Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Δέσμευση για παρέμβαση Χειμάρα στην πορεία της επένδυσης της ΛΟΚΡΟΣ στον Έξαρχο




Μαζική παρέμβαση στον Νομάρχη Φθιώτιδας κ. Αθανάσιο Χειμάρα έκαναν το μεσημέρι της Πέμπτης, 2 Ιουλίου 2009, μέλη και φίλοι της Κίνησης Πολιτών της περιοχής Αταλάντης και Εξάρχου προκειμένου με τη σειρά του να ζητήσει την άμεση απεμπλοκή του έργου της επένδυσης της ΛΟΚΡΟΣ στην περιοχή τους από τις «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» και κυρίως όσον αφορά τον σκόπελο του χαρακτηρισμού ως «δασικής περιοχής» του πρώην κτήματος Βελέντζα (σσ. 12.500 στρέμματα) ανάμεσα στον Έξαρχο και τα όρια του Δήμου Ορχομενού. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους μας έργο με την ονομασία «ΗΩΣ».

Ύστερα από τρία περίπου χρόνια – όπως έχουμε ξαναγράψει - από την αρχική ανακοίνωση της επένδυσης ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ - του μεγαλύτερου και καλύτερου προσχεδιασμένου προορισμού παραθερισμού και γκολφ στην Ευρώπη από την πολυεθνική εταιρεία LOKRIS S.a.r.l με έδρα το Λουξεμβούργο και μετόχους της Prufrock Investments και Europa Capital - η εταιρεία που κατευθύνει το έργο «ΗΩΣ», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, δηλαδή η εταιρεία Λοκρός Μονοπρόσωπη ΕΠΕ, εξακολουθεί να παλεύει με το τέρας των δημόσιων υπηρεσιών.
Για το λόγο αυτό μέλη της Κίνησης Πολιτών της περιοχής και φίλοι της επένδυσης (μεταξύ των οποίων βρίσκονται ασφαλώς και κάτοικοι του Ορχομενού, της Χαιρώνειας, της Λιβαδειάς και άλλων γειτονικών περιοχών επειδή διαβλέπουν διέξοδο ανάπτυξης για την περιοχή τους από την πραγματοποίησή της) συγκεντρώθηκαν χθες Πέμπτη έξω από τα γραφείο του Νομάρχη Φθιώτιδας κ. Χειμάρα και ζήτησαν με δυναμικό τρόπο την άμεση απεμπλοκή του έργου από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και συγκεκριμένα την χορήγηση από το Δασαρχείο Αταλάντης, απαντητικό έγγραφο στην Λοκρός που να πιστοποιεί ότι η έκταση εξαιρείται της δασικής νομοθεσίας σύμφωνα με σαφή οδηγία του ΥΑΑ&Τ (98387/927/2.4.04), το οποίο με τη σειρά του πρέπει να απαντήσει στο Δασαρχείο Αταλάντης αλλά και στο ΥΠΕΧΩΔΕ / Γεν. Δ-νση Περιβάλλοντος ότι συμφωνεί με την υλοποίηση της επένδυσης.
Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών – σύμφωνα και με την επικοινωνία που είχαμε με τον εκπρόσωπο της Κίνησης Πολιτών, εκπαιδευτικό και παλαίμαχο ποδοσφαιριστή του Λεβαδειακού κ. Μιχάλη Παλαιολόγο – παρουσίασαν για άλλη μια φορά στον κ. Χειμάρα τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίου Αταλάντης, Δαφνουσίων, Μαλεσίνας, επανέλαβαν την υποστήριξη των γειτονικών Δήμων της Βοιωτίας και του Επιμελητηρίου του Νομού μας ενώ του ζήτησαν επιτακτικά να τονίσει προς τα αρμόδια Υπουργεία Αγροτικής και Τουριστικής Ανάπτυξης πως έχουμε μια ιδιωτική έκταση περίπου 12.500 στρεμμάτων, η οποία – σύμφωνα με όλα τα παραστατικά - δεν εμπίπτει στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ούτε και προστατεύεται με άλλο τρόπο!
«Εάν την έκταση αυτή την είχαμε αγοράσει ιδιώτες δεν θα είχε ανοίξει μύτη. Και γεωτρήσεις θα είχαμε κάνει και δρόμους θα είχαμε ανοίξει» μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παλαιολόγος. Μάλιστα, μας έφερε και το παράδειγμα του Παρνασσού την περίοδο της δεκαετίας του ` 60. «Τότε που για να ανεβαίναμε στον Ζεμενό, θέλαμε μια μέρα. Μπορεί να πεί κανείς, όμως, σήμερα πως ήταν λάθος που αναδείχθηκε η καρδιά του Παρνασσού, παρ` όλο που η ανάπτυξη δεν έφερε μόνο θετικά; Μπορεί να πεί κανείς να σταματήσει η οικιστική ανάπτυξης της περιοχής. Γιατί να μην επιθυμούμε, λοιπόν, μια Αγροτουριστική επένδυση στην περιοχή μας» μας τονίζει ο κ. Παλαιολόγος. Μετά το πέρας της ενημέρωσης των πολιτών, ο Νομάρχης Φθιώτιδας κ. Θανάσης Χειμάρας τους διαβεβαίωσε ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια παρέμβασης προς τους Υπουργούς Αγροτικής και Τουριστικής Ανάπτυξης ώστε το έργο να απεμπλακεί από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να λάβει το «πράσινο φως», της άδειας δηλαδή των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν η κατασκευή των εγκαταστάσεων και να τεθεί σταδιακά προς υλοποίηση το σχέδιο της φιλόδοξης αυτής επένδυσης.
Θυμίζουμε πως στην πλήρη έκτασή του η επένδυση της ΛΟΚΡΟΣ, γνωστή και ως Atallantis Hills, θα απασχολεί περί τους 7.000 εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: