Αίσθηση και ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας σύμφωνα με τα οποία θανατηφόρες είναι οι επιπτώσεις από τη διενέργεια ψεκασμών χωρίς τη λήψη προστατευτικών μέτρων. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα μεγάλα είναι τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του αίματος και του λεμφικού συστήματος σε αγρότες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια του ψεκασμού, ενώ περισσότερα είναι ακόμη τα κρούσματα σε αγρότες που πίνουν ή ακόμη και τρώνε ενώ ψεκάζουν.
Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κόκκουβα η οποία είχε ενεργό και καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή της έρευνας δήλωσε πως είναι αναγκαία η λήψη μέτρων προστασίας και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας από τους αγρότες προκειμένου να διαφυλάξουν την υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Λάρισας έδειξε ότι όσοι κάπνιζαν, κατά τον ψεκασμό, παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά: καρκίνου του αίματος και του λεμφικού συστήματος, μυελοδυσπλαστικού συνδρόμου, λευχαιμίας και λεμφώματος. Τα ποσοστά ήταν μεγαλύτερα (πολλαπλάσια) στους αγρότες που κατά τον ψεκασμό έτρωγαν, μάλιστα, ή έπιναν. Πρόκειται για ευρείας (και πολυετούς) χρήσης φυτοφάρμακα στη γεωργική εκμετάλλευση, όπως τα εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, οργανοφωσφορικά και οργανοχλωριωμένα. Περισσότερα στο http://www.pasegrs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου