Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Filippo Grandi στο Δημαρχείο της Αθήνας δέκα Δήμαρχοι της χώρας - Στο κοινό τραπέζι και ο Δήμαρχος Λεβαδεών κ. Γιάννης Ταγκαλέγκας

Την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Filippo Grandi είχαν οι δήμαρχοι Τήλου, Ιωαννίνων, Λάρισας, Χανίων, Ηρακλέιου, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς, Αθηναίων και Καλαμαριάς. Μετά από πρόσκληση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και του αντιπροσώπου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Philippe Leclerc οι δήμαρχοι συναντήθηκαν στο δημαρχικό μέγαρο της Αθήνας.

Οι δέκα δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα και μεταξύ αυτών και ο Γιάννης Ταγκαλέγκας από τη Λιβαδειά, κατέθεσαν τις απόψεις αλλά και τους προβληματισμούς τους σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας και εποικοδομητικής συζήτησης.

Οι δήμαρχοι, εκτός των άλλων, πρότειναν στην Ύπατη Αρμοστεία, την διεύρυνση του προγράμματος "Εστία", που ξεκίνησε από τη Λιβαδειά και εφαρμόζεται ήδη με θετικά αποτελέσματα. Μια διεύρυνση που δεν θα περιορίζεται μόνο στο επίπεδο της Ελληνικής Επικράτειας, αλλά να περιλαμβάνει και Δήμους από όλη την Ευρώπη. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι οι δήμοι έχουν δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά είναι ένα Ευρωπαϊκό θέμα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ένα ανθρωπιστικό ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τεχνοκρατικούς όρους, αλλά κυρίως με γενναίες πολιτικές αποφάσεις, που ξεπερνούν το χώρο ευθύνης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ανάγονται σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο πρωτοβουλιών, όπως η αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ, αλλά και η εφαρμογή προγράμματος μετεγκατάστασης σε επίπεδο Ευρώπης και όχι μόνο Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: