Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Ο Αγροτικός Σύλλογος Λιβαδειάς αποχώρησε από το μπλόκο του Αϊ Γιάννη - Τους ξεκαθαρίζουμε πως εμείς δεν επαιτούμε, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

 


Χαιρετίζουμε όλους όσους ξεπέρασαν διλήμματα, εκβιασμούς, πιέσεις και συμμετείχαν στις πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μετά την πολυήμερη κινητοποίηση μας, και αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση διαπραγμάτευσης με τους αρμόδιους υπουργούς, την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να απαξιώσει χωρίς να δώσει απαντήσεις στα βασικά αιτήματά που απασχολούν τον κλάδο μας, συναποφασίσαμε σήμερα 16/2/2023 την συντεταγμένη αποχώρηση των τρακτέρ από το μπλόκο του Αϊ Γιάννη, στην περιοχή της Λιβαδειάς. 

Αποχωρούμε με το κεφάλι ψηλά και με την υπόσχεση ότι θα επανέλθουμε σύντομα με νέες μορφές δράσεων, οι οποίες μάλιστα θα ανακοινωθούν άμεσα! Πρέπει να αναφέρουμε όμως, στο σύνολο του αγροτικού κόσμου, ότι μας ενώνουν τα ίδια προβλήματα και θα πρέπει να κινούμαστε συλλογικά για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Την Τρίτη 14/2/2023 διαπραγματευτική ομάδα 8 ατόμων από τις περισσότερες περιφέρειες τις Ελλάδας, όπως και από την Στερεά Ελλάδα, συμμετείχε σε σύσκεψη που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στα πλαίσια της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων, με τους υπουργούς Επικρατείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Στην συνάντηση, καταφέραμε για το σύνολο του αγροτικού κόσμου πράγματα, που δεν θα είχαν κερδηθεί χωρίς την πολυήμερη μάχη του δίκαιου αγώνα μας!!!

Τα κεκτημένα από την πολυήμερη διαμαρτυρία μας,  όπως ταυτόχρονα ανακοίνωνε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός, είναι αρχικά, τα επιπλέον 76 εκατ. ευρώ κονδύλι που θα δοθεί επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου. Αυτό θα γίνει μάλλον με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2023.

Για τις ελιές, αναφέρθηκε, πως μελετάται ενίσχυση, όχι όμως για όλες τις κατηγορίες.

Όσον αφορά στις χρεώσεις ενέργειας, τονίστηκε, πως θα μειωθούν (όπως φαίνεται και από την αγορά το τελευταίο διάστημα), ενώ αν χρειαστεί θα δοθεί και επιδότηση ώστε να πέσει η κιλοβατώρα στα 0,07 που ήταν πριν.

Όσον αφορά το ΒΑΜΒΑΚΙ, ο υπουργός δήλωσε, πως οι περιοχές με την μεγαλύτερη στρεμματικά καλλιέργεια του προϊόντος πανελλαδικά, κατ’ εξαίρεση την Καρδίτσα, η οποία και εμφανίζεται διαμαρτυρόμενη και υπάρχει το πιο μαζικό μπλόκο στην χώρα, οι υπόλοιπες προφανώς είναι ικανοποιημένες με την τρέχουσα συγκυρία.

Για τον λόγο αυτό, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα προσπαθήσουμε να κλιμακώσουμε την πίεση με άλλες μορφές δράσεων, γιατί πιστεύουμε πως υπάρχει δημοσιονομικό κενό αλλά και το ενδεχόμενο να ενταχθεί και το βαμβάκι στα προϊόντα που θα λάβουν μέρος αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος.

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ θα κινηθεί άμεσα το ερχόμενο διάστημα ώστε να εκθέσει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής μας, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, τα οποία γνωρίζει καλά, και στα οποία θα διεκδικήσει άμεσες λύσεις!

Τους ξεκαθαρίζουμε πως εμείς δεν επαιτούμε, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

Τέλος, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στην διάρκεια του δύσκολου αγώνα μας, και να δώσουμε την υπόσχεση ότι ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ θα παραμείνει δίπλα τους, αλλά και στους υπόλοιπους αγρότες, αρωγός σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινής ζωής των συναδέλφων μας. 

H πάλη για την επιβίωση μας είναι καθημερινή, αλλά ας γίνει ξεκάθαρο ότι θα γίνεται αποτελεσματικότερη ΠΑΝΤΑ με βάση την συμμετοχή, την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας.   

Σας αναφέρουμε το πλαίσιο των βασικών μας αιτημάτων σε Πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.

Συντασσόμαστε πανελλαδικά με τους υπόλοιπους αγρότες και παλεύουμε για :

• Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.

• Καμία αύξηση στις τιμές αγροτικού και οικιακού ρεύματος. Να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς οι λοιπές χρεώσεις, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας,  του προστίμου ρύπων, πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 0,07 λεπτά/Κwh .

• Να δοθεί επιδότηση για να καλυφθεί το κόστος από τις τεράστιες αυξήσεις στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές.

• Να σταματήσει το αίσχος με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, και να αποζημιωνόμαστε άμεσα στο 100% των ζημιών από όλες τις φυσικές καταστροφές και ασθένειες. Να ενταχθούν στις αποζημιώσεις και οι ζημιές από τα τρωκτικά.

• Να οριστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα, που να προστατεύουν το εισόδημά μας ιδιαίτερα τώρα που το κόστος παραγωγής είναι απρόβλεπτο.

• Να δοθεί μεγαλύτερη ενίσχυση σε κτηνοτρόφους.

Σε τοπικό επίπεδο διεκδικούμαι:

• Τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο 1% σε γη υψηλής παραγωγικότητας αποκλειστικά για τους αγρότες, για την εγκατάσταση φ/β συστημάτων ισχύος έως 500kw. Να επιτραπούν ξανά οι αιτήσεις φ/β σταθμών έως 500kw και με σταθερή τιμή για τους αγρότες, καθώς και με προτεραιότητα για σύνδεση στα νέα και αναβαθμισμένα δίκτυα.

• Μελέτες αρδευτικών έργων για την επίλυση προβλημάτων σε περιοχές που υπάρχει έλλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Άμεση επισκευή του πλωτού αντλιοστασίου της λίμνης Υλίκης.

• Να προχωρήσουν τα παράλληλα έργα στις περιοχές που πραγματοποιούνται αναδασμοί και να πραγματοποιηθούν νέοι αναδασμοί στις περιοχές που απαιτείται και που βρίσκονται ακόμη σε θέση αναμονής.

• Να ληφθούν άμεσα σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της γεωμετρικής αύξησης των τρωκτικών στην περιοχή μας.

• Να απλοποιηθεί η διαδικασία πρόσκλησης εργατών από άλλες χώρες, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα η έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: