Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021

Το 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας συμμετέχει στην Επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση με τη δράση «Δρόμοι της Ιστορίας» #Greece2021🇬🇷




Η Εύβοια είναι ένα νησί που συνεισέφερε στον Αγώνα του 1821 με διαπρεπείς οπλαρχηγούς, όπως τον Αγγελή Γοβιό ή Γοβγίνα και τον Νικόλαο Κριεζώτη, αλλά και με σημαντικές νίκες, όπως στα Βρυσάκια, που θεωρούνται από τους ιστορικούς από τις σημαντικότερες μάχες του 1821.
Το διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό της κέντρο, η Χαλκίδα, είναι η γενέτειρα σπουδαίων ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων, αλλά και των επιστημών, ανθρώπων των οποίων η διαδρομή σφράγισε την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας: τoυ Νίκου Σκαλκώτα, της Σωτηρίας Μπέλλου, του Ορέστη Μακρή, της Ελένη Χατζηαργύρη, του Δημήτρη Μυταρά. Αυτή την πόλη αγάπησε και σε αυτήν έζησε ο Γιάννης Σκαρίμπας.



Το 5ο Γυμνάσιο Χαλκίδας συμμετέχει στην Επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση με τη δράση «Δρόμοι της Ιστορίας». Οι μαθητές συγκροτούν ένα corpus ονομάτων δρόμων της Χαλκίδας από τους ήρωες και τις ηρωίδες της Επανάστασης, ονομάτων που σχετίζονται με τόπους της Επανάστασης, ονομάτων φιλελλήνων και ονομάτων επιφανών προσωπικοτήτων της πόλης, προκειμένου, στη συνέχεια, να αναζητήσουν πληροφορίες και να ανασυνθέσουν σημαντικές ιστορικές διαδρομές της σύγχρονης Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών που έχουν κάνει, μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο της δράσης, ενώ στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που επισκέφθηκε το σχολείο ξεναγήθηκε σε δύο από τα 15 τμήματα του, τα οποία φέρουν ονόματα που σχετίζονται με τη δράση των «Δρόμων της Ιστορίας». Η δράση αυτή μπόρεσε να υλοποιηθεί με την υποστήριξη του Χορηγού Δράσης της Επιτροπής, «Total Eren».
Αλλά και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού Ευβοίας, συμμετέχει στην επέτειο με την ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους «Το Λαογραφικό Μουσείο του σχολείου μας, μάς μιλά».
Οι Δήμος Χαλκιδέων, Δήμος Κύμης - Αλιβερίου, Δήμος Ερέτριας, Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων και Δήμος Σκύρου , καθώς και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχουν στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, μέσα από ουσιαστικές δράσεις που τιμούν την ιστορία και την ίδια στιγμή αφήνουν μια παρακαταθήκη που θα θυμίζει την 200η επέτειο της Επανάστασης και στις επόμενες γενιές. #Greece2021🇬🇷

Δεν υπάρχουν σχόλια: