Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Σταδιακά η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ λέει ο Μ.Χαρακόπουλος

Σταδιακά και χωρίς βίαιες μεταβολές θα γίνει η μετάβαση στη νέα ΚΑΠ, είπε την Κυριακή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ομιλία για τον εορτασμό της 103ης επετείου του Κιλελέρ, στον χώρο του μνημείου που είναι αφιερωμένο στον αγώνα των κολλήγων.

Ακόμη τόνισε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μεταφοράς πόρων από τον δεύτερο πυλώνα στις άμεσες ενισχύσεις, δεδομένης και της εμπειρίας του παρελθόντος, οπότε χάθηκαν ή κινδύνευσαν να χαθούν κονδύλια, λόγω μη απορρόφησης τους.

Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος είπε, απευθυνόμενος στους κτηνοτρόφους, ότι τα 7,5 εκατ. ευρώ από την κρατική ενίσχυση de minimis που αφορούν αιγοπροβατοτρόφους ορεινών περιοχών είναι επιπλέον των χρημάτων που ελάμβαναν μέχρι τώρα από άρθρο 68. 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, αποφασίστηκε να εξαιρεθούν οι κτηνοτροφικές μονάδες, από την διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων, που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, για δύο χρόνια, προκειμένου να δοθεί το χρονικό περιθώριο στους κτηνοτρόφους που έχουν ανάλογο πρόβλημα να προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση των μονάδων τους.

Τα συναρμόδια υπουργεία από την πλευρά τους θα στηρίξουν την επιτάχυνση των σχετικών νόμιμων διαδικασιών.

Ακόμη ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε και στις 7 μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο και αφορούν: στην καθιέρωση βιβλίου εσόδων-εξόδων αγροτών, στην δημιουργία Ταμείου αγροτικής επιχειρηματικότητας, στην υιοθέτηση κάρτας πετρελαίου, στην ενεργοποίηση της ασφάλισης στον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, στην δημιουργία εμπορικού μητρώου αγροτικών προϊόντων, στην ενίσχυση το τομέα τυποποίησης και μεταποίησης των προϊόντων των αγροτών καθώς και στην προώθηση έργων υποδομής.

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσανη Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Κιλελέρ, παρέστησαν ακόμη και απεύθυναν χαιρετισμό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, ενώ τη Βουλή εκπροσώπησε ο Λαρισαίος βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλας, βουλευτές του νομού εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων αγροτικών Οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Ωστόσο, για μία ακόμη φορά ήταν αισθητή η απουσία των αγροτών. Πηγή www.in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: