Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Δήμητρα Φιλίππου, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών: «Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της Φωκίδας και της ευρύτερης περιοχής»


Στον Λάμπρο Ρόδη


Με στόχο να έρθει ακόμη πιο κοντά στην τοπική μας κοινωνία ή κοινωνία μας να έρθει πιο κοντά με όλους όσους αγαπούν εξίσου τους Δελφούς, η κα Δήμητρα Φιλίππου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών μιλά στην «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ» για τα σχέδιά τους, για τους στόχους, για το άνοιγμά τους προς όλους μας!  Την συναντήσαμε με αφορμή τις φετινές εκδηλώσεις του Ε.Π.Κε.Δ. μιλήσαμε ακόμη και τα μελλοντικά τους σχέδια, που είναι «ένα συνέδριο με συμμετοχή γνωστών, διακεκριμένων, διεθνούς κύρους, επιστημόνων».


Αγαπητή κυρία Φιλίππου, θέλω να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας, από το κεντρικό στόχο του Συλλόγου σας! Γιατί δημιουργήθηκαν οι «φίλοι» του Ε.Π.Κε.Δ;

O Σύλλογος «Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» δημιουργήθηκε με στόχο την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Ε.Π.Κε.Δ., την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση της δυναμικής του και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού εντός και εκτός της χώρας.

Προσωπικά έχετε κάποια καταγωγή, κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη Φωκίδα;

Είμαι καθαρόαιμη Ρουμελιώτισσα και από τους δύο μου γονείς, που ήταν γνήσιοι Φωκιείς. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα έχοντας ακούσματα από τις γιαγιάδες μου και εκείνες από τις δικές τους για τη γη της Φωκίδας και την ιστορία της.

Τα χρόνια που «ζείτε» την περιοχή τι θα λέγατε ότι απολαμβάνετε απλόχερα και τι θα έπρεπε οπωσδήποτε να αλλάξει;

Ο τόπος μας είναι ιδιαίτερα ευλογημένος αλλά αντιμετωπίζει και δυσκολίες. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν εμπόδια αξεπέραστα. Ο Σύλλογός μας απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της Φωκίδας και της ευρύτερης περιοχής. Ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά, τους μαθητές της περιοχής, σ` ένα κόσμο που αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Θέλουμε να υλοποιήσουμε δράσεις με σκοπό την μεγαλύτερη αξιοποίηση και της πόλης των Δελφών.

Η Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ  κα Ελένη ΓλύκαντζηΑρβελέρ διακρίνουμε ότι σας στηρίζει απόλυτα στις επιλογές σας και με την προσωπική της συμμετοχή. Θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη συνεργασία σας; Διακρίνουμε μια «χημεία» ανάμεσά σας…

Η Ελένη Αρβελέρ είναι μια σπουδαία Ελληνίδα. Δεν είναι μόνο μια επιστήμονας διεθνούς κύρους, αλλά μια πολυδιάστατη προσωπικότητα, με εκπληκτική ικανότητα να κατανοεί σε βάθος τον κόσμο και τους ανθρώπους. Την γνωρίζω πολλά χρόνια. Την παρακολουθούσα και λόγω σπουδών μου – πολιτικές επιστήμες – και των ενδιαφερόντων μου, στην ιστορία και τον πολιτισμό. Η Ελένη Αρβελέρ χτύπησε τη φλέβα της φιλοπατρίας μου και ιδιαίτερα την αγάπη μου για τη Φωκίδα. Είναι τιμή για μένα που μας εμπιστεύεται και μας ενθαρρύνει στο δημιουργικό μας έργο, το οποίο προσπαθούμε να υλοποιήσουμε.

Όσον αφορά τις δράσεις, ποιος είναι ο σκοπός τους, ποια η φιλοσοφία των πρωτοβουλιών σας;

Μας ενδιαφέρει πολύ να συνδυάσουμε την ποιότητα με την συμμετοχή των πολιτών και των νέων ανθρώπων στις δράσεις μας. Πρωτίστως, στρέφουμε το βλέμμα μας στους νέους του Νομού Φωκίδας και της ευρύτερης περιοχής και για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά για τον «επαγγελματικό προσανατολισμό». Η ημερίδα που διοργανώσαμε τον Οκτώβριο του 2018 στο Ε.Π.Κε.Δ. στους Δελφούς στην έναρξη του σχολικού έτους, γνώρισε εξαιρετική επιτυχία. Συμμετείχαν καθηγητές, σπουδαστές, προσωπικότητες από καίριους για τους νέους επαγγελματικούς τομείς, όπως ο Πήτερ Οικονομίδης που καθήλωσε τους μαθητές και τους μετέδωσε το αξιακό εκείνο αίσθημα που είναι απαραίτητο για την επιτυχή πορεία στη ζωή τους. Αυτή την προσπάθεια θα συνεχίσουμε και θα την εμπλουτίσουμε. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε στο 6ο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο στη Βενετία. Κορωνίδα των δράσεών μας είναι οι τιμητικές εκδηλώσεις με τίτλο «Μεγάλοι Έλληνες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στην πρύτανη Ελένη Αρβελέρ, η δεύτερη στον αστροφυσικό Σταμάτης Κριμιζής. Φέτος προετοιμάζουμε την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση, αφιερωμένη σ` ένα λαμπρό επιστήμονα, τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Τα σπουδαία αυτά αφιερώματα, που είναι δωρεάν για το κοινό, έχουν ως στόχο να προβάλουν άξια παραδείγματα Ελλήνων, που ενθαρρύνουν η νέα γενιά στην πορεία προς την αριστεία, ώστε να ελπίζουν σ` ένα καλύτερο μέλλον. Στα σχέδιά μας είναι βεβαίως και άλλες δράσεις, αναφέροντας ενδεικτικά μουσικές εκδηλώσεις με την αρχαία ύδραυλις στο Μουσείο της Ακρόπολης, επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και πολλά άλλα.

Δεδομένου ότι τα μέλη σας είναι πρόσωπα που – ως επί το πλείστον – δεν προέρχονται από την τοπική κοινωνία, τα μέλη σας ωστόσο γίνονται «μέτοχοι» της πολιτιστικής ζωής της Φωκικής γης, γίνονται πρεσβευτές της έτσι δεν είναι;

Οι Δελφοί – καθώς είπε η Ελένη Αρβελέρ – είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που κρατά όλη τη μαγεία, όλο το θαύμα το αρχαίο, τελείως άθικτο.

Ποια είναι η διαδικασία για να γίνει κανείς μέλος σας;

Κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει μια ηλεκτρονική αίτηση προς τον Σύλλογο, την οποία μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα μας www.eccd.gr. Εφ` όσον εγκριθεί το αίτημά το, καταβάλλει μια μικρή εγγραφή και μετά επίσης μιας ετήσια συνδρομή.

Υπάρχει για εσάς κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος σας;

Οι στόχοι δεν πρέπει να σταματούν ποτέ. Έχω πολλούς στόχους και κάθε φορά που εκπληρώνω έναν, προσχωρώ στον επόμενο. Ως Πρόεδρος των Φίλων του Ε.Π.Κε.Δ. θα ήθελα να διοργανώσουμε ένα συνέδριο με συμμετοχή γνωστών, διακεκριμένων, διεθνούς κύρους, επιστημόνων. Εμπνεόμενοι, λοιπόν, από το Δελφικό τοπίο, να προβλέψουν – κατά το δυνατόν – το καλύτερο για το μέλλον του πλανήτη μας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: