Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Mytilineos: Συμφωνία με ΔΕΗ για το ρεύμα της Αλουμίνιον – Deal με Glencore

 


Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος αναφερόμενος στις προοπτικές της εταιρείας προχώρησε σε μια αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη.

Σε καταρχήν συμφωνία έχουν καταλήξει η Mytilineos και η ΔΕΗ για την τιμολόγηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος του μεγαλύτερου καταναλωτή ρεύματος στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού, όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της τακτικής ΓΣ της εταιρείας.

Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος απομένουν ορισμένα διαδικαστικά θέματα που μπορεί να κλείσουν ίσως και εντός της εβδομάδας όταν και θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Το βασικό χαρακτηριστικό της συμφωνίας σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο είναι ότι το 2023 μετά από 60 χρόνια τελειώνει η συνεργασία ΔΕΗ – Αλουμινίου, στο πλαίσιο και των στόχων που έχει θέσει η Mytilineos για το “πρασίνισμα” του αλουμινίου.

“Εκφράζω την πεποίθηση ότι και θα πετύχουμε το στόχο να “πρασινίσουμε” το αλουμίνιο και θα έχουμε φθηνότερη ενέργεια”, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος επισημαίνοντας ότι το κλίμα στις συζητήσεις με τη ΔΕΗ ήταν εξαιρετικό και η διοίκηση του κ. Στάσση επέδειξε ρεαλισμό που θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία να προχωρήσει στην ενεργειακή μετάβαση. Ελπίζω, ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος η συμφωνία να ικανοποιήσει και τους μετόχους.

Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στις προοπτικές της εταιρείας προχώρησε σε μια αρκετά αισιόδοξη πρόβλεψη. Όπως είπε τα επόμενα 2 με 3 χρόνια με την ωρίμανση των επενδύσεων, την αύξηση των μεριδίων αγοράς, την καινοτομία που εφαρμόζεται σε όλες τις δραστηριότητες αλλά και το θετικό κλίμα των αγορών εμπορευμάτων σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του κόστους σε όλα τα επίπεδα, θα αρχίσει η απογείωση για τη Mytilineos. Σε διάστημα 2 -3 ετών μπορούμε να ελπίζουμε σε διπλασιασμό των μεγεθών της εταιρείας, ξεκινώντας από την κερδοφορία του 2022 που ελπίζουμε να είναι διπλάσια από το 2020. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη καταλαβαίνετε το τι ακολουθεί, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το 2021 θα είναι μια βαριά χρονιά για το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Όπως είπε η εταιρεία βρίσκεται στο μέσον ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος ύψους 600 εκατ. ευρώ μόνο γι ατο 2021 που είναι με διαφορά το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα. Ωστόσο ήδη το 2021 αναμένεται να αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτοι καρποί και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις η χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2020. “Το 2021 θα δείξουμε πως μπορεί μια εταιρεία εν μέσω ενός κολοσιαίου επενδυτικού προγράμματος να βγάζει και κέρδη” ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος.

Νωρίτερα η τακτική ΓΣ των μετόχων ενέκρινε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μεταξύ των οποίων και τη διανομή μερίσματος 36 σεντς ανά μετοχή το οποίο θα αυξηθεί κατά 0,4 σεντς από το ποσό που θα αντιστοιχούσε στο μέρισμα των ιδίων μετοχών της εταιρείας. Η ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος των 36,4 λεπτών ανά μετοχή θα είναι η 24η Ιουνίου και η έναρξη καταβολής η 1η Ιουλίου. Σημειώνεται ότι το μέρισμα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου και το καθαρό ποσό θα είναι 34,2 σεντς ανά μετοχή.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΣ ενέκρινε την εκλογή δύο νέων μελών του ΔΣ της κ. Ν. Νικολαΐδη στη θέση του Γ. Χρυσικού και του κ. Α. Μπαρτζώκα στη θέση του Χ. Ζερεφού, ο οποίος παραμένει στην εταιρεία ως επικεφαλής του νέου γραφείου για θέματα κλιματικής αλλαγής.

Αλουμίνιον

Ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν στο πλαίσιο της ΓΣ τόνισε ότι συμμερίζεται την αισιοδοξία για την πορεία των τιμών στη διεθνή αγορά του αλουμινίου, ενώ ανέφερε ότι το Αλουμίνιον της Ελλάδος παραμένει στο πρώτο τεταρτημόριο των πιο ανταγωνιστικών παραγωγών αλουμινίου παγκοσμίως.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη νέα δεκαετής συμφωνία με την Glencore για την παραγωγή αλουμίνας και αλουμινίου η οποία ξεπερνά σε αξία το 1,5 δισ. δολάρια.

Όπως διευκρίνισε, ένας από τους λόγους που προχώρησε η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την Αλουμίνιον είναι οι μεγάλες επενδύσεις που ξεκίνησαν τόσο στα φωτοβολταϊκά όσο και με τη μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου η οποία υπερκαλύπτει τις ανάγκες του εργοστασίου αλουμινίου κατά περίπου 3 φορές. Μάλιστα αποκάλυψε ότι θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη για σύνδεση των δύο εργοστασίων με ειδικό καλώδιο. Το γεγονός ότι αποδεσμευόμαστε από τη ΔΕΗ αποτελεί μια θετική είδηση, η νέα μόναδα και τα ΑΠΕ θα εξασφαλίσουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία για το αλουμίνιο ανέρφερε. Πρόσθεσε ότι η αγορά των διμερών συμβάσεων (PPAs) εξελίσσεται και σύντομα θα αποτελεί ικανοποιητική λύση για όλους τους συμμετέχοντες.

ΑΠΕ

Αναφερόμενος στις επενδύσεις της Mytilineos στις ΑΠΕ, ο κ. Μυτιλιναίος τόνισε ότι εντός της Ελλάδας από τα 1480MW της Εγνατία Group που αγοράστηκαν το Φεβρουάριο, 572 αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι αρχής γενομένης από τα 140MW που κέρδισαν σύμβαση στον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Ακόμη η εταιρεία διαθέτει 300MW αιολικά σε λειτουργία ή υπό κατασκευή και ακόμη 100MW έτοιμα για κατασκευή. Για τα έργα αποθήκευσης αναμένει το νομοθετικό πλαίσιο το φθινόπωρο ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με αρκετούς ενδιαφερόμενους για την υπογραφή νέων PPAs μετά το πρώτο που υπεγράφη με την Εγνατία.

Στο εξωτερικό οι επενδύσεις που ανήκουν στη Mytilineos φτάνουν τα 507 MW υπό κατασκευή εκ των οποίων των τα πρώτα 120MW παραδίδονται σε λειτουργία εντός των ημερών στην Αυστραλία. Ακόμη 788MW είναι έτοιμα για κατασκευή, οδηγώντας το σύνολο της δραστηριότητας στο εξωτερικό στα 1739MW

Τέλος η Mytilineos διαθέτει 4000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης.

Σχολιάζοντας τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ χαρακτήρισε αναμενόμενη την πτώση των τιμών, ωστόσο στον επόμενο διαγωνισμό μέχρι τα τέλη του έτους η διακύμανση θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του κόστους των πρώτων υλών που φαίνεται να δέχεται πληθωριστικές πιέσεις.

Εξάλλου ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζήτηση και για άλλα έργα με την Total Eren , τόσο για την αγορά της Ισπανίας όσο και για την αγορά της Αφρικής.

Νέα μονάδα αερίου

Για την νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που κατασκευάζεται στον Άγιο Νικόλαο, επανέλαβε ότι το μέγεθός της την καθιστά μονάδα βασικού φορτίου με ποσοστό απόδοσης 63%, που είναι το υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη μονάδα αερίου στο ελληνικό σύστημα. Παράλληλα η νέα μονάδα δημιουργεί συνθήκες μεγάλης κατανάλωσης αερίου που επιτρέπει συμφωνίες με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην τιμή. Ο συνδυασμός καλών τιμών και αποδοτικότητας σημαίνει ότι η νέα μονάδα θα έχει ικανοποιητικό spark spread.

Πηγή https://www.bigpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: