Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Ο εορτασμός της Αγίας Πελαγίας στο Συνοικισμό του Δήμου Ορχομενού


Ένα όνειρο ζωής, ένα τάμα, μια εσωτερική επιθυμία από την περίοδο που ήταν ακόμη μαθητευόμενος ιερωμένος στο νησί της Τήνου έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια για τον νεαρό εφημέριο του Παύλου π. Ιωάννη Μιχαλόπουλο, στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Ορχομενού και συγκεκριμένα στον περίβολο του σπιτιού στον Συνοικισμό των Αγίων Θεοδώρων, όπου έχει κτίσει ιδιωτικό παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Πελαγία την Τήνια.

Βαθιά συγκινημένος που η χάρις του Θεού τον αξίωσε να δει το τάμα του να γίνεται πραγματικότητα, ο Ορχομένιος ιερέας με τη συνοδεία ιερέων του Καποδιστριακού Δήμου Ορχομενού, παραμονή της εορτής της Αγίας Πελαγίας, τέλεσε εσπερινό στο ομώνυμο εκκλησάκι και ενώ μετά το πέρας της περιφοράς της εικόνας προσέφερε κέρασμα για όλους.
Εκ μέρους του Δήμου Ορχομενού, παρόντες ήταν ο Δήμαρχος κ. Λουκάς Υπερήφανος, η Αντιδήμαρχος κα Βαρβάρα Σκαγιάκου, ο Επικεφαλής της Μειοψηφίας κ. Κώστας Ξηρογιάννης, ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Παύλου κ. Ηρακλής Τουφεξής ενώ παρόν ήταν και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Παπαργύρης.
Θυμίσουμε, για όσους δεν έχουν επισκεφθεί το ιερό νησί της Τήνου πως η Αγία Πελαγία η Τήνια αναγνωρίστηκε ως Αγία τα νεότερα χρόνια. Το κοσμικό της όνομα ήταν Λουκία και από πολύ μικρή εντάχθηκε στους κόλπους της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κεχροβουνίου της Τήνου. Η παράδοση λέει ότι η Μονή χτίστηκε από τρείς ευλαβείς αδελφές, από τό χωριό Τριπόταμος, οι οποίες έβλεπαν κάθε βράδυ ένα περίεργο φώς στην τοποθεσία τού Κεχροβουνίου, εκεί πού υπήρχαν τρία εκκλησάκια, τής Αγίας Τριάδος, τού Τιμίου Προδρόμου και τών Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Τό φώς αυτό τό θεώρησαν ουράνιο κάλεσμα και μόνασαν στο χώρο αυτό κτίζοντας από ένα μικρό κελλί δίπλα σέ κάθε εκκλησάκι. Σιγά - σιγά δημιουργήθηκε μια πολυπληθής κοινότητα, πού κάποτε έφθασε στίς 120 μοναχές. Η Αρχιτεκτονική τής Μονής είναι απλή και θυμίζει νησιώτικο χωριό, με τίς καμάρες, τά σκαλοπάτια και τά πέτρινα μπαλκόνια. Από τήν Μονή πέρασαν κατά καιρούς, σπουδαίες και αξιόλογες μοναχές. Η μοναχή όμως πού με τήν παρουσία της λάμπρυνε τήν Μονή τής Κυρίας τών Αγγέλων είναι η Οσία Πελαγία. Υπηρέτησε πιστά τήν μοναχική της κλήση και αγάπησε βαθειά τίς πτωχές και άρρωστες αδελφές της, τίς οποίες και συντηρούσε ζητιανεύοντας στά γύρω από τό μοναστήρι χωριά. Η Παναγία μας, λέει επίσης η παράδοση, την επισκέφθηκε δύο φορές στον ύπνο της. Την τελευταία ήταν την Τρίτη, στις 23 Ιουλίου 1822, όταν την επισκέφθηκε την ώρα πού προσευχόταν και τής υπέδειξε τον τόπο πού βρισκόταν η Θαυματουργή Εικόνα Της, προστάζοντας την να φροντίσει για την ανεύρεση Της.
Η Εικόνα τής Μεγαλόχαρης ανευρέθη στις 30 Ιανουαρίου 1823. Η Αγία Πελαγία κοιμήθηκε σε ηλικία 80 ετών, στις 28 Απριλίου 1834. Η οσιακή ζωή της, τά θαύματα και η μυροβλύζουσα αγία Της κάρα, έγιναν αιτία να ανακηρυχθεί επίσημα από τήν εκκλησία μας Αγία. Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τό καθολικό τής Μονής, πού τιμάται επ ονόματι τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου και βρίσκεται στό κέντρο της. Αξιόλογο είναι τό τέμπλο του, πού είναι ξυλόγλυπτο και καλύτεται από φύλλο χρυσού. Δεξιά τού Καθολικού μια πέτρινη σκάλα οδηγεί στό κελλί πού έζησε η Αγία Πελαγία και δίπλα σ' αυτό υπάρχει η νεόκτιστη εκκλησία της. Δεξιά τού Ναού ένα πέτρινο δρομάκι οδηγεί στόν Ναό τών Παμμεγίστων Ταξιαρχών, παλαιό Κοιμητήριο τής Μονής. Αριστερά τού Καθολικού τής Μονής υπάρχουν τρία μικρά εκκλησάκια, τής Αγίας Τριάδος, τού Τιμίου Προδρόμου, τής Αγίας Χριστίνας και κάτωθεν τού ηγουμενείου η Ζ ω ο δ ό χ ο ς Π η γ ή . Στό ηγουμενείο φυλάσσονται λείψανα Αγίων, μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, η εικόνα τού πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη, ένα μικρό ασημένιο Ευαγγέλιο, δώρο τής Βασίλισσας ΄Ολγας και πολλές αξιόλογες εικόνες.
Στην βιβλιοθήκη τής Μονής φυλάσσονται αξιόλογα βιβλία, θεολογικά, ιστορικά, μουσικά κ.λ .π.

Για την Π.Π.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: