Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Τι ισχύει με τις καταθέσεις στην Ελλάδα - Ποιος τις εγγυάται;


Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με τις καταθέσεις στην Κύπρο, αρκετοί καταθέτες αρχίζουν να έχουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το κατά πόσο είναι ασφαλισμένα τα κεφάλαιά τους. Ειδικά σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου υπάρχουν ερωτηματικά κυρίως για τις καταθέσεις άνω των 100.000€. 
Αρχικά πρέπει να πούμε ότι σύμφωνα με την οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, οι καταθέσεις μέχρι 100.000€ είναι απολύτως ασφαλείς. Το όριο αυτό ισχύει ανά καταθέτη και ανά τράπεζα και μέχρι το τέλος του 2015. Στην Ελλάδα υπεύθυνο για τις εγγυήσεις αυτές είναι ο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Το ταμείο αυτό ενεργοποιείται επίσης σε περίπτωση που μια τράπεζα οδηγηθεί σε πτώχευση. Για παράδειγμα, έστω ένας καταθέτης με 130.000€ στην Α τράπεζα και 50.000 στην Β τράπεζα. Σε περίπτωση κατάρρευσης τους το ποσό των 100.000€ από την Α είναι διασφαλισμένο, όπως επίσης και όλο το ποσό στην τράπεζα Β, εφόσον αυτό είναι κάτω από το όριο των 100.000€
Σε περίπτωση που οι καταθέσεις είναι σε κάποιο ξένο νόμισμα καλύπτονται επίσης από το ΤΕΚΕ με το ίδιο όριο αποζημίωσης. Και πάλι αυτό το όριο ισχύει ανά καταθέτη και ανά τράπεζα και δεν έχει σχέση με το νόμισμα ή τη χώρα λειτουργίας του υποκαταστήματος της τράπεζας όπου υπάρχει η κατάθεση.
Ακόμη όταν έχουμε ένα λογαριασμό στο όνομα δύο ή περισσοτέρων προσώπων το όριο των 100.000€ ισχύει με βάση το τμήμα της κατάθεσης που αναλογεί σε κάθε άτομο. Για παράδειγμα αν έχουμε ένα λογαριασμό με 220.000€ όπου συμμετέχουν δύο άτομα, σε περίπτωση κατάρρευσης της τράπεζας, ο κάθε ένας από του 2 δικαιούχους θα λάβει 100.000€.
Επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος , η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το υπουργείο Οικονομικών παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες που βρίσκονται στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υποστούν κούρεμα, άσχετα αν η τράπεζα είναι ελληνική ή ξένη. Γίνεται κατανοητό πως σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών, οι οποίες ανήκουν τώρα πια στην τράπεζα Πειραιώς. Οι παραπάνω εγγυήσεις ισχύουν και για καταθέσεις ταμιευτηρίου, προθεσμίας και όψεως.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν καλύπτονται τα repos, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα επενδυτικά προϊόντα των τραπεζών (συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά, swaps)
Όσον αφορά τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ATMs) δεν πρόκειται να τεθεί ανώτατο όριο αναλήψεων ανά ημέρα.
Τις διαβεβαιώσεις αυτές επανέλαβε και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Σταύρος Λεκάκος, τονίζοντας πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο από το ευρωσύστημα. Παρόμοιες διαβεβαιώσεις ακούστηκαν και δια στόματος Γιάννη Γαμβρίλη, επικεφαλής της τράπεζας Αττικής. Η τράπεζα της Ελλάδος επισήμανε πως οι καταθέσεις των πολιτών στις τρεις Κυπριακές τράπεζες διαφυλάχθηκαν μέσω της μεταφοράς τους στην τράπεζα Πειραιώς και έτσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποστασιοποιήθηκε από τον κυπριακό κίνδυνο. Τέλος το Eurogroup ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να υποστούν κούρεμα οι ελληνικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες.


Πηγή: Τι ισχύει με τις καταθέσεις στην Ελλάδα - Ποιος τις εγγυάται | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/96952#ixzz2OjvBRRpf

Δεν υπάρχουν σχόλια: