Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Την εορτάζουσα "Αγία Σοφία της Ρούμελης" προβάλει σήμερα το Υπουργείο Πολιτισμού - Το μοναστηριακό συγκρότημα του Οσίου Λουκά του Στειριώτη εντάχθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της #UNESCO το 1990



🔹7 Φεβρουαρίου - Γιορτή του Οσίου Λουκά🔹
🎉 Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!
🚶🚶‍♀️ Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, επισκεπτόμαστε την Μονή Οσίου Λουκά, στο Δίστομο Βοιωτίας. #greekculturalheritage
➡️ Η #Μονή Οσίου Λουκά είναι το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στην #Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και εμβληματικότερα βυζαντινά μοναστήρια του ελλαδικού χώρου.
📍 Χτισμένη στις δυτικές υπώρειες του όρους Ελικώνα, κοντά στο Δίστομο Βοιωτίας, στο τέλος του 10ου και τις αρχές του 11ου αι. μ.Χ., διακρίνεται για την αρχιτεκτονική της καθώς για τη διακόσμησή της με #ψηφιδωτά, που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα διακοσμητικά σύνολα του βυζαντινού κόσμου.

➡️ Η απαρχή της μοναστικής δραστηριότητας στην περιοχή ξεκινάει από τον ίδιο τον Όσιο Λουκά, όταν ασκήτευσε εκεί στα τελευταία χρόνια της ζωής του, από το 946 έως το 965. Ήδη κατά τη διάρκεια της ζωής του οσίου, στα μέσα του 10ου αι., η μονή αναπτύχθηκε σημαντικά. Μετά την κοίμηση του οσίου συνέχισε να έλκει προσκυνητές και να λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια των αιώνων, έως σήμερα.
❗️Το μοναστηριακό συγκρότημα εντάχθηκε στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της #UNESCO το 1990.
ℹ️ Αποτελείται από το σύμπλεγμα δύο εκκλησιών, τη μονή της Παναγίας και το Καθολικό, που πλαισιώνονται από κελλιά και βοηθητικά κτίσματα. Ο παλαιότερος ναός αφιερωμένος στην Παναγία χρονολογείται στο δεύτερο μισό τού 10ου αι. Το Καθολικό που κτίσθηκε στις πρώτες δεκαετίες του 11ου αι. για να στεγάσει το λείψανο του Οσίου είναι μεγαλύτερο στις διαστάσεις με υπόγεια κρύπτη. Τα ψηφιδωτά που διακοσμούν τους τοίχους του καθολικού αποτελούν κορυφαία αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: