληρωμένης ιατρικής φροντίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε γυναίκες, μόνιμες κατοίκους ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας:

Ø  Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2019 με την υπογραφή Τριετούς Προγραμματικής Σύμβασης, τροποποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, ώστε να ενταχθούν ακόμα περισσότερες τοπικές κοινότητες και έπειτα παρατάθηκε ως τα τέλη του 2022.

Ø  Επανεκκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022 με την υπογραφή νέας τριετούς προγραμματικής σύμβασης, ώστε να καλύψει 85 Τοπικές Κοινότητες από τις ακόλουθες 8 Δημοτικές Ενότητες:

  • Καλλιέων, και Λιδωρικίου της Π.Ε. Φωκίδας.
  • Ξυνιάδας και Σπερχειάδας (πλην της Τ.Κ. Σπερχειάδας) της Π.Ε. Φθιώτιδας.
  • Κορώνειας της Π.Ε. Βοιωτίας.
  • Μαρμαρίου, Κονιστρών και Νηλέως της Π.Ε. Εύβοιας. 

Επισημαίνεται ότι η περιοχή δράσης μπορεί να τροποποιηθεί, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, ενώ η “HOPEgenesis” ήδη καλύπτει περιοχές της Π.Ε. Ευρυτανίας. 

Τα αποτελέσματα του ά κύκλου του προγράμματος παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Π.Ε. Εύβοιας, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού και εκπροσώπων φορέων του τόπου. 

Προκλήσεις και λύσεις για την υπογεννητικότητα στην Στερεά Ελλάδα και σε όλη τη χώρα παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “HOPEgenesis” Στέφανος Χανδακάς. Αναφέρθηκε επίσης στα αποτελέσματα του προγράμματος. 

Από το 2019, μέσω του προγράμματος της “HOPEgenesis” και στις περιοχές δράσης που συγχρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας:

ü  Έχουν ωφεληθεί 140 οικογένειες!

ü  Έχουν γεννηθεί 127 παιδιά, ενώ αναμένονται

να γεννηθούν άλλα 13 τους επόμενους μήνες! 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, υπήρξε διαδικτυακή σύνδεση με νεαρή μητέρα από τους Γιάννηδες Κονιστρών της Εύβοιας, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα και έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι τον Ιούνιο του 2022. Η ίδια ευχαρίστησε τον Δρ. Στέφανο Χανδακά και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τόνισε ότι χάρη στο πρόγραμμα ένιωσε απόλυτη ασφάλεια, είχε πλήρη ενημέρωση, αλλά και πλήρη οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη για να ξεπεράσει φοβίες και εμπόδια που έχουν γυναίκες, οι οποίες ζουν σε απομακρυσμένα χωριά, δίχως ιατρική υποστήριξη. 


Με αφορμή την εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Εμείς, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν περιμέναμε τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής για να… ανακαλύψουμε ότι αντιμετωπίζουμε δημογραφική κρίση! Παλεύουμε από την προηγούμενη θητεία μας να δώσουμε λύσεις. Λύσεις με έργα ανάπτυξης του τόπου. Λύσεις με εξειδικευμένες δράσεις, όπως η συνεργασία μας με τη HOPEgenesis”. 

»Προσπαθούμε -με απλά λόγια- να υποστηρίξουμε όποια γυναίκα επιθυμεί να κάνει παιδάκια και αντιμετωπίζει δυσκολίες. Θέλουμε να έχει πλήρη ενημέρωση και απόλυτη στήριξη για να το καταφέρει! Η συγκεκριμένη παρέμβαση δεν είναι από αυτές που κερδίζουν τις εντυπώσεις λόγω υψηλού προϋπολογισμού! Είναι η πιο ουσιαστική παρέμβαση, όμως, από τη στιγμή που ωφελήθηκαν 140 οικογένειες, ήρθαν στον κόσμο 127 παιδάκια και αναμένεται να γεννηθούν άλλα 13 την επόμενη περίοδο!

 »Πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτή τη δράση μέσα από την οποία η Στερεά Ελλάδα ανα-γεννιέται! Ανανεώσαμε τη συνεργασία μας με τη “HOPEgenesis” για να παρέμβουμε σε άλλες 85 Τοπικές Κοινότητες της Στερεάς Ελλάδας. Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας και καλούμε κάθε γυναίκα να μη διστάσει! Θα είμαστε στο πλευρό κάθε μάνας, κάθε οικογένειας, που επιθυμεί να φέρει μια νέα ζωή στον τόπο μας». 

Ο Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “HOPEgenesis” Στέφανος Χανδακάς τόνισε: «Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ η μείωση του πληθυσμού πανελλαδικά την τελευταία δεκαετία είναι 3,5%, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αγγίζει το 7,7%. Αυτό ερμηνεύεται σε μείωση πληθυσμού μεγέθους μιας κωμόπολης. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από το 2019 εμπιστεύτηκε τη δράση μας, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουμε ωφελήσει 140 οικογένειες σε περιοχές με ελάχιστες ή ακόμα και μηδενικές γεννήσεις. Στόχος μας για την επόμενη τριετία είναι να πολλαπλασιάσουμε αυτόν τον αριθμό και να υποστηρίξουμε περαιτέρω τον γηγενή πληθυσμό με δράσεις προς όφελος της οικογένειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: