Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Η Δήμητρα Μωραϊτη κέρδισε φέτος κοινό και κριτές στο 38ο Φεστιβάλ Δημοτικού Τραγουδιού στο Ζερίκι (Ελικώνας)


Με δεκαπέντε συμμετοχές άρχισε το φετινό 38ο Φεστιβάλ Δημοτικού Τραγουδιού στο Ζερίκι (Ελικώνας) στο βράδυ του περασμένου Σαββάτου, αλλά έγιναν πολύ περισσότερες εκτός συναγωνισμού, καθώς η βραδιά αυτή παραδοσιακά εμπνέει όλους όσους αγαπούν την δημοτική παράδοση και τα τραγούδια της, όλους όσους θέλουν να αναδείξουν το ταλέντο τους και να κριθούν μπροστά σε έμπειρους κριτές αλλά και το κοινό που και φέτος γέμισε ασφυκτικά το χώρο! Το ORCHOMENOS PRESS ήταν και εκεί, για να σας μεταφέρει με λόγο και εικόνα τη φετινή διοργάνωση, μέσω  της οποίας και  με ολοένα και πιο οργανωμένο τρόπο, το Ζερίκι γίνεται κάθε καλοκαίρι, το επίκεντρο της παραδοσιακής μας μουσικής για όλη τη Στερεά γη! 
 
Το Φεστιβάλ Παραδοσιακού Τραγουδιού οργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Ελικωνίων Λιβαδειάς, με την συνδρομή του Δήμου Λεβαδέων και της Π.Ε. Βοιωτίας, ένας Σύλλογος που έχει αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την ανασύσταση του χωριού τους, την ανάδειξή του μέσω της ζεστής του φιλοξενίας.



























Φέτος, ανάμεσά στους πολλούς φίλους της παράδοσης, ήταν και πρόσωπα που θα πλαισιώνουν τη νέα Δημοτική Αρχή, ξεκινώντας από τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Λεβαδεών κ. Γιάννη Ταγκαλέγκα, κ.α. ενώ παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η νεοεκλεγείσα Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βοιωτίας κ. Γιώτα Πούλου.
Φέτος την κριτική επιτροπή αποτελούσαν (από αριστερά) οι κκ. Αλέξης Φίλης (ιεροψάλτης), Γιώργος Φρέσσας ( καθηγητής μουσικής στο γυμνάσιο Ορχομενού και στο μουσικό γυμνάσιο Λιβαδειάς και  Πρωτοψάλτης στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Λιβαδειάς), Αντώνης Τσαρουχάς (ιεροψάλτης) και Μίνα Αθανασίου (καθηγήτρια μουσικής). 
Το φεστιβάλ άνοιξε φέτος η κα Παρασκευίνα Καντά με το τραγούδι  «Μενεξέδες Και ζουμπούλια» σε διδασκαλία της Ιωάννας Παναγιωτίδη Σταύρου…


Παραδοσιακά, όμως, το Φεστιβάλ ξεκινά με τον νικητή του διαγωνισμού της περσινής χρονιάς…


Συνολικά οι συμμετέχοντες ήταν οι εξής…  
Παναγιώτης Σωτηρόπουλος «Γρια Τζαβέλαινα»

Ζώτος Χρήστος   « Καίγομαι και σιγολιώνω»

Κραβαρίτης Χρυσοβαλάντης  «Ο αμάραντος»

Ζαφείρας             «Σήκω απάνω Γιάννο μου»
Μακρή Ιωάννα    «Θάλασσα λυπήσουμε με»
Μάνθου Δημήτριος  «Παναγιωτίτσα»
Χρήστου Ελένη «Μήτραινα»
Ήλια Τόλια «Αποχαιρετισμός»
Τσολάνα Ελίνα  «Στο πα και στο ξαναλέω»
Σπανουδάκη Παναγιώτα  «Τζιβαέρι»
Τσάμη- Σιδέρη Αστερία  «Απρίλης του 41»
Μωραίτη Δήμητρα «Τώρα τα πουλιά»
Παπαθανασίου Κωσταντίνος  «Λεβέντης είσαι μάτια μου»

Εκτός διαγωνισμού τραγούδησαν ο π. Αθανάσιος Αθανασίου …

Καθώς και ο π. Χρύσανθος …
Ενδιάμεσα των τραγουδιών, παραδοσιακούς αρβανίτικους σκοπούς απέδωσε το Χορευτικό του Κυριακίου «Τα Μανουσάκια»…





Πολλές και ωραίες φωνές απολαύσαμε στο 38ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Τραγουδιού στο Ζερικι, στο δροσερό περιβάλλον του Ελικώνα, όπως και τιμητικές διακρίσεις σ` εκείνους που σκέφτηκαν, διέδωσαν και διατήρησαν το Φεστιβάλ μέχρι σήμερα,  με την Δήμητρα Μωραΐτη τελικά  να κερδίζει το πρώτο βραβείο τόσο από την κριτική επιτροπή όσο και από το κοινό ! Απολαύστε την …







 Το 2ο  βραβείο  απονεμήθηκε στην κα  Ελένη Χρήστου - που επιμένει στην παραδοσιακή αρβανίτικη μουσική παράδοση - και το 3ο βραβείο στον ταλαντούχο Ορχομένιο μαθητή  Χρυσοβαλάντη Κραβαρίτη. 
Το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι το πρωί με την Καίτη Κουλλιά και τον Άρη Ντίνα, ενώ κατά την διάρκεια  της βραδιάς έγινε και η λαχειοφόρος αγορά, με την κλήρωση ενός laptop.
Την ορχήστρα αποτελούσαν ο Βασίλης Σμάνης : Λαούτο -Μπακαγιάννης Βασίλης :Κλαρίνο – Οικονόμου Βασίλης : Κρουστά και Μαργώνης Σωτήρης Βιολί.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η διοργάνωση ήταν σε όλα της άψογη!
Ξεχωριστά,  την ευθύνη για τη διαμόρφωση του χώρου , την παροχή της σίτισης και την εξυπηρέτηση του κοινού και γενικότερα των αναγκών της εκδήλωσης είχε αναλάβει η ΚΟΙΝΣΕΠ «Έρκυνα» , τα μέλη της οποίας ανταποκρίθηκαν  με επιτυχία στις υποχρεώσεις τους,  επιτυγχάνοντας άριστη ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.



 Όλες και όλοι τους  μόχθησαν με κέφι και μεράκι συμβάλλοντας ιδιαίτερα στο να κερδηθεί κι αυτό το στοίχημα και κυρίως τον κόσμο για τις πολύ θετικές κριτικές τους!

Συγχαρητήρια και του χρόνου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: