Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» - Ερώτηση στη Βουλή από Σταθά - Στρατούλη


ΕΙΚΟΝΑ ΑΡΧΕΙΟΥ


Μετά από συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου αποφασίστηκε η παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για έξι μήνες, ως τις 30-09-2013.
Η παράταση του προγράμματος θα γίνει με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα και θα χρηματοδοτηθεί από το ΑΚΑΓΕ.
Η παράταση κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το διάδοχο πρόγραμμα «Κατ' οίκον φροντίδα» που έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εργασίας, χωρίς οι 80.000 ωφελούμενοι του προγράμματος να στερηθούν ούτε μια μέρα τις πολύτιμες υπηρεσίες που τους παρέχονται από τους 3.500 και πλέον εργαζομένους.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Εσωτερικών ευχαριστεί ιδιαίτερα την ΚΕΔΕ και τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι» για την έως τώρα συνεργασία και δεσμεύεται ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί ώστε το διάδοχο σχήμα να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των ωφελουμένων.


Ερώτηση
Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Σχετικά με το ερωτηματολόγιο του «Βοήθεια στο Σπίτι».


Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έδωσε τους υπεύθυνους των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο, στο οποίο καλούνται να συμπληρώσουν και προσωπικά δεδομένα των ωφελουμένων από τα προγράμματα, προβαίνοντας σε ωμό εκβιασμό τους εργαζομένους του «Βοήθεια στο Σπίτι» ότι εάν δεν συμπληρώσουν το εν λόγω ερωτηματολόγιο δεν θα τους καταβληθεί η μισθοδοσία τους.
Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του Π.Δ23/1992 (ΦΕΚ 6 τεύχος Α), που αφορά στην άσκηση επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού, ο Κοινωνικός Λειτουργός οφείλει να συλλέγει και να χρησιμοποιεί πληροφορίες ή δεδομένα που αφορούν τον εξυπηρετούμενο, μόνο εφόσον σχετίζονται με τις ανάγκες ή τα προβλήματα για τα οποία απευθύνθηκε και εφόσον κρίνονται απαραίτητα για το διαγνωστικό έργο όσο και για την λήψη αναγκαίων για τον εξυπηρετούμενο μέτρων.
Επιπλέον σύμφωνα με την παρ. 5 του ίδιου Π.Δ ο Κοινωνικός Λειτουργός οφείλει να τηρεί αυστηρά, εχεμύθεια σε ιδιωτικά απόρρητα και να επαγρυπνεί για την μυστικότητα των εγγράφων στοιχείων που τηρούνται στην υπηεσία του. Σύμφωνα με τον Νόμο 2472/1997 περί «Προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», στο άρθρο 5 ορίζεται ως προυπόθεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων η συγκατάθεση των υποκειμένων.
Το 1999, η γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου με αρ. 9, αναγνωρίζει ότι θεσπίζεται ειδικό επαγγελματικό απόρρητο υπέρ των Κοινωνικών Λειτουργων και προβλέπει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης καθηκόντων διαφυλακτέο είναι το σπουδαιοτερο που καθορίζεται μετά από στάθμιση με ηθικά κριτήρια.
Τέλος σύμφωνα με το σχέδιο περιγραφής τους δράσης «Βοήθεια στο Σπίτι» ορίζεται ότι τα τηρούμενα προσωπικά στοιχεία των εξυπηρετουμένων φυλάσσονται σε ασφαλισμένο μέρος με ευθύνη του Κοινωνικού Επιστήμονα τους δομής, είναι απόρρητα και αποκλειστική πρόσβαση έχουν μόνο τα στελεχη τους δομής που δεσμεύονται για την τήρηση του απορρήτου (μέσω των αδειών άσκησης του επαγγέλματος τους) και οι Εισαγγελικές Αρχές.
Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
-Για ποιο λόγο γίνεται ωμός εκβιασμός των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» εφόσον ήδη διατίθενται τα στοιχεία των ωφελουμένων από τα προγράμματα;
-Για ποιο λόγο εκβιάζετε να παραβούν την νομοθεσία και την νομολογία οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Σταθάς Ιωάννης
Στρατούλης Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: