Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

«Άφησε εποχή» η ομιλία του Βοιωτού διεθνολόγου κ. Γιώργου Φίλη στη Θήβα με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Ξηρονομαίων





Με «δούρειο ίππο» ένα «διάσημο τέκνο της», τον γνωστό και δημοφιλή διεθνολόγο καθηγητή κ. Γιώργο Κ. Φίλη, ο Σύλλογος των Ξηρονομαίων «έσπασε τα σύνορα» του γραφικού χωριού τους και γέμισε το συνεδριακό κέντρο του Δήμου Θηβαίων σε μια ομιλία που κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον όσον την παρακολούθησαν. 

Παράλληλα, μέσω αυτής να ακουστούν πολλές και σημαντικές αλήθειες για τις γεωστρατηγικές αλλαγές και κινήσεις που γίνονται γύρω από την πατρίδα μας, δια στόματος μιας προσωπικότητας που διδάσκει σε Ελλάδα και Κύπρο και που αποτελεί έναν άξιο πρεσβευτή της βοιωτικής γης! 










Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Βοιωτίας, του Δήμου Θηβαίων – Τοπικής Κοινότητας Ξηρονομής και της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, ο δραστήριος Σύλλογος των Ξηρονομαίων κατάφερε την Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2023, να οργανώσει με μεγάλη επιτυχία μια ομιλία – σταθμό για την μακρά ιστορία του και προσφορά του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής με τίτλο: «Ανιχνεύοντας το αναδυόμενο διεθνές σύστημα και ο ρόλος της Ελλάδας: Μια γεοπολιτική ανάλυση ενός « γενναίου νέου; κόσμου» .

 Προσκεκλημένος τους ο Βοιωτός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Γεοπολιτικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων στο Leadra College της Λευκωσίας και Διδάσκων στην Εθνική Σχολή Άμυνας (ΣΕΘΑ) κ. Γιώργος Φίλης, γιός του αείμνηστου Προέδρου της Τ.Κ. Ξηρονομής Κωνσταντίνου Φίλη, ο οποίος αποδέχθηκε την τιμητική πρόσκληση των συγχωριανών του και μετέδωσε με απλότητα τις πλούσιες γνώσεις του.

 Της ομιλίας του κ. Φίλη, προηγήθηκε η παραδοσιακή ορχήστρα και η χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας, οι οποίοι  με χοράρχη τον κ. Αντώνη Τσαρουχά ερμήνευσαν αγαπημένα μικρασιάτικα ακούσματα...









Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά, ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Γιώργος Μουλκιώτης, ο Αντιδήμαρχος Θηβαίων κ. Τάσος Καμούτσης, ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων κ. Γιώργος Ντασιώτης καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κκ. Γεώργιος. 

Παρόντες ήταν ακόμη πρόσωπα από τον κοινωνικό, πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο της επαρχίας Θηβών, ιερείς των γύρω χωριών, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Χατζησταμάτης και Παπασπύρου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ξηρονομής κ. Στάθης Κεφαλάς, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, του Στρατού, συλλόγων και φορέων της περιοχής.




 Την ομιλία του κ. Φίλη, προλόγισε ο ακούραστος Πρόεδρος του Συλλόγου των Ξηρονομαίων  κ. Κώνσταντίνος Νίκας, του οποίου διακαής πόθος ήταν να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ομιλία από τον αγαπητό καθηγητή, απόγονο μιας οικογένειας με μεγάλη κοινωνική προσφορά στην Ξηρονομή. 








Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο ομιλητής, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος που  πρώτη φορά μιλούσε σε ένα ακροατήριο με – ως επί το πλείστον – συγχωριανούς του, είπε στο ξεκίνημά του… 



Με το πέρας της ομιλίας, ο κ. Φίλης δέχθηκε «βροχή» ερωτημάτων, ως απόρροιας και σχολιασμού της μεστής ομιλίας του.










Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Ορχομένιος δημοσιογράφος κ. Λάμπρος Ρόδης, σύμβουλος Τύπου του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού αλλά πρωτίστως γαμπρός της όμορφης Ξηρονομής και υποστηρικτής του Συλλόγου των Ξηρονομαίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: