Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Ολοκληρώθηκε και ο δεύτερος κύκλος της αρχαιολογικής έρευνας στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Γλα στο Δήμο Ορχομενού *


Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και ο δεύτερος κύκλος – από τους πέντε συνολικά – της προγραμματικής Σύμβασης που έχει συνάψει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με το υπουργείο Πολιτισμού για την έναρξη αρχαιολογικής έρευνας στην Ακρόπολη του Γλα στην Βοιωτία, και την κατάρτιση σχεδίου για την προστασία και την ανάδειξη του χώρου. Ο φορέας Εποπτείας Υλοποίησης και Διαχείρισης του πενταετούς αυτού προγράμματος είναι η διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ έχει χορηγήσει άδεια στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για τη διενέργειά του, στην οποία προΐσταται η Αρχαιολογόςο κα Έλενα Κουντούρη. Ένα ακόμη έργο που φέρει την υπογραφή του συνεπή Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη και συνδέεται με την ευρύτερη ανάδειξη του πολιτισμού των Μινυών στο Δήμο Ορχομενού κατά την περίοδο 2014 – 2019!



Τα πέντε αυτά χρόνια  (σσ. πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα (2018-2022), με διευθύντρια την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Δρ. Έλενα Κουντούρη) με τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, θα υλοποιηθούν εργασίες τεκμηρίωσης, τοπογραφικές εργασίες, επιφανειακή έρευνα, γεωφυσική διασκόπηση, ανασκαφική έρευνα και κατάρτιση Σχεδίου Πλαισίου Παρεμβάσεων για την Προστασία και Διαχείριση της Ακρόπολης.
Θυμίζουμε πως η μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα είναι χτισμένη πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στον ανατολικό μυχό του τεκτονικού βυθίσματος της Kωπαΐδας. Το πλάτωμα οχυρώθηκε στους μυκηναϊκούς χρόνους με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, περικλείοντας έκταση που φτάνει τα 200 στρέμματα, δηλαδή δεκαπλάσια της Τίρυνθας και της Αθήνας και επταπλάσια των Μυκηνών. Ο βράχος κατοικήθηκε για πρώτη φορά στη νεολιθική περίοδο, όταν η πεδιάδα ήταν λίμνη και ο ίδιος νησίδα. Οχυρώθηκε και κατοικήθηκε εκ νέου κατά τον 13ο αιώνα π.Χ., προκειμένου να αποτελέσει το οικονομοτεχνικό κέντρο λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων της λίμνης Κωπαΐδας, καθώς και ως σταθμός συγκέντρωσης των αυξημένων αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Η ιδιαιτερότητα της θέσης έγκειται, μεταξύ άλλων, στον συσχετισμό της με το τεχνικό επίτευγμα της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το οποίο απηχείται σε μύθους και παραδόσεις που επιβίωσαν έως τους ιστορικούς χρόνους ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλόπνοα έργα της ελληνικής προϊστορίας.

*Ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Θεοδωρίδη το φωτογραφικό υλικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: