Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Συνάντηση του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε σήμερα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι κ.κ. Παυλόπουλος και Τζιτζικώστας συζήτησαν θέματα της Αυτοδιοίκησης και κυρίως για το ρόλο και την προοπτική των Περιφερειών, τόσο στην κατεύθυνση της σύγχρονης λειτουργίας του κράτους, όσο και για τη σημασία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον κ. Τζιτζικώστα τον συνεχάρη για την εκλογή του στην προεδρία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο που ανέλαβε.

«Επιστρέψτε μου μόνο δύο παρατηρήσεις: Η σημασία του θεσμού των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης είναι τεράστια. Πρωτίστως για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς οι Περιφέρειες διαχειρίζονται ένα μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών πόρων και η συμβολή τους είναι εξαιρετικά σημαντική στην πορεία της χώρας. Δεύτερον η σημασία των Περιφερειών για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζεται στις Περιφέρειες. Είναι εν πολλοίς ευρωπαϊκή ομοσπονδία Περιφερειών. Οι Περιφέρειες ασκούν πολλές αρμοδιότητες και επιπλέον για να φτάσουμε στο πρότυπο της ομοσπονδιακής Ευρώπης, όπως είναι ο τελικός στόχος και προορισμός, οι Περιφέρειες είναι αυτές που μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές Περιφέρειες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά. Στην εκπλήρωση του ευρωπαϊκού οράματος δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του καθενός, όσο η πίστη του σ’ αυτό το όραμα. Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες, ότι είμαστε περισσότερο Ευρωπαίοι, από ό,τι άλλοι εταίροι. Εμείς ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και θα ανήκουμε για πάντα. Άλλοι είναι εκείνοι που επιλέγουν να ταξιδεύουν με σημαίες ευκαιρίας».

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο τόνισε: «Κύριε Πρόεδρε είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, λίγες μέρες μετά την εκλογή μου στο ανώτατο όργανο της Αυτοδιοίκησης, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Ως Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι εδώ, ώστε μαζί με όλους τους Περιφερειάρχες της χώρας, πέρα κι έξω από παρατάξεις, να σας δηλώσουμε ότι, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη των επιχειρημάτων τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να πετύχουμε τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα να ακολουθήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και στη χώρα μας. Δεν ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος που έκανε το πρώτο βήμα για να προχωρήσει η αποκέντρωση στη χώρα μας, ήσασταν εσείς από τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών. Επισκέπτομαι σήμερα τον άνθρωπο που ως ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας σε δύσκολες ώρες κράτησε τη χώρα ενωμένη, αλλά και τον άνθρωπο που βοήθησε να φτάσουμε σε αυτό το καλό επίπεδο αποκέντρωσης στη χώρα. Εμείς θα πιέσουμε και θα διεκδικήσουμε τα επόμενα χρόνια για να φτάσει η Ελλάδα σε έναν μοντέρνο τρόπο λειτουργίας του κράτους, που θα ενισχύει τις τοπικές κοινωνίες και τις Περιφέρειες, που οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κάτω προς τα πάνω, με τη συμμετοχή των πολιτών, και πάντα συνυπολογίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Έτσι θα μπορέσει και η Ελλάδα να βγει πιο εύκολα από την κρίση. Είμαστε βέβαιοι ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε στενή συνεργασία μαζί σας, γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: