Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Χρ. Σταϊκούρας: Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας για την Οικονομία

«Η ελληνική οικονομία, με αφορμή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, κλυδωνίστηκε. Τα τελευταία 4,5 χρόνια, εξαιτίας δημιουργικής ασάφειας, αυταπάτης και ιδεοληψιών, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και υπονομεύθηκε η προσπάθεια προηγούμενων ετών, η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί ακόμη ζητούμενο. Όμως παρ’ όλα τα αδύνατα σημεία της, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις καθυστερήσεις, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να διαθέτει αρκετά δυνατά σημεία. Στόχος μας είναι  η Ελλάδα να γίνει μια πλήρως κανονική ευρωπαϊκή χώρα» είπε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Όπως ανέφερε σχετικά με τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, «είναι δεδομένο ότι η οικονομία, αφού βυθίστηκε - μετά τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης του 2014 - και πάλι στην ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια, μπήκε σε διαδικασία μεγέθυνσης, με αναιμικό όμως ρυθμό, χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις. Το 1ο τρίμηνο του 2019, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1,3% έναντι του αντίστοιχου περυσινού, ενώ διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για το έτος».
Κατά τον υπουργό, προγραμματική κυβερνητική δέσμευση «είναι η αύξηση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του ρυθμού μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Είναι η βελτίωση της σύνθεσης του πλούτου, με έμφαση στις επενδύσεις και την εξωστρέφεια. Είναι η δικαιότερη κατανομή του. Όλες οι πολιτικές μας, δημοσιονομικές, διαρθρωτικές και θεσμικές, θα είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη αυτών των στόχων».
Ως προς τις δημόσιες δαπάνες, ο κ. Σταϊκούρας έθεσε ως προγραμματική δέσμευση:
  • Την αξιολόγηση των δημοσίων δαπανών, των επενδύσεων, των έργων και των πολιτικών.
  • Τη διενέργεια επισκοπήσεων δαπανών, σε όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
  • Τον καθορισμό και την υλοποίηση ρεαλιστικών οροφών δαπανών, σε όλα τα Υπουργεία.
  • Την προώθηση της λογιστικής μεταρρύθμισης.
  • Την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Το χρέος όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης να τηρούν, απόλυτα, τους προϋπολογισμούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: