Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ: Ντρέπεται και η ντροπή

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Την ώρα που οι εργαζόμενοι κινδυνεύουμε να μην κάνουμε απόκριες και σαρακοστή γιατί οι κυβερνώντες « αμέλησαν να παρέμβουν» για τη μισθοδοσία μας. Την ώρα που με ευθύνη τους η ανασφάλεια περισσεύει για  το μέλλον των παιδιών μας και ολόκληρης της περιοχής μας. Την ίδια ώρα, δεν αμέλησαν για  ρουσφέτια κομματικών παραγόντων.

 

Η  Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας  που είναι εκλεγμένος στο νομό μας, λίγες ημέρες πριν κλείσει η Βουλή, «προληπτικά»  μην τυχόν και δεν προλάβουν, φρόντισε να δώσει εντολή στην Ειδική Διαχείριση για να προαχθεί κομματικός παράγοντας της στη ΛΑΡΚΟ.

 

Την ίδια στιγμή προκλητικά απέναντι στους εργαζόμενους, ακολουθώντας το ρητό «ο χορτάτος δεν σκέφτεται τον νηστικό», δεν φρόντισε το απλούστατο:  να κάνει παρέμβαση στις τράπεζες, να δώσει εγγύηση ότι η Ειδική Διαχείριση έχει ανανεωθεί από τη Βουλή αλλά δεν έχει περάσει  ακόμη η ανανέωση της στο ΦΕΚ και να πληρωθούν οι εργαζόμενοι  το τριήμερο των αποκριών.

 

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ καλούμαστε για ακόμη μία φορά με ευθύνη της Κυβέρνησης να περάσουμε γιορτές χωρίς μισθό. Οι τοπικές κοινωνίες για ακόμη μία φορά θα φορτωθούν επιπλέον άλλο ένα πλήγμα.

 

Παράλληλα ντρέπεται και η ντροπή με ακόμη μία τροπολογία έκτρωμα που κατέθεσαν το πρωί τις 22/2/2023 και ψήφισαν με διαδικασίες fast track το μεσημέρι της ίδιας μέρας. Με το περιεχόμενο της τροπολογίας αποκάλυψαν οι ίδιοι τα σενάρια προσδοκιών που καλλιεργούσαν μέσα από στημένα δημοσιεύματα ότι «θα γίνουν επενδύσεις, όλοι θα έχετε εργασία, θα δοθούν χρήματα στους εργαζόμενους».

 

Το περιεχόμενο της τροπολογίας έκτρωμα που τελικά  ψήφισαν είναι το παρακάτω:

 

Δεν προβλέπει  τίποτα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Δεν απαντά στο ερώτημα ανασφάλειας που έχουμε οι εργαζόμενοι και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας για το τι θα συμβεί μετά τις 15 Ιουλίου που  λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οδηγούμαστε στο ταμείο ανεργίας και στα προγράμματα της κοινωφελούς εργασίας και παγκοσμιοποίησης.

Δεν προβλέπει τίποτα για τους συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν 3 μήνες πριν την είσοδο της ειδικής διαχείρισης και δεν έχουν λάβει την αποζημίωση τους, παρά το γεγονός ότι έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα στην κυβέρνηση ότι θα έλυναν αυτό το πρόβλημα.

Στην Κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι από τη «λίστα πιστωτών» δεν πρόκειται να πληρωθεί κανένας. Φρόντισαν με το πολιτικό τους σχέδιο  και τους εγκληματικούς διαγωνισμούς να την χαρίσουν 1 εκατομμύριο ευρώ. Επίσης φρόντισαν  υπέρ προνομιούχο να βάλουν το κράτος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν υπήρχαν λεφτά από την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να εισπράξει πρώτο το Κράτος 110 εκατομμύρια ευρώ με ενδεχόμενο αυτό να αυξηθεί κατά 160 εκατομμύρια αν ενταχθεί εκεί το πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ στην κυβέρνηση τα γνωρίζουν όλα αυτά μιας και οι ίδιοι τα δημιούργησαν, με τη νέα τροπολογία έκτρωμα οι νόμιμες απαιτήσεις των εργαζομένων όπως είναι το  ασφαλιστήριο ζώης, «κατατάσσονται στη λίστα πιστωτών».

 

Να μην έφταναν όλα αυτά, το θράσος τους περισσεύει .

 

Οι περικοπές στους μισθούς μας  από την ημέρα που έλαβε καθήκοντα η Ειδική Διαχείριση είναι τουλάχιστον κατά 17% παραπάνω από αυτές που προέβλεπε ο εγκληματικός νόμος της Κυβέρνησης.

 

Από τη μία μας λένε ότι «τα πάντα τα έκαναν νόμιμα», δεν απαντούν στο αίτημα για εξωδικαστική πολιτική λύση και μας οδηγούν στα δικαστήρια. 

 

Από την άλλη, Κυβέρνηση και Ειδική Διαχείριση μέσω του νομικού τους εκπροσώπου  μας ενημέρωσαν ότι «θα ζητήσουν αναβολή στην εκδίκαση των αγωγών στις 28 Μαρτίου».

 

Εφόσον είναι σίγουροι ότι όλα έγιναν νόμιμα τι έχουν να φοβηθούν; Προφανώς γνωρίζουν ότι προεκλογικά στην εκδίκαση θα υποστούν άλλο ένα ξεγύμνωμα από τις αποδείξεις που θα καταθέσουν οι εργαζόμενοι.

 

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο την Καθαρά Δευτέρα θα παρέμβει στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Την Τρίτη θα συνεδριάσει για αποφάσεις.

 

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών άμεσα να λύσει το ζήτημα της πληρωμής και πριν κλείσει η Βουλή  να οριστεί συνάντηση όπως ο ίδιος δεσμεύτηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λοκρών την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: