Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο Οδυσσεύς Ανδρούτσος στα χρόνια της επανάστασης του ΄21


Γράφει ο Δημήτριος Π. Παναγιωτόπουλος, 
Αν. Καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών 
Αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος

Η οικογένεια του Οδυσσέα καταγόταν από τους Λιβανάτες της Λοκρίδας (Ρούμελη), ενώ ο ίδιος γεννήθηκε το 1790 στην Ιθάκη. Πατέρας του Οδυσσέα ήταν ο αρματολός Ανδρέας Βαρούσης  ο οποίος έδρασε στὸ πλευρὸ του Λάμπρου Κατσώνη στα Ορλωφικά.
Στην Ιθάκη παίρνει συμβολικά το όνομα του -Οδυσσεύς- σε μυστική, ελληνορθόδοξη βάπτιση αρματωλών. Πνευματική του μητέρα ήταν η Μαρουδιά Κατσώνη, γυναίκα του Λάμπρου Κατσώνη.
Μετά τη θανάτωση του Πατέρα του από τους Τούρκους και ένεκα παλιάς φιλίας του με τον ο Αλή πασά  (1803)  τον   πήρε στην αυλή του στα Γιάννενα, όπου  έγινε και σωματοφύλακάς του. Εκεί έμαθε τα Αρβανίτικα και τα Ιταλικά, ενώ γνωρίστηκε και με άλλους πολλούς  Έλληνες όπως ήταν ο Κωλέτης, Ο Καραϊσκάκης και άλλοι. Το  1816 ο Αλή Πασάς αναγνώρισε στον Οδυσσέα  πολλές ικανότητες και του ανέθεσε το αρματολίκι της Λειβαδιάς. Σε ηλικία 28 χρονών (το 1818) μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία, η  οποία σε μυστική συνάντηση το 1821 στη Λευκάδα τον όρισε ως έναν από τους οπλαρχηγούς της Ρούμελης κατά την επικείμενη ελληνική Επανάσταση.
Διαβάστε περισσότερα στο http://www.elliniki-gnomi.eu/archives/42739

Δεν υπάρχουν σχόλια: