Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

40 χρόνια μετά, στην “καρδιά της Ελλάδας” γιορτάζουμε – τιμούμε αλλά και μαχόμαστε για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο αλληλέγγυα
40 χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στις τότε Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διοργάνωσε στην έδρα της, στην “καρδιά της Ελλάδας”, επετειακή εκδήλωση για να τιμήσει αυτό το ιστορικό γεγονός, αλλά και για να ανοίξει περαιτέρω το διάλογο για την Ευρώπη που μας αξίζει και οραματιζόμαστε!


Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων στο πλαίσιο του δημοσίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης, διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Γραφείο του Αν. Υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, όπως επίσης και ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος. Ομιλίες  απηύθυναν κατά σειρά οι ακόλουθοι και τόνισαν μεταξύ άλλων:

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αν. Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα: «Η Ευρώπη δεν είναι μόνο η οικονομική μας ασπίδα ή το εργαλείο μέσα από το οποίο είδαμε τη ζωή μας να αλλάζει. Δεν είναι μόνο το οικονομικό και ιδεολογικό μας καταφύγιο. Είναι επίσης το καταφύγιο ασφαλείας μας. Είναι ένας χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας, τον οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε ως ισχυρό.

»Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση βγαίνει στις αγορές, δανείζεται στο όνομά της και μοιράζει αυτό το δανεισμό αναλογικά στα κράτη- μέλη, χωρίς αυτό να επηρεάζει το προφίλ του χρέους μας. Αυτό δεν γινόταν στο παρελθόν και αυτοί οι πόροι θα αξιοποιηθούν προς τρεις κατευθύνσεις: την Πράσινη Ανάπτυξη, την Ψηφιακή Μετάβαση και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

»Μέσα από το διάλογο, που ανοίγουμε, προσπαθούμε να δώσουμε φωνή στους πολίτες, αλλά, πάνω απ’ όλα, να αγκαλιάσουμε τους νέους, γιατί εκεί που πάσχουμε είναι τελικά στη συμμετοχή των νέων με ισχυρή φωνή στα πολιτικά πράγματα. Πρέπει να ακούσουμε πολύ περισσότερο τις ανησυχίες τους, όπως για το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Και περιμένουμε να ακούσουμε ποιες είναι οι ιδέες τους για την Ευρώπη στην οποία θέλουν να ζουν».

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών: «Η συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα βρίσκει τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο ισχυρές, πιο αλληλέγγυες, πιο πλούσιες σε εμπειρίες από την κοινή πορεία, τις επιτυχίες, τις δοκιμασίες και τα λάθη που έγιναν σε αυτό το διάστημα. Ο απολογισμός είναι, αναμφίβολα, θετικός, δικαιώνοντας την οραματική, στρατηγική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή να διασφαλίσει την προσχώρηση της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, με την πεποίθηση ότι “το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στην ενοποίησή της, και το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην Ενωμένη Ευρώπη”.

»Τα οφέλη από τις τέσσερις δεκαετίες βηματισμού εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου είναι πολύ μεγαλύτερα από τα κόστη. Το παίγνιο αποδεικνύεται θετικού αθροίσματος. Πλέον, χρέος μας είναι να συμμετέχουμε ενεργά και δημιουργικά, στην περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, προασπίζοντας βεβαίως πάντα τα συμφέροντα της πατρίδας μας και των πολιτών της. Αυτό ακριβώς πράττει η σημερινή Κυβέρνηση, έχοντας ενισχύσει το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στα δύο χρόνια της θητείας της. Και αυτό θα συνεχίσει να πράττει».


Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας: «Η συμπλήρωση 40 χρόνων, από την ένταξη της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, μας θυμίζει τη λαμπρή όσο και ισχυρή πολιτική βούληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ενέταξε και τυπικά την πατρίδα μας στον φυσικό της χώρο. Στη Δύση!

»Θυμίζει τα αναρίθμητα αναπτυξιακά έργα και τις κοινωνικές δράσεις, που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμίζει, όμως, και την τεράστια διαχρονική υστέρηση σε πόρους για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, λόγω της γνωστής στατιστικής στρέβλωσης. Σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, αποκαταστήσαμε την αδικία. Εξασφαλίσαμε για την Περιφέρειά μας, από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου χρηματοδότηση 403.000.000€, υπερδιπλάσια της προηγούμενης περιόδου, με στόχο την ανάπτυξη και την κοινωνική της διάχυση στη Στερεά Ελλάδα.

»Η Ευρώπη κατά καιρούς μας έχει στενοχωρήσει, ή και απογοητεύσει. Κι εμείς αυτήν. Αλλά μας έχει ωφελήσει πολλαπλά. Γιατί ανήκουμε σε αυτήν και αυτή σε εμάς. Και είναι ευθύνη όλων μας, να μαχόμαστε για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο αλληλέγγυα, πιο συμπεριληπτική. Για μια Ευρώπη πιο συνεκτική. Για μια Ευρώπη που μας αξίζει».

Η Φωτεινή Ασδεράκη, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της Έδρας Jean Monnet  και Πρόεδρος της Διδακτορικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας & Άμυνας, ανέλαβε να:

–      Συνοψίσει την πορεία της χώρας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

–      Τονίσει τις άμεσες και ευεργετικές επιπτώσεις στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών, από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την εκδήλωση παρακολούθησε δια ζώσης ευάριθμο πλήθος κοινοβουλευτικών και αυτοδιοικητικών του α΄ και του β΄ βαθμού, εκπροσώπων παραγωγικών φορέων του τόπου και πολιτών, προκειμένου να τηρηθούν τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα. Πολλοί περισσότεροι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ομιλίες μέσω του διαδικτύου, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήσεις.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, φιλοξενήθηκε η φωτογραφική έκθεση για τα 40 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, που περιλαμβάνει τους μεγάλους σταθμούς και τα κεντρικά πολιτικά πρόσωπα από την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος παραγωγός του Star Κεντρικής Ελλάδας Βίκυ Κοτσιμπού και μεταδόθηκε ζωντανά από τις επίσημες σελίδες στο Facebook του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως και από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (pste.gov.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια: