Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009

Την προστάτιδά του γιόρτασε το Κέντρο Προστασίας Άγριας Φύσης της Πρωτοβουλίας Πολιτών ΟρχομενούΣτόχος τους ο χώρος να μετατραπεί σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νομού Βοιωτίας

Ένα χώρος γεμάτος αγάπη για τη φύση και την προστασία της άγριας πανίδας, το Κέντρο Προστασίας Άγριας Φύσης - που εδώ και πέντε χρόνια έχει δημιουργήσει η Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού σε συνεργασία με τον Οικολογικό Σύλλογο Ορχομενού και τον Ιερό Ναό «Παναγία η Σκριπού»- πλημμύρισε και φέτος από τους τα μέλη και τους φίλους των δραστήριων Συλλόγων της πόλης του Ορχομενού στον καθιερωμένο εσπερινό ανήμερα της εορτής της Αγίας Παρασκευής, όπου και είναι αφιερωμένο το εικονοστάσι της προστάτιδάς του που βρίσκεται εντός του περιφραγμένου χώρου. Με την διαρκή υλική και ηθική υποστήριξη του συνόλου της Δημοτικής Αρχής, ο χώρος αυτός στοχεύουν οι διαχειριστές του να μετατραπεί σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για όλο το Νομό Βοιωτίας. Σύνθημα της φετινής γιορτής ήταν «Γίνει και εσύ Υποστηρικτής – Εθελοντής – Χορηγός και βοήθησε τα άγρια πουλιά!»

Γνωστή για τη δράση που έχει επιδείξει για περισσότερο από μια 15 ετία η Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού και ο Οικολογικός Σύλλογος Ορχομενού στην προστασία των βοιωτικών ποταμών καθώς και της χλωρίδας και πανίδας του κάμπου, καταφέρνει – σε πείσμα των καιρών – να περνά ολοένα και σε μεγαλύτερα και νεανικότερα κοινά μηνύματα οικολογικής ευαισθησίας. Ως επιστέγασμα όλης αυτής της περιβαλλοντικής παρέμβασης ήρθε, πέντε χρόνια πριν, το Κέντρο Προστασίας Άγριας Φύσης σε ένα εγκαταλελειμμένο χώρο της πόλης του Ορχομενού. Έτσι και φέτος απελευθερώθηκαν συμβολικά στο χώρο ορτίκια και ένα αετός.
Χάρις και την αμέριστη συμπαράσταση του Δασαρχείου Λιβαδειάς καθώς και προσωπικά του Δασάρχη κ. Κωνσταντίνου Κουτσοβασίλη, ο χώρος αυτός αναδασώθηκε εν πολλοίς και σε διακριτικό σημείο κατασκευάστηκε από την ΠΠΟ ένα φιλικό ως προς το περιβάλλον κατάλυμα για την φιλοξενία των τραυματισμένων πουλιών.
Να σημειωθεί πως το Κ.Π.Α.Φ της ΠΠΟ είναι το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Πουλιών σε ολόκληρη τη Βοιωτίας ενώ βασίζεται καθαρά στον εθελοντισμό από την ίδρυση του μέχρι σήμερα. Γι` αυτό και στόχος των διαχειριστών του είναι ο χώρος αυτός να μετατραπεί σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Νομό Βοιωτίας.
Άλλωστε, ομάδες εθελοντών βοηθούν συχνά πυκνά στην παραλαβή των τραυματισμένων άγριων πουλιών και παρέχουν τις πρώτες βοήθειες με επικεφαλής τον κτηνίατρο της πόλης του Ορχομενού κ. Κωνσταντίνο Κοντόπουλο.
Στόχος του Κ.Π.Α.Φ. είναι η περίθαλψη όσων άγριων πουλιών βρίσκονται τραυματισμένα και ανήμπορα να επιβιώσουν με σκοπό την επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον.
Στο χώρο, λοιπόν, που αρμονικά η αγάπη για το περιβάλλον συναντά τα διαχρονικά μηνύματα της χριστιανοσύνης, ο εφημέριος της Σκριπούς και μέλος της ΠΠΟ πατέρας Χαράλαμπος τέλεσε την ακολουθία παρουσία αληθινά εντυπωσιακού αριθμού επισκεπτών. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαργύρης, ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος, οι Αντιδήμαρχοι κκ. Λουκάς Τριανταφύλλου και Λουκάς Μέττας, ο επικεφαλής της Μειοψηφίας κ. Κώστας Ξηρογιάννης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ. Ηλίας Μίχος, Μάκης Μονοχάρης, Λάμπρος Ρόδης, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Άκης Βαγιάκος, ο Πρόεδρος της ΑΕΟ κ. Σταύρος Τσαγαλάς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Συνταξιούχων Γυμνασίου Ορχομενού κ. Κουκογιάννης Δημήτριος, ενώ την προστασία του χώρου είχε αναλάβει, για άλλη μια φορά, η Ελληνική Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης Λιβαδειάς, που στηρίζει αφιλοκερδώς πάντα τις εκδηλώσεις της ΠΠΟ. Παρόντες ασφαλώς και τα μέλη του ΔΣ του Οικολογικού Συλλόγου κκ. Α. Αλιφέρης, Μ. Δήμου, Β. Ρόδη, Αβράμπος και Β. Ρέλλιας, οι αφανής ήρωες όλης αυτής της πολυετούς προσπάθειας.
Aπό νωρίς, τους επισκέπτες υποδέχονταν νεαρά μέλη της Πρωτοβουλίας όπου διένειμαν ενημερωτικό δίπτυχο, που σχεδίασε ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Ορχομενού κ. Γιάννης Πάνου- σχετικά με τη δραστηριότητα του Κέντρου με το σύνθημα της φετινής γιορτής ήταν «Γίνει και εσύ Υποστηρικτής – Εθελοντής – Χορηγός και βοήθησε τα άγρια πουλιά!»
Εντυπωσιασμένοι οι περισσότεροι από το Κ.Π.Α.Φ., περιηγήθηκαν στο χώρο, όπου πλέον υπάρχει αρκετό πράσινο, λουλούδια, παγκάκια, βρύση εχούμενο νερό αλλά και ξύλινες φωλιές με ταΐστρες για τ` αγριοπούλια.
Ο χώρος, άλλωστε, είναι ανοικτός και επισκέψιμος καθ` όλη τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα για τους μικρότερους σε ηλικία Ορχομένιους και μαθητές ώστε να ευαισθητοποιούνται περισσότερο σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος.
«Για μια ακόμα φορά η Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού σε αυτό τον τόπο τον οποίο τα μέλη της φρόντισαν να διαμορφώσουν τόσο όμορφα για την προστασία των άγριων πουλιών γιόρτασε την προστάτιδά του Αγία Παρασκευή. Όλοι οι άνθρωποι που προστατεύουν την φύση, αυτοί οι άνθρωποι που αγαπούν τα πουλιά, προστατεύουν και βοηθούν τα ζώα έχουν την ευλογία του Θεού», τόνισε λίγο πριν τον εσπερινό ο πάτερ Χαράλαμπος, εφημέριος του Ιερού Ναού της Σκριπούς και ένα από τα βασικότερα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ορχομενού. Στην συνέχεια ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Πολιτών κ. Θεόδωρος Απογένης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στις δράσεις που αναπτύσσει η ΠΠΟ αλλά και το Κέντρο Προστασίας Άγριας Φύσης της Πρωτοβουλίας και του Οικολογικού Συλλόγου Ορχομενού. «Άμεσος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε εδώ ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όπου θα μπορούν τα παιδιά των σχολείων του νομού Βοιωτίας και όχι μόνο να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν περιβαλλοντικά προγράμματα», επεσήμανε ο Θ. Απογένης ενώ παράλληλα απεύθυνε έκκληση στους αρμοδίους να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση του στόχου.
Ο γραμματέας του Οικολογικού Συλλόγου κ. Βασίλης Ρόδης αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει ο σύλλογος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι στόχος είναι να ενδιαφερθούν οι νέοι. «Θέλουμε οι νέοι μας να αγαπήσουν την φύση και το περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Παρόν και ο Δήμαρχος Ορχομενού κ. Λουκάς Υπερήφανος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τον κ. Απογένη για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν διότι έτσι προβάλλουν την περιοχή δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Ορχομενός πρωταγωνιστεί παντού, πρωταγωνιστεί σε εκδηλώσεις, στον πολιτισμό και στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος».
Αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας, οι κυρίες της ΠΠΟ είχαν ετοιμάσει τοπικά εδέσματα, μεζέδες, πίτες και γλυκά ενώ προσφέρθηκαν και αναψυκτικά και βιολογικό κρασί από το κτήμα του Ορχομένιου βιοκαλλιεργητή κ. Πρόδρομου Εμμανουηλίδη. Χορηγοί επίσης ήταν ο κ. Κώστας Περλεπές και ο πολιτικός μηχανικός κ. Πρόδρομος Εμμανουηλίδης ενώ μια ακόμη έκπληξη περίμενε τους παρισταμένους όταν ένα νταούλι και ένα κλαρίνο άρχιζαν να παίζουν καγκέλια και τσάμινο και ο χορός δεν άργησε να αρχίσει!
Να σημειωθεί πως την εικόνα της Αγία Παρασκευής – που ευλογήθηκε και φέτος στο χώρο – έχει φιλοτεχνήσει για την Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού η ερασιτέχνης Αγιογράφος κ. Ουρανία Μονάχου. Ήταν η πέμπτη χρονιά που η εκδήλωση αυτή λαμβάνει χώρα στο Κ.Π.Α.Φ. και είμαστε σίγουροι πως θα έχει και συνέχεια. Και του χρόνου!

Δείτε τι δήλωσαν οι διοργανωτές της φετινής εκδήλωσης στο Κέντρο Προστασίας Άγριας Φύσης της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ορχομενού
Δεν υπάρχουν σχόλια: