Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Συνάντηση Εργασίας ΚΕΔΕ- Γερμανικής Αντιπροσωπείας


Συνάντηση είχαν σήμερα το προεδρείο της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Κώστα Ασκούνη  και  Γερμανική Αντιπροσωπεία επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου  Βάδης –Βυτεμβέργης, κ. Γκουίντο Βολφ,  και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης- Βυτεμβέργης κ. Ρότζερ Κέελε.  Παρόντες στη συνάντηση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ ήταν  ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Μπουτάρης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Κουράκης, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμήσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Τζανακούλης και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Συμεών Δανιηλίδης.


Συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα η συνεργασία σε θέματα τεχνογνωσίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών, που θα βοηθήσουν τους Ελληνικούς Δήμους στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

 Στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας, συμφωνήθηκε η υλοποίηση συναντήσεων, με στόχο την μεταφορά  τεχνογνωσίας, και η παράλληλη  ανάπτυξη σειράς δράσεων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή έκβασή της.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκαν οι σημαντικές αποκλίσεις στον τρόπο λειτουργίας  των μοντέλων της Ελληνικής και της Γερμανικής Αυτοδιοίκησης. 

Η μεν Γερμανική, είναι ισχυρή με παρεμβατικό χαρακτήρα, και έχει τη δυνατότητα να συνεργάζεται στενά και με άλλα επίπεδα διακυβέρνησης.

Στον αντίποδα, η Ελληνική λειτουργεί σε ένα πλαίσιο κρατικού συγκεντρωτισμού, το οποίο δεν της επιτρέπει να έχει την εξ’ ορισμού αυτονομία στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, ιδιαίτερα μετά από τις επανειλημμένες περικοπές που έχει υποστεί στη χρηματοδότησή της.

Μάλιστα, η Γερμανική αντιπροσωπεία αντιλαμβανόμενη τις υφιστάμενες αποκλίσεις μεταξύ των δύο μοντέλων, επεσήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκφράζοντας τη θέση ότι, μόνο μέσα από την αποκέντρωση και  την ενίσχυση του ρόλου της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση.

Η Γερμανική Αντιπροσωπεία ενημερώθηκε διεξοδικά για τη διοικητική μεταρρύθμιση και την αξιολόγηση των δομών, που μελετάται σε πιλοτικό επίπεδο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση . 

Ο κ. Κώστας Ασκούνης, παρουσίασε τις αλλαγές στον τομέα της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», καθώς και στοιχεία αναφορικά με τις σημαντικές μειώσεις στον αριθμό, τόσο των Δήμων, όσο και τον Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης. Επεσήμανε ιδιαίτερα ότι, οι Δήμοι αποτελούν το μόνο φορέα του Δημοσίου, που κατάφερε να προχωρήσει σε τόσο δραστικές μειώσεις δομών αλλά και λειτουργικού κόστους.

Ενόψει των προσεχών  επαφών, όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχει καταλήξει στον προσδιορισμό των θεμάτων για τα οποία θα ζητηθεί τεχνογνωσία από την Γερμανική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών θα είναι, όπως ανέφερε, ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Τουρισμός, τα Χωροταξικά Σχέδια, κ.α.

Ο κ. Κώστας Ασκούνης, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση, αφετηρία της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών, σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους συναντήσεις μπορεί να συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση των σχέσεων των δύο λαών. Δεν παρέλειψε ωστόσο να επισημάνει ότι το κλίμα στον λαό δεν είναι καλό, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αποφάσεις για την Κύπρο.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στάθηκε εμφατικά στο μείζον πρόβλημα της ανεργίας, η οποία στο τέλος του 2012 ήταν στο 27%, με το ποσοστό των νέων ανέργων να φθάνει στο 55%. 

Τόσο ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Βάδης –Βυτεμβέργης κ. Γκουίντο Βολφ  όσο και ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης –Βυτεμβέργης κ. Ρότζερ Κέελε, χαρακτήρισαν τρομακτικά τα ποσοστά της ανεργίας , επισημαίνοντας την ανάγκη νέων θέσεων εργασίας προκειμένου να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη.

Όπως έκαναν γνωστό, θα αναλάβουν πρωτοβουλία για να μεταφερθούν στη χώρα τους και στα αντίστοιχα όργανα που εκπροσωπούν τα σχετικά θέματα, ενώ θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθήσουν την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Έλληνες που δοκιμάζονται σκληρά.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια: