Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Επιστημονικό συνέδριο και εγκαίνια έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2023

 


Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και ο Δήμος Δελφών συνδιοργανώνουν στην Άμφισσα, στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2023, συνέδριο με θέμα: «Η Νομική Διάταξη της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος, 1821». Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας.

Με την ευκαιρία της διημερίδας θα εγκαινιαστεί η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής με θέμα «Εγώ την αλήθεια…» (Απομνημονεύματα, Υπομνήματα, Ενθυμήματα, Αναμνήσεις, Διηγήσεις) στο Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης - Οικία Πανουργιά στην Άμφισσα, όπου θα παρουσιαστεί το κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο τα ιστορικά πρόσωπα του Αγώνα έζησαν, καθώς και οι συνθήκες που διαμόρφωσαν τα γεγονότα.

 Στο πλαίσιο του συνεδρίου, στο οποίο θα μετάσχουν με εισηγήσεις επιφανείς νομικοί και ιστορικοί, πανεπιστημιακοί καθηγητές και ακαδημαϊκοί, θα αναζητηθούν οι πολιτικές, κοινωνικές και διανοητικές διεργασίες που οδήγησαν στη σύνταξη και ψήφιση αυτού του σπουδαίου «τοπικού Συντάγματος». Επιπλέον θα αναλυθούν οι πρωτοποριακές ρυθμίσεις που περιείχε σχετικά με την σύσταση της πολιτείας και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και η επίδρασή του στην μετέπειτα συνταγματική μας ιστορία.

Τόσο το επιστημονικό φσυνέδριο όσο κι η έκθεση αποτελούν σημαντικά γεγονότα και ευκαιρίες προβολής της Φωκίδας. Λόγω της εξαιρετικής σημασίας των εκδηλώσεων, ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας και, εκ μέρους του Δήμου Δελφών, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Κατσικούλης προσκάλεσαν τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και να εγκαινιάσει την έκθεση. Ο Πρόεδρος της Βουλής απεδέχθη την τιμητική πρόσκληση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: