Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009

Το γαλλικό κράτος βράβευσε την νέα Δ/ντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λιβαδειάς κα Κωνσταντίνα Μπρέχα με τον Ακαδημαϊκό Φοίνικα


Την κα Κωνσταντίνα Μπρέχα, επί σειρά ετών καθηγήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λιβαδειάς, (η οποία ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα της Διευθύντριας ύστερα από την συνταξιοδότηση της κας Βέρας Πελέκη) για τη συμβολή της και το έργο της για τη διάδοση της Γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού βράβευσε πρόσφατα το γαλλικό κράτος με το παράσημο του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.Ο θεσμός των Palmes Académiques (Ακαδημαϊκός Φοίνικας) καθιερώνεται το 1808 από τον Ναπολέοντα 1ο τιμώντας τους Πανεπιστημιακούς καθώς και μεγάλες προσωπικότητες γραμμάτων και των τεχνών. Από το 1955 έως τις μέρες μας τιμώνται με αυτή τη διάκριση από την Γαλλική Κυβέρνηση προσωπικότητες από όλο τον κόσμο και από όλα τα επιστημονικά πεδία, που συνεισφέρουν ενεργά στην διάδοση του Γαλλικού Πολιτισμού και Γραμμάτων μέσω της δουλειάς τους και της κοινωνικής τους δράσης. Με παγκόσμια συνέδρια και την στήριξη του Γαλλικού Κράτους και της Πανεπιστημιακής κοινότητας προβάλουν πλούσιο πνευματικό και ανθρωπιστικό έργο και συμμετέχουν δυναμικά στην πολιτιστική αναβάθμιση κάθε γωνιάς της γης όπου δραστηριοποιούνται.
Η Ελλάδα επίσημα μέλος της μεγάλης οικογένειας των χωρών της Γαλλοφωνίας τιμάται μέσω των προσώπων που επιλέγονται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια για αυτή την διάκριση, τόσο από την πρωτεύουσα τόσο και από την περιφέρεια, αναγνωρίζοντας την βαθιά φιλία και τους άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.
Θυμίζουμε πως το Παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου Λιβαδειάς είναι το παλαιότερο και το μοναδικό σε όλη την περιοχή της Στερεάς Ελλάδας Μορφωτικό Ίδρυμα που σε πείσμα των καιρών έχει καταφέρει να διατηρεί παράρτημα στην πρωτεύουσα του Νομού μας από το 1951 έως σήμερα!

INFO: Γαλλικό Ινστιτούτο Λιβαδειάς, Γεωργαντά 34, Τηλ. & fax: 22610-28 388,
email:
livadia@ifa.gr


ΥΓ. Η κα Μπρέχα κατάγεται από το Δ.Δ. του Αγίου Σπυρίδωνα και το «Orchomenos – Press» τις εύχεται δύο φορές συγχαρητήρια καθώς μας κάνει υπερήφανους και ως Βοιωτούς και ως Ορχομένιους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

www.endelfoisonline.gr