Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω του διαδικτύου


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξιχνιάστηκε υπόθεση που αφορούσε δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω του διαδικτύου καθώς και δημόσια πρόκληση και διέγερση σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων, η οποία τελούνταν από μίσος, κατά τρόπο που εξέθετε σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Επίσης, στις πράξεις που εξιχνιάστηκαν περιλαμβάνονται και η ανάρτηση δημοσιεύσεων και σχολίων, σε ιστολόγιο του διαδικτύου, με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη 20χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε την 15-03-2015 νεκρός στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.

Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος τριών (3) ημεδαπών, ηλικίας 50, 28 και 25 ετών, για τα αδικήματα της δημόσιας υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της δημόσιας πρόκλησης και διέγερσης σε εκτέλεση πλημμελημάτων και κακουργημάτων που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου, ενώ ο 50χρονος κατηγορείται επίσης και για απείθεια.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  στο πλαίσιο της στοχευμένων διαδικτυακών ερευνών και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση καταγγελιών (τόσο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων όσο και ηλεκτρονικών μηνυμάτων) στο Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού CYBER ALERT διακρίβωσε ότι απογευματινές ώρες της 15-03-2015 σε ιστολόγιο του διαδικτύου, είχαν αναρτηθεί δημοσιεύσεις και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο για τη μνήμη 20χρονου ημεδαπού, ο οποίος εντοπίστηκε την 15-03-2015 νεκρός στην περιοχή Κατσικά Ιωαννίνων.







Υπήρξε άμεση κινητοποίηση  και εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με την αποστολή επίσημων αιτημάτων προς εταιρείες διαδικτύου του εξωτερικού για την άμεση απενεργοποίηση των εν λόγω προσβλητικών αναρτήσεων. Ταυτόχρονα, ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των άγνωστων δραστών για τυχόν δικαστική χρήση. (Σχετικό το από 16-03-2015 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας)
Για τα παραπάνω ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παρήγγειλε  τη διενέργεια προανάκρισης, για το αδίκημα της δημόσιας υποκίνησης βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, προς εξακρίβωση των στοιχείων αγνώστων ατόμων, που προέβησαν στις διαδικτυακές αναρτήσεις. (Σχετικό το από 16-03-2015 Δελτίο Τύπου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας)
Κατά την εξέλιξη των διαδικτυακών ερευνών και της προανάκρισης, η δικογραφία τέθηκε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος και δόθηκε νέα παραγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια προανάκρισης.
Για την εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης, διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων - στοιχείων της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε συνεχής αλληλογραφία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία που εδρεύει στην αλλοδαπή καθώς και με ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Από τις απαντήσεις των παραπάνω εταιρειών διακριβώθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δραστών και εντοπίστηκαν γεωγραφικά οι περιοχές από τις οποίες προέβαιναν στις επίμαχες διαδικτυακές αναρτήσεις. Συγκεκριμένα, ο 25χρονος δρούσε από την Αθήνα, ο 50χρονος από τη Θεσσαλονίκη και ο 28χρονος από την Μυτιλήνη.

Ακολούθως, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία, διενεργήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες, παρουσία δικαστικών λειτουργών στις οικίες των εμπλεκόμενων.





Από τις επιτόπιες ψηφιακές έρευνες εξειδικευμένων αξιωματικών, ταυτοποιήθηκε ψηφιακά η εμπλοκή και η κακόβουλη δράση των τριών δραστών ενώ κατασχέθηκαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για εργαστηριακές εξετάσεις.

Ο δύο ημεδαποί ηλικίας 25 και 28 ετών δεν συνελήφθησαν, διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας. Σημειώνεται ότι ο 50χρονος αναζητείται να συλληφθεί στα όρια του αυτοφώρου για το αδίκημα της απείθειας.

Σημειώνεται ότι ο 50χρονος είναι σεσημασμένος κατά το παρελθόν για διάφορα ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους θα υποβληθεί στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή. Παράλληλα ερευνάται η εμπλοκή τους και σε τυχόν άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και πιθανή επικοινωνία τους με άτομα στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενήργησε άμεσα  λόγω της σοβαρότητας και της ιδιαιτερότητας της υπόθεσης, καθώς στο συγκεκριμένο ιστολόγιο, μεταξύ άλλων, υποκινούνταν το μίσος και η πρόκληση βιαιοπραγιών και άλλων εκδηλώσεων μίσους κατά ομάδων προσώπων, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρή απειλή για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα καθώς και τη δημόσια τάξη εν γένει.


Δεν υπάρχουν σχόλια: