Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης ΚΕΔΕ: Οι αλλαγές στην νέα ΚΑΠ επιφέρουν δυσχερή αναμόρφωση στην αξία των ιστορικών δικαιωμάτων - Ζητά τη συνέχιση του προγράμματος της απονιτροποίησης αλλά και την άμεση πληρωμή της β’ δόσης του δεκατετραχίλιαρου.



Συνεδρίασε σήμερα, 18/01/20223 στην Αθήνα η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ. Την Επιτροπή απασχόλησε έντονα το θέμα της δυσχερούς αναμόρφωσης της αξίας των ιστορικών δικαιωμάτων αλλά και των δικαιωμάτων γενικότερα αφού από το φετινό ΟΣ∆Ε ξεκινάει το πρώτο μεγάλο βήμα μείωσής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΥπΑΑΤ η ατομική μοναδιαία αξία όλων των ιστορικών δικαιωμάτων θα μειωθεί κατά περίπου 45% εφόσον αυτά εξακολουθούν να παραμένουν υψηλότερα από τον μέσο όρο της αξίας των δικαιωμάτων της περιφέρειας.

Η Επιτροπή εξέφρασε την έντονη ανησυχία της γι’ αυτές τις εξελίξεις και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τζιαχρήστας κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα επέλθει μεγαλύτερη φτωχοποίηση στον αγροτικό κόσμο αφού η διαδικασία της εσωτερικής σύγκλισης θα επηρεάσει αρνητικά τις εκμεταλλεύσεις µικρού και µικροµεσαίου µεγέθους οι οποίες έχουν υψηλή µοναδιαία αξία δικαιωµάτων, λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων που κατοχύρωσαν εδώ και χρόνια από καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καπνός, σταφίδα, τεύτλα, ελαιόλαδο.
Επιπροσθέτως η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ , μετά από εισήγηση του κ Τζιαχρήστα, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ειδικότερα την Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, την άμεση συμπερίληψη και συνέχιση του προγράμματος της απονιτροποίησης και στην νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027.
«Δεν μπορεί ένα πρόγραμμα, όπως αυτό της απονιτροποίησης, το οποίο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια α) στη μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας για την παραγωγή λιπασμάτων και επομένως μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, β) στη μείωση του ευτροφισμού στα υδάτινα οικοσυστήματα, γ) στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και δ) στη μείωση του κόστους παραγωγής για τον ίδιο τον αγρότη και αύξηση του παραγόμενου εισοδήματός του, να βρίσκεται εκτός ΚΑΠ 2023-2027» τόνισε ο κύριος Τζιαχρήστας.
Τέλος η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα, λαμβάνοντας υπόψη τα συνεχώς αυξανόμενα παράπονα των δικαιούχων αγροτών για αδιανόητες καθυστερήσεις από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να ζητήσει από αυτό την επίσπευση όλων των διαδικασιών, προκειμένου οι δικαιούχοι παραγωγοί του λεγόμενου δεκατετραχίλιαρου να πληρωθούν άμεσα τη β΄ δόση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: