Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Ν. Χαρδαλιάς: Μόνο σε εξωτερικό συνωστισμό και εσωτερικούς χώρους υποχρεωτική η μάσκα από αύριο


 Δεκτή έκανε η κυβέρνηση τη σημερινή ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής των ειδικών σχετικά με τη χρήση μάσκας έναντι της Covid-19.

Συγκεκριμένα, από τον Νίκο Χαρδαλιά ανακοινώθηκε και επίσημα το απόγευμα της Τετάρτης ότι από αύριο, Πέμπτη 24 Ιουνίου στις 05.00, η υποχρέωση χρήσης μάσκας διατηρείται μόνο σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις, ενώ στους εξωτερικούς επιτρέπεται η κυκλοφορία χωρίς μάσκα, η οποία ωστόσο παραμένει υποχρεωτική σε περιπτώσεις συγχρωτισμού-συνωστισμού.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου (05:00) ισχύουν τα εξής:

- Αίρεται πλήρως η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

- Εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

- Στην εστίαση αλλάζει το πρωτόκολλο, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα.

- Στις δεξιώσεις σε εξωτερικούς χώρους το ανώτατο όριο ατόμων είναι στα 300 άτομα, όπως είχε ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

- Στις οργανωμένες παραλίες/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Σχετικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της επιτροπής, μετά από διαλογική συζήτηση, εισηγήθηκαν ομόφωνα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα εξής:

- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), μπορούν να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) μπορούν επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

- Για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

- Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Θα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές. Πηγή www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: