Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Αλλαγές στο νέο «Εξοικονομώ» - Προϋπόθεση η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

 


Για πρώτη φορά στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση ενώ θα επιδοτείται το κόστος της, ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος, στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργανώνει το ΤΕΕ.

 «Την ερχόμενη Πέμπτη, είπε η κ. Σδούκου, θα ανοίξουμε το πληροφοριακό σύστημα για την υποβολή των Β’ ΠΕΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για εκταμιεύσεις, ενώ έχουμε διευκολύνει και απλοποιήσει και το σύστημα ελέγχου πληρότητας μέσω checklist για να μην «πηγαινοέρχονται» οι αιτήσεις και υπάρχουν καθυστερήσεις».

Παράλληλα είπε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν από τον υπουργό ΠΕΝ Κώστα Σκρέκα και την πολιτική του ΥΠΕΝ, τόσο ο Οδηγός του νέου «Εξοικονομώ Αυτονομώ» όσο και ο Οδηγός του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την αναβάθμιση των κτιρίων του δημοσίου.

«Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα ανακαίνισης σε ολόκληρο τον οικοδομικό τομέα επιδιώκοντας και την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και την ανθεκτικότητα στις φυσικές καταστροφές και πρωτίστως στους σεισμούς» τόνισε ο Κωνσταντίνος Μακέδος, μιλώντας στην ενότητα του Συνεδρίου με θέμα: «Εξοικονόμηση ενέργειας στον Κτιριακό Τομέα - Προς ένα Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», υπογραμμίζοντας ότι «η άμεση και αποτελεσματική αξιοποίηση και όχι απλώς η απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα από την εκτέλεση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 καθώς και η έγκαιρη και αποτελεσματική του εφαρμογή αναμφίβολα αποτελεί μία πρωτόγνωρη πρόκληση τόσο για τον Δημόσιο όσο και για τον Ιδιωτικό τομέα.

 Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, βασικοί άξονες του νέου προγράμματος θα είναι οι εξής:

-Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις

-Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα

-Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Πιο συγκεκριμένα: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Ενώ τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια

Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Σύμφωνα πάντα με την κα Σδούκου, «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει, ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες».

Έτσι, όπως είπε, «θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, όπως προανέφερα οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων».

Όπως τόνισε, «για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται»

«Επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από αυτό», ανέφερε η κα Σδούκου.

Στόχος, όπως είπε, για τον επόμενο κύκλο είναι: «Να εντάξουμε 50.000 κατοικίες, να “πέσουν” στην αγορά, μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση κοντά στο 1 δισ. ευρώ αν είναι δυνατόν, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση» και πρόσθεσε ότι «τα δημόσια κτίρια είναι και αυτά μία άλλη αγορά και δεν πρέπει να τα παραμελήσουμε».

 «Ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τους μηχανικούς»

Για το πως το πρόγραμμα «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» δημιούργησε συνθήκες επαγγελματικής ευθύνης στην κατασκευή από τα συνεργεία, βάζοντας στο περιθώριο τη μαύρη εργασία αλλά και τυχόν κακοτεχνίες μίλησε ο πρόεδρος του Π.Σ.Υ.Π.ΕΝ.ΕΠ κ. Κωνσταντίνος Λάσκος (σύμβουλος ΤΕΕ σε θέματα Εξοικονόμησης Ενέργειας – Γραφείο του Συμφώνου των Δημάρχων.

Όπως ανεφερε: «Ως Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών θεωρούμε ότι  οι μηχανικοί έχουν την τεχνογνωσία και βρισκόμαστε στη συγκυρία που θα εκδοθεί και το καινούριο μεθοδολογικό πλαίσιο υπολογισμών, οπότε ερχόμαστε και βάζουμε και άλλες παραμέτρους».

Ο κ. Λάσκος, επεσήμανε ακόμη, ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» πάντα ζητούσε πιστοποιημένα συστήματα και αυτό ήταν κάτι πολύ θετικό από την αρχή. Και όπως είπε, είναι πάρα πολύ θετικό να αρχίσουμε να κοιτάμε και πιστοποιημένα συνεργεία. Το καλύτερο υλικό αν το πάρεις και το βάλεις με λάθος τρόπο, έχεις κάνει μία τρύπα στο νερό. Όπως ανέφερε, ο μηχανικός μπορεί να έχει τέλειο σχεδιασμό. Υπογράμμισε ότι οι μηχανικοί στην Ελλάδα ξέρουν τη δουλειά τους και ανέφερε ως διαπίστωση ότι είναι πρόθυμοι στο να υπαχθούν σε περαιτέρω επιμόρφωση: «Εμείς το βλέπουμε ότι ως σύλλογος . Κάθε φορά μαζεύονται 300 άτομα, που έρχονται για να επιμορφωθούν». Τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί τους μηχανικούς και να απαγκιστρωθεί από λογικές «του πήγα σε ένα τεχνίτη και ήρθε να μου κάνει μια εργασία και φυσικά ποτέ δεν πήρε την ευθύνη. Εξήγησε επίσης, ότι οι περισσότερες χώρες του εξωτερικού έχουν λύσει τα προβλήματα της κακοτεχνίας, δίνοντας και ζητώντας μία εγγύηση δεκαετούς κατασκευής. Για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο όμως, για οτιδήποτε γίνεται στο κτίριο πρέπει να γίνεται με λευκό και όχι με μαύρο τρόπο. «Το εξοικονομώ συνέβαλε στο να δουλέψει καθαρά η αγορά, να φύγει το μαύρο και να πάρει και την ευθύνη της κατασκευής. Είναι πολύ σημαντικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: