Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση αλλοδαπών για διάπραξη ληστείας και σωρείας κλοπών μετασχηματιστών της ΔΕΗ σε περιοχές της Βοιωτίας

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, πέντε (5) μέλη της οργάνωσης, υπήκοοι Πακιστάν, μεταξύ των οποίων και ο φερόμενος ως «αρχηγός» τους

 Εξιχνιάσθηκαν μία υπόθεση ληστείας, η οποία διαπράχθηκε πρόσφατα σε βάρος αλλοδαπών εργαζομένων εταιρείας ζωοτροφών στο Σχηματάρι, καθώς και (97) κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ, συνολικής αξίας (330.000) ευρώ

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστεία, διακεκριμένες κλοπές, παράβαση του νόμου περί όπλων, της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα και λαθρεμπορίας και άλλα αδικήματα 

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται η εμπλοκή των μελών της εγκληματικής σπείρας στην διάπραξη κλοπών σε οικίες και καταστήματα

Οι συλληφθέντες χρησιμοποιούσαν ως «ορμητήριο» την περιοχή της Μάνδρας Αττικής και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες όπου διέμεναν στην ανωτέρω περιοχή, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και ηλεκτρικών εργαλείων, πλαστά χαρτονομίσματα, αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρων, μαχαίρια, διαρρηκτικά εργαλεία κ.α.

  
Το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βοιωτίας, κατάφερε να τερματίσει τη συστηματική και εξακολουθητική δράση ομάδας πέντε (5) τουλάχιστον αλλοδαπών, οι οποίοι ενέχονται στη διάπραξη ληστείας και σωρείας κλοπών μετασχηματιστών της ΔΕΗ σε περιοχές της Βοιωτίας.


Η εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας και η σύλληψη των πέντε (5) μελών της, υπηκόων Πακιστάν, ηλικίας 29, 28, 22, 19 και 18 ετών, επιτεύχθηκε μετά από συστηματική διερεύνηση των υποθέσεων και μεθοδική – συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας.

Η αποδόμηση της εγκληματικής ομάδας, αποτέλεσε πρωταρχική προτεραιότητα για το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και να λάβουν τέλος οι επαναλαμβανόμενες κλοπές μετασχηματιστών, στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, τα μέλη της σπείρας συνελήφθησαν χθες (26-03-2015) το πρωί, στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Μάνδρας Αττικής, όπου οι συλληφθέντες διέμεναν σε οικίες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν ως χώρους απόκρυψης κλοπιμαίων και ως «βάση – ορμητήριο» για την εξακολουθητική εγκληματική τους δράση.     

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι ανωτέρω αλλοδαποί, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2014, δομημένη εγκληματική οργάνωση, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική διάπραξη κλοπών μετασχηματισμών της ΔΕΗ, καθώς και η διάπραξη κλοπών σε οικίες και καταστήματα, σε διάφορες περιοχές της Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της σπείρας, «αρχηγικό» στέλεχος της οποία φέρεται να ήταν ο 29χρονος, προέβαιναν αρχικά στην κατόπτευση και επιλογή των υποψήφιων «στόχων» τους και στην συνέχεια δρώντας μεταμεσονύχτιες ώρες και με διαφορετική σύνθεση ανά περίπτωση, διέπρατταν κλοπές μετασχηματισμών.

Συγκεκριμένα, εξιχνιάστηκαν συνολικά (97) κλοπές μετασχηματισμών της Δ.Ε.Η, με την προκληθείσα ζημιά για την επιχείρηση να εκτιμάται στις (330.000) ευρώ.   

Επιπλέον όπως εξακριβώθηκε, τα μέλη της σπείρας ενέχονται σε ληστεία, η οποία διαπράχθηκε πρώτες πρωινές ώρες της 14-03-2015, σε βάρος πέντε αλλοδαπών εργαζομένων εταιρείας παραγωγής ζωοτροφών, στο Σχηματάρι Βοιωτίας.

Πιο αναλυτικά, οι ανωτέρω δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και με την απειλή κυνηγετικής καραμπίνας και λοστού, ακινητοποίησαν και δέσμευσαν τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, αφαιρώντας από διάφορους χώρους της εταιρείας χρήματα, ηλεκτρικά εργαλεία και ηλεκτρονικές συσκευές. Επιπλέον προέβησαν στην αφαίρεση καλωδίων χαλκού από παρακείμενο υποσταθμό της ΔΕΗ και ακολούθως διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο οικίες των δραστών, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

·         Πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών και ηλεκτρικών εργαλείων,
·         εννέα (9) μαχαίρια, ένα κάλυκας των 9mm και μία θήκη κυνηγετικού όπλου,
·         τρία (3) ξύλινα κοντάρια και τέσσερα (4) ζεύγη γαντιών,
·         έξι μάλλινοι σκούφοι και μία μάλλινη μπαλακλάδα,
·         είδη ένδυσης και καννάβινοι ιμάντες,
·         εννέα (9) κινητά τηλέφωνα και πλήθος συσκευασιών με πακέτα σύνδεσης τηλεφώνων,
·         τριάντα (30) αδασμολόγητα πακέτα τσιγάρων,
·         εκατόν εβδομήντα (170) ευρώ σε πλαστά χαρτονομίσματα,
·         εννέα (9) κούτες που περιείχαν διάφορα απορρυπαντικά και γενικότερα είδη καθαριότητας καθώς και
·         πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων.
 
Από το Τμήμα Ασφαλείας Θηβών, εξετάζεται η εμπλοκή των μελών της εγκληματικής σπείρας στη διάπραξη κλοπών σε οικίες και καταστήματα σε περιοχές της Βοιωτίας. Επιπλέον σε βάρος τριών εκ των συλληφθέντων (28χρονος, 22χρονος και 19χρονος), υφίστανται διοικητικά μέτρα απομάκρυνσης από την Χώρα μας, ενώ επιπλέον ο 18χρονος διαπιστώθηκε ότι είχε εισέλθει και παρέμενε παράνομα στην Ελληνική Επικράτεια.   

Σε βάρος των πέντε μελών της σπείρας σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξης ληστείας και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, παράβασης του νόμου περί όπλων και αλλοδαπών, της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα και λαθρεμπορίας, καθώς και κυκλοφορίας παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Θηβών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή – συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων, καθώς και η ενδεχόμενη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς ή/και συναφείς εγκληματικές ομάδες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: