Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Ξυπνώντας τους Μινύες: Τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στην Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλά παρουσιάστηκαν στο Δήμο Ορχομενού



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τα αποτελέσματα της ανασκαφικής έρευνας στην Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλά, που διεξάγεται από την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, με επικεφαλής την Δρ Έλενα Κουντούρη Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Ορχομενού στον Συνεδριακό Κέντρο στα Πέτρινα.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Πούλου η Προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κ. Αλεξάνδρα Χαραμή, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές,  ο αντιδήμαρχος Λεβαδέων κ. Μάριος Σάκος, πρόεδροι Κοινοτήτων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ορχομενού οι πρώην δήμαρχοι κ.Λουκάς Υπερήφανος, κ.Κώστας Ξηρογιάννης, κ.Κώστας Γκιζίμης και κ. Γιώργος Ζυγούρης, πλήθος κόσμου και νέοι επιστήμονες που αποτελούν την ερευνητικοί ομάδα της κας Κουντούρη.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο ανασκαφικό έργο που στοχεύει στην αποκάλυψη των  καταλοίπων της μεγαλύτερης Μυκηναϊκής Ακρόπολης που έχει ανακαλυφθεί προκειμένου να αναδειχθεί και να μετατραπεί σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Το ανασκαφικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  το Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου και το Ίδρυμα Ψύχα, ενώ οι μελέτες για το στερεωτικό πρόγραμμα από την περιφέρεια και το υπουργείο Πολιτισμού.


Η πενταετούς διάρκειας έρευνα συνεχίζεται, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εξόχως ενθαρρυντικά και αναμένεται η ολοκλήρωση  των μελετών για τις τρεις πύλες της Ακροπόλεως του Γλα ώστε να ενταχθούν στην τρέχουσα ή την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Από το υπουργείο πολιτισμού έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση η μελέτη ωρίμανσης για τη Νότια πύλη της Ακροπόλεως.
Σύμφωνα με τη Δήμαρχο Ορχομενού Βούλα Καράλη, η συνέχιση της ανασκαφικής δραστηριότητας στην Ακρόπολη του Γλα και η ολοκλήρωση των εργασιών για την ανάδειξη ενός μοναδικού μνημείου το οποίο θα συνδεθεί με το αρχαιολογικό πάρκο του Ορχομενού και το τρόπαιο του Σύλλα αποτελώντας από κοινού έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς των πολιτιστικών διαδρομών της περιφέρειας Στερεάς, αποτελεί  πεδίο νέων διεκδικήσεων.






ΥΓ. Η κα Κουντούρη ασφαλώς δεν ξέχασε να ευχαριστήσει όλους όσους ήταν μαζί της αυτά τα χρόνια και ενίσχυσαν 
το ανασκαφικό έργο της ομάδας της... 
Κι` εμείς σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για άλλη μια φορά! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: