Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ: Δεν θα μας υπνωτίσουν στην αναμονή της προεκλογικής περιόδου!!!


Ανακοίνωση 

Δεν θα μας υπνωτίσουν στην αναμονή της προεκλογικής περιόδου.

Μετά τις εκλογές; Στις 15 Ιουλίου 2023 που λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου; Τι;

 

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

   Η Β' φάση των εγκληματικών διαγωνισμών εκποίησης ολοκληρώθηκε αναδεικνύοντας προτιμητέο επενδυτή και στους δύο διαγωνισμούς την κοινοπραξία συμφερόντων «Περιστέρη - Δασκαλάκη».

   Η Κυβέρνηση κρατά «σιγή ιχθύος». Κρύφτηκε στις νομιμοποιήσεις που δίνουν τα χρονοδιαγράμματα του νομού που ψήφισε και δεν τοποθετήθηκε στον διαγωνισμό της Ειδικής Διαχείρισης, ούτε για τις επιλογές της. Η επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ με την μορφή που γνωρίζουμε είναι στον «αέρα». Οι θέσεις εργασίας κάτω από την πίεση του αγώνα πήραν μια «ανάσα» 5μιση μηνών και πάνω από τα κεφάλια μας κρέμονται τα ψηφισμένα προγράμματα ανεργίας της «κοινωφελούς εργασίας και της παγκοσμιοποίησης». Μετά τις εκλογές τι;.

   Η  καταβολή του μόχθου μας, ανταμώνει την πολιτική ανευθυνότητα του «όλα έγιναν σωστά, έχουμε εμπιστοσύνη στην Ειδική Διαχείριση», αναγκάζοντας μας να τραβήξουμε την πολύχρονη και με κόστος οδό των δικαστηρίων.

   Παράλληλα το αντίτιμο της εκποίησης είναι ο όρος της ξεφτίλας. 6 εκ ευρώ, δηλαδή τα έσοδα 4 ημερών παραγωγής, για τα μοναδικά μεταλλεύματα που υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, για 1 εκ στρέμματα, 2 εκ τόνους νικελίου αξίας 60 δις ευρώ, για  το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής σιδηρονικελίου, τον εξοπλισμό, τα ανταλλακτικά, τις εγκαταστάσεις, τους 2 οικισμούς κτλπ. Το σκάνδαλο των σκανδάλων.

   Ταυτόχρονα μέσω των δημοσιευμάτων μας λένε ότι «η ΛΑΡΚΟ ήταν ζημιογόνα αλλά βρέθηκαν επενδυτές για να γράψουν νέα ιστορία ανάπτυξης». Και….σταματούν εκεί. Δεν λένε αν οι επενδυτές ήρθαν για να ξαναλειτουργήσουν τη ΛΑΡΚΟ με τη μορφή που γνωρίζουμε ή θα την κάνουν κάτι άλλο. Κρύβονται πίσω από το «για να ενδιαφέρθηκαν μάλλον (μάλλον) θέλουν να την ξαναλειτουργήσουν» ή το «θα υπάρξουν μελλοντικά θέσεις απασχόλησης» (όχι εργασίας).  

   Εφόσον ξέρουν στην κυβέρνηση τα σχέδια των επενδυτών, έχουν συναποφασίσει μαζί τους για τον τρόπο παράδοσης – παραλαβής, γιατί άραγε κρύβονται; Εφόσον τους έχουμε ενημερώσει και ξέρουν στην Κυβέρνηση (άλλωστε μαζί το συναποφάσισαν) ότι η Ειδική Διαχείριση μας έκανε περικοπές μεγαλύτερες του 25% που προέβλεπε ο νόμος έκτρωμα που ψήφισε η ίδια πριν 3 χρόνια, γιατί άραγε δεν απαντούν;

Τα τελευταία 3 χρόνια:

   Σπαταλήθηκαν πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ μαζί με την απώλεια παραγωγής για την πλήρη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, κεφάλαια που θα μπορούσαν  να την έχουν εκσυγχρονίσει και αναπτύξει εξασφαλίζοντας την εργασία μας, τα δικαιώματά μας, ανοίγοντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Πετσόκοψαν τους μισθούς και  τα δικαιώματα, παρέσυραν  στην οικονομική εξαθλίωση, μαζί με εμάς, τις τοπικές κοινωνίες γύρω από την ΛΑΡΚΟ. Εδώ και 6 μήνες, σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι στα ύψη και η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να προσφέρει 1,8 εκ. ευρώ ημερησίως, κατά απαίτηση των επενδυτών και εντολή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει σταματήσει η λειτουργία  της. Εδώ και 6 μήνες κατ απαίτηση των επενδυτών και εντολή της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έχουμε απολυθεί, βρισκόμαστε στην ανασφάλεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και περιμένουν το χρόνο που θα μας πετάξουν σαν «στημένες λεμονόκουπες».

   Μας ήθελαν να ήμασταν ήδη έξω από τις δουλειές μας και από τα σπίτια μας. «Βαρίδια» μας ονομάζουν.  «Οι επενδυτές θα πάρουν την επιχείρηση χωρίς τους εργαζόμενους» λένε από την πρώτη στιγμή, μέχρι και σήμερα.

Στα 60 χρόνια λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι:

   Ο Μποδοσάκης ήρθε, ξεζούμισε, έφαγε και έφυγε.  Οι διοικήσεις και οι  κυβερνήσεις ήρθαν, πλήρωσαν γραμμάτια ημετέρων και έφυγαν. Οι εκκαθαριστές ήρθαν, τους ξελάσπωσαν και έφυγαν. Η Ειδική διαχείριση είναι εδώ, τους ξελασπώνει και θα φύγει. Οι επενδυτές θα έρθουν, θα ξεζουμίσουν  και θα φύγουν κάποια στιγμή και αυτοί.

   Εμείς είμαστε αυτοί που μετρούμε νεκρούς, σακατεμένους, αρρώστους, βάσανα, ανασφάλεια και ζημιές. Εμείς είμαστε αυτοί που έκτισαν τη ΛΑΡΚΟ με αίμα και ιδρώτα. Αυτοί την γκρέμισαν και εμείς θα την ξαναχτίσουμε. Εμείς είμαστε οι «σπιτονοικοκύρηδες» και οι επενδυτές που φέρνει η κυβέρνηση οι «μουσαφιραίοι».

   Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους εργαζόμενους, τους κατοίκους των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ και το δημόσιο συμφέρον, είναι υπόλογη και υπόχρεη να απαντήσει για το τι έχει πράξει για την εξασφάλιση της  ενιαίας επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας στην ΛΑΡΚΟ και την καταβολή του δεδουλευμένου μόχθου μας.

   Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

   Ο αγώνας και η αλληλεγγύη που έχει πραγματοποιηθεί μας κρατούν μέσα στην ΛΑΡΚΟ.  Προεκλογικά και κατά τη διάρκεια των εκλογών θα τον εντείνουμε, έτσι ώστε μετεκλογικά να είμαστε πιο δυνατοί εμείς, πιο αδύναμοι αυτοί που θα κυβερνήσουν, όποιοι και να είναι. Θα συνεχίσουμε μέχρι την νίκη.

   Το σωματείο μας, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει πάρει η Κυβέρνηση για συνάντηση και ενημέρωση των εργαζομένων, θα επιδιώξει ουσιαστικό διάλογο το επόμενο 15νθημερο  για το σύνολο των προβλημάτων  που βιώνουμε. Άμεσα θα ενημερωθείτε και όλοι μαζί θα αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα.  Σας καλούμε σε ετοιμότητα, η αναμονή που επιδιώκει προεκλογικά η κυβέρνηση για να μας πιάσει μετά στον ύπνο δεν θα περάσει. 

Ή  η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ θα  ξανά καπνίσει μέσα από μία ενιαία λειτουργία, με όλους τους εργαζόμενους στην εργασία, στα πόστα μας και  στα σπίτια μας 

Ή θα μας βρουν απέναντί τους. 

Δεν υποχωρούμε στον αγώνα που αφορά την ζωή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: