Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Μέχρι τέλος Μαρτίου 2013 θα συγκροτηθεί στο Δήμο Ορχομενού η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ - Δηλώσεις Συμμετοχής δέχεται από σήμερα το Γραφείο Δημάρχου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                          
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ                                     Ορχομενός   13-3-2013
ΔΗΜΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ 
                                                               Αριθ. Πρωτ.:    2986
Τ.Κ.: 323 00 Ορχομενός
Ταχ. Δ/νση: 28ης Οκτωβρίου                            Προς:   ΦΟΡΕΙΣ , ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ,            
Πληροφορίες:  Γ. Δημάρχου                              ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ  , ΔΗΜΟΤΕΣ                         
Τηλέφωνο: 2261351101                                 
FAX: 22610-32032 , 34217       

                                                                 
ΘΕΜΑ: «  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ»
Με το Νόμο 3852/2010 ( Φ.Ε.Κ. Α΄ 87 ) « Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης  εισάγονται θεσμικές αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση της χώρας ,  μία από τις οποίες είναι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης (άρθρο 76 του Ν. 3852/2010) .
Η Δημοτική  Επιτροπή Διαβούλευσης συγκροτείται  στους  Δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πρόκειται για όργανο με συμβουλευτικές αρμοδιότητες.
        Η  Δημοτική Επιτροπή διαβούλευσης

 Γνωμοδοτεί  στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα προγράμματα δράσης του Δήμου  , το επιχειρησιακό πρόγραμμα και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.
 Γνωμοδοτεί για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή από το δημοτικό συμβούλιο ή τον δήμαρχο.
 Εξετάζει τα τοπικά προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου και διατυπώνει γνώμη για την επίλυση των προβλημάτων και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων αυτών.
 Δύναται να διατυπώνει παρατηρήσεις επί του περιεχομένου των κανονιστικού χαρακτήρα αποφάσεων οι οποίες εκδίδονται σύμφωνα με το άρθρο 79 του Κ.Δ.Κ. 
Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους φορέων  της τοπικής κοινωνίας όπως :
 Των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων
 Των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών
 Των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα
 Των επιστημονικών συλλόγων και φορέων
 Των ενώσεων και συλλόγων γονέων
 Τον αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων
 Των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών
 Εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων νέων
 Δημότες
Η ανωτέρω απαρίθμηση είναι ενδεικτική και στην επιτροπή μπορούν να συμμετάσχουν φορείς , σύλλογοι ή οργανώσεις που υφίστανται και δρουν στο δήμο. 
Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης  συνεδριάζει υποχρεωτικά  μία φορά το χρόνο , πριν από τη σύνταξη του προϋπολογισμού  και τουλάχιστον μια φορά κάθε τρείς μήνες για άλλα θέματα που εισάγονται για συζήτηση.
Συνολικός αριθμός των μελών της Δημοτικής Επιτροπής διαβούλευσης , συμπεριλαμβανομένου του προέδρου , μπορεί να είναι από είκοσι πέντε (25) έως πενήντα (50) μέλη. Σε ποσοστό ένα τρίτο (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών εκπροσώπων φορέων ορίζονται επιπλέον μέλη , μετά από κλήρωση . δημότες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους καθώς και όσοι είναι  εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Στα πλαίσια λοιπόν της συγκρότησης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης καλούνται : 1).  οι ανωτέρω φορείς , σύλλογοι , οργανώσεις  να ορίσουν τους εκπροσώπους τους  και  2).  οι δημότες που επιθυμούν να συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαβούλευσης , να δηλώσουν τη συμμετοχή τους , με σχετικό αίτημα στο Γραφείο του Δημάρχου μέχρι τέλους Μαρτίου 2013. 
                                                                                                               
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: