Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Συνάντηση Γ. Μουλκιώτη – Γ. Αμυρά για τους Δασικούς Χάρτες

 


Ο Γιώργος Μουλκιώτης, βουλευτής Βοιωτίας του Κινήματος Αλλαγής πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, με κύριο θέμα συζήτησης τους Δασικούς Χάρτες και τα προβλήματα που ανέκυψαν από την ανάρτησή τους στον νομό Βοιωτίας. 

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μουλκιώτης ανέδειξε ότι η βάση των προβλημάτων πηγάζει από το ότι: 

  • Η αναμόρφωσή των Δασικών Χαρτών βασίστηκε σε αεροφωτογραφίες του 1945, και όπου δεν υπήρχαν αυτές, γινόταν χρήση των αεροφωτογραφιών του 1960. Πολλοί από τους καλλιεργητές της Π. Ε. Βοιωτίας κατέχουν εκτάσεις που δεν δύνανται να αποδείξουν ότι νομίμως τις καλλιεργούν, διότι  οι δασικές υπηρεσίες αρνούνται να δεχτούν: α) ότι δεν υπάρχουν σχετικοί τίτλοι β) τις αποδοχές κληρονομιάς μεταγενέστερες του 1945 καθώς και πρόσφατες γ) τα Ε9 που η Πολιτεία αποδέχεται  για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ ως ενδεικτικό στοιχείο ιδιοκτησίας και δ) δηλώσεις καλλιέργειας  ΟΣΔΕ. 
  • Η σύνταξη των Δασικών Χαρτών έγινε μόνο από Γραφεία Μελετών, εξειδικευμένα σε Δασικές Μελέτες, χωρίς να ληφθεί υπόψη ότι ένα σημαντικό τμήμα των χαρτών είναι ο χωρικός προσδιορισμός και των άλλων χρήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανάρτηση να καταγράφει μια εικονική πραγματικότητα και να εμφανίζει ως δημόσιες, τεράστιες ιδιωτικές εκτάσεις με υποδομές που αξιοποιούνται από αγρότες και κτηνοτρόφους, πολλές από τις οποίες έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί από εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
  • Η σύνταξη των Δασικών Χαρτών αγνόησε πλήρως τόσο το αμπελουργικό και ελαιοκομικό μητρώο (κτηματολόγιο), ως και το σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου υποβάλουν τις δηλώσεις τους κάθε χρόνο οι αγρότες όσο και τα περιουσιολόγια και τα συμβόλαια των ιδιοκτητών.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργος Αμυράς, αναγνωρίζοντας την βασιμότητα των αιτιάσεων και προβλημάτων που ανέδειξε η ανάρτηση των δασικών χαρτών στη Βοιωτία και σε όλη την Ελλάδα, διαβεβαίωσε τον κ. Μουλκιώτη ότι θα ληφθούν σύντομα πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα δρομολογήσουν την επίλυση των ανακυψάντων προβλημάτων. 


 

Από το πολιτικό γραφείο​

Δεν υπάρχουν σχόλια: