Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Αγοραστός και Μπακογιάννης κοινό μέτωπο για τα διόδια

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννηςσυναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του, στη Λαμία με τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης και στο πλαίσιο της πάγιας και διαπεριφερειακής συνεργασίας τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πολλά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων και των δύο Περιφερειών, αλλά και πολλά κοινά προβλήματα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα των διοδίων, το οποίο αποτελεί και ένα από τα μείζονα θέματα που ταλανίζουν και τις δύο Περιφέρειες.
Μετά το τέλος της συνάντησής τους, ο κ. Αγοραστός, μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σήμερα, μαζί με τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος είναι πολύτιμος συνεργάτης. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει στην αυτοδιοίκηση την υπηρετεί με πάθος, με μεγάλη αγάπη και αποτελεσματικότητα. Και αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Και επίσης είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, αλλά μεγάλης αποτελεσματικότητας και συνεργασιών και εμείς έχουμε αναπτύξει μία μεγάλη συνεργασία. Μπορεί να μη βρισκόμαστε τακτικά στην έδρα της Περιφέρειας, στη Λαμία, αλλά μιλάμε στο τηλέφωνο και συναντιόμαστε στην Ένωση Περιφερειών. Και έχουμε λύσει πάρα πολλά προβλήματα που σήμερα μπορεί να μη φαίνονται, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.
Μας απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό το θέμα των διοδίων. Γιατί πιστεύουμε ότι είναι η σύγχρονη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας. Τα διόδια έχουνδημιουργήσει τεράστια προβλήματα γιατί πλέον δεν καθίσταται ασφαλής η μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων, αλλά ούτε η διακίνηση των εμπορευμάτων, γιατί το κόστος είναι πολύ υψηλό. Υπάρχει πρόβλημα με τους ανθρώπους, οι οποίοι μετακινούνται από μία περιοχή στην άλλη, και μεσολαβούν διόδια, διότι αλλού ασκούν το δικαίωμα στη ζωή και αλλού το δικαίωμα στην εργασία, πολλές φορές. Και είμαστε δύο Περιφέρειες οι οποίες έχουν τα περισσότερα διόδια στο μικρότερο διάστημα. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολη η αντιμετώπιση και είναι δύσκολη μετά και από τη νέα σύμβαση που έγινε στο τέλος του ‘13. Και όλη αυτή η ιστορία οφείλεται στο ότι σταμάτησαν το 2009 να λειτουργούν τα έργα. Διότι σήμερα κανονικά θα έπρεπε να ήταν τελειωμένα τα έργα και το κράτος να εισέπραττε και να είχε την ευχέρεια της πολιτικής μείωσης ή κατάργησης, δεδομένων των συγκυριών. Έχουμε μία νέα κυβέρνηση σήμερα κι εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε, ίσως και το ανέφικτο. Γιατί είμαστε εδώ για να διεκδικούμε προς όφελος των συνανθρώπων μας. Και σήμερα συζητήσαμε να δούμε πως θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και με το υπουργείο, ναδούμε τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης, που προσωπικά με βρίσκουν σύμφωνο σε πολλά, να δούμε πώς θα αδράξουμε την ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Δε θέλουμε να πούμε μεγάλα λόγια, γιατί συνήθως  όταν δε λέμε μεγάλα λόγια κάνουμε μεγάλες πράξεις, αλλά να ξέρουν πως θα μας βρουν στο δρόμο, μαζί με τους ανθρώπους, διεκδικώντας το αυτονόητο.
….Για εμάς καλό θα είναι να καταργηθούν τα διόδια. Μπορεί βέβαια αυτό να ακούγεται κάπως περίεργο. Αλλά αυτό ακουγόταν εφικτό πριν τις εκλογές, γιατί να είναι ανέφικτο μετά τις εκλογές. Από εκεί και πέραθέλουμε να συζητήσουμε για να είμαστε σίγουροι πώς θα πορευτούμε. Θα συζητήσουμε με τον Υπουργό, ζητώντας συνάντηση…….»
Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου τον αγαπητό φίλο και τον καλό μας Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών, τον Περιφερειάρχη, τον Κώστα Αγοραστό, που τόσο άμεσα ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μας και μας επισκέφθηκε εδώ στη Λαμία για να συζητήσουμε φλέγοντα ζητήματα που αφορούν στη διαπεριφερειακή μας συνεργασία. Να ξεκινήσω λέγοντας, πρώτα απ’ όλα, κάτι το οποίο είναι σαφές στην ΕΝΠΕ. Ενδεχομένως ωστόσο να μην έχει βγει προς τα έξω. Ο Κώστας Αγοραστός είναι ένας πολύ έμπειρος Περιφερειάρχης, από τον οποίο εμείς οι νεότεροι μαθαίνουμε. Είναι λοιπόν πάρα πολύ χρήσιμη η συμβουλή του και γιατί όχι και η καθοδήγησή του.

Σήμερα, συναντηθήκαμε για να συζητήσουμε το θέμα των διοδίων. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα διόδια και νομίζω ότι πλέον εκφράζω ένα κοινό τόπο, ο οποίος είναι πολύ απλά ο εξής: δεν είναι δυνατόν όταν το εισόδημα της ελληνικής οικογένειας έχει μειωθεί τόσο δραματικά, όταν όλοι έχουμε βιώσει τέτοιες περικοπές, τα διόδια να αυξάνονται γεωμετρικά. Αυτό είναι οξύμωρο. Είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Όπως παγκόσμια πρωτοτυπία είναι να έχεις 9 σταθμούς διοδίων σε 140 χλμ εδώ στη Φθιώτιδα. Όπως παγκόσμια πρωτοτυπία είναι μία ολόκληρη Περιφέρεια, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και άλλες Περιφέρειες της χώρας, να είναι όμηροι των διοδίων. Ερχόμαστε λοιπόν και λέμε το εξής: Εμείς, η αυτοδιοίκηση, ενώνουμε δυνάμεις. Ενώνουμε δυνάμεις για να πείσουμε επιτέλους το κεντρικό κράτος ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει ριζικά την άποψή του. Ενώνουμε δυνάμεις για να πετύχουμε το αυτονόητο. Ενώνουμε δυνάμεις για να υπηρετήσουμε τους ανθρώπους που μας έχουν εμπιστευτεί. Και αυτό σκοπεύουμε να το κάνουμε με δυναμισμό, με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά, αλλά πάνω απ’ όλα με ασφάλεια. Γιατί έχουμε μία ασφάλεια στις θέσεις μας που πηγάζει από την κοινή λογική». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: