Στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης. Εξ αρχής επισημάνθηκε ότι η προκείμενη αναθεώρηση είναι άχρωμη και μειωμένων προσδοκιών.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης σημείωσε ότι:
- Το Σύνταγμα μιας χώρας πρέπει να μας αφορά όλους, καθώς θεμελιώνει και υπηρετεί τον χαρακτήρα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Γι’ αυτό και οι αλλαγές που θα περίμενε κανείς να αποτυπώνονται στις προτάσεις για την αναθεώρηση θα έπρεπε να ταυτίζονται με τις νέες ανάγκες και απαιτήσεις του πολιτικού μας συστήματος.
- Η Συνταγματική Αναθεώρηση, για να καταλήξει σε επιτυχή έκβαση, έχει ζητούμενο να τροποποιηθούν κρίσιμες συνταγματικές ρυθμίσεις, υπεράνω κομματικών συγκρούσεων, με σύμπραξη της πολιτικής τάξης, της κοινωνίας των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας. Στην προκείμενη υπήρξαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τα μείζονα ζητήματα έμειναν πίσω.
- Η παρούσα αναθεώρηση δεν άγγιξε την ελληνική κοινωνία. Την άφησε παγερά αδιάφορη.
- Δεν έφτασαν στην αναθεώρηση και δεν άγγιξαν την κοινωνία των πολιτών οι περιορισμοί της γραφειοκρατίας, η νομοθετική παραγωγή, η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος.
- Η συνταγματική αναθεώρηση που εισήχθη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, ήταν ψευδεπίγραφα προοδευτική. Οι προωθούμενες αλλαγές δεν αντιμετώπισαν τις στρεβλώσεις και ανεπάρκειες του υπάρχοντος συνταγματικού πλαισίου. Δεν αποσκοπούσαν στην ενδυνάμωση των θεσμών. Ούτε μεταφέρθηκε στο επίπεδο του Συντάγματος η εμπειρία της κρίσης.
- Παρατηρήσαμε μια αμήχανη και αλλοπρόσαλλη συνταγματική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με λαϊκίστικά χαρακτηριστικά και από την άλλη μια παρελκυστική στάση της Νέας Δημοκρατίας, που συνοδεύεται από άρνηση της ουσίας της συνταγματικής πολιτικής.
- Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μία δέσμη προτάσεων για αναθεώρηση συνταγματικών διατάξεων, προς την κατεύθυνση αναβάθμισης της θεσμικής λειτουργίας της Πολιτείας, ενίσχυσης του πολίτη και εμπέδωσης του Κράτους Δικαίου. Δυστυχώς, η πόλωση μεταξύ των δύο «μονομάχων» - ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - επισκίασε τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
- Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ως πρώην αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν προβληματικές, γιατί ανοίχτηκαν μεγάλα θέματα, που θέλουν πολύ μεγαλύτερη επεξεργασία και ωρίμανση.
- Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες που θα καθιστούσαν προοδευτική της προκείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Τρανό παράδειγμα η έλλειψη ενδιαφέροντος να προβλεφθεί στο Σύνταγμα η ανάληψη δράσεων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου στο σύγχρονο περιβάλλον της τεχνολογικής εξέλιξης και των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου