Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Τη δύναμη της Ελληνικής Διασποράς από 6 Ηπείρους θα ξεκλειδώσουν από κοινού η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (EENE) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών


Ευρύτατη συμμετοχή, σημαντικές πρωτοβουλίες και μεγάλη επιτυχία είχε η συνάντηση που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με το προεδρείο και τα μέλη του WorldHellenicInter-ParliamentaryAssociation (WHIA)που έλαβε χώρα,  στο GrandHyatt της Αθήνας, την Τετάρτη 10 Ιουλίου, 2019. Το WHIA είναι ο διεθνής φορέας των Ελλήνων της διασποράς που κατέχουν αξιώματα στα κοινοβούλια των χωρών τους. Της διεθνούς αποστολής του WHIA στην Ελλάδα, ηγήθηκαν Υπουργοί και Βουλευτές ελληνικής καταγωγής που υπηρετούν στη Γερουσία και τα Κοινοβούλια (εθνικά και πολιτειακά) των ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Αλβανία, Γεωργία, Σουηδία, Νότιος Αφρική, Ζιμπάμπουε και Αργεντινή.


Την εναρκτήρια κεντρική ομιλία απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος,εστιάζοντας στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ΕΕΝΕ για τη γεφύρωση των ελληνικών επιχειρηματικών κοινοτήτων της Ελλάδας και της διασποράς. Εξήγησε πως η μεγιστοποίηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι σημαντική παράμετρος για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και το «scaling-up» του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Προσέθεσε,επίσης, πως εντοπίζονται σημαντικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων νεοφυών, μικρών καιμεσαίων επιχειρήσεων που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν κλίμακα με τις σωστές συνεργασίες. Στάθηκε στην ανάγκη «αλλαγής παραδείγματος» στις σχέσεις της Ελλάδας με τη διασπορά και την ομογένεια, εξηγώντας πως πρέπει να τεθούν σε μία εντελώς νέα βάση με πυξίδα τον αμοιβαίο σεβασμόκαι το αμοιβαίο όφελος. Εξήγησε πως η προσέλκυση επενδύσεων από τους Έλληνες της διασποράς, θα πρέπει πλέον να γίνεται στη βάση συγκεκριμένων και ολοκληρωμένων «businessplans», που να έχουν νόημα, και στα οποία, εν δυνάμει, θα μπορούν να συνεπενδύουν και με Έλληνες επιχειρηματίες που εδρεύουν η Ελλάδα. Κλείνοντας, επισήμανε πως«σήμερα υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για τη μεγιστοποίηση της συνεργασίας μεταξύ του εγχώριου ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος και της διασποράς, με σημαντικά οφέλη για τις δύο πλευρές, και φυσικά για την εθνική μας οικονομία και τη χώρα συνολικά».

Από την πλευρά του, ο κ. Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προέδρευσε του roundtable και μεταξύ άλλων ανέδειξε την θετική συμβολή του Φόρουμ των Δελφών στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα, στον διεθνή συνεδριακό χάρτη. Δεσμευόμενος να ενισχύσει το θεσμό, ο Πρόεδρος τους Φόρουμ προέτρεψε τους υψηλούς διεθνείς προσκεκλημένους να οργανώσουν αποστολές από τις χώρες τους στο επικείμενο 5οΟικονομικό Forum των Δελφών (05-08/03/2020).  
Στην ανάγκη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στάθηκε ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, κ. Χριστιανός Χατζημηνάς, και αναφέρθηκε στη σημαντική επιτυχία που είχαν τα στοχευμένα Workshops της ΕΕΝΕ που εστίασαν στην εξωστρέφεια και τις στρατηγικές εξωστρεφούς ανάπτυξης που ακολούθησαν με επιτυχία ελληνικές εταιρίες, κατακτώντας τη θέση τους στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη. Με πυξίδα την καινοτομία, την εξειδίκευση, έξυπνες λύσεις, συνεργατικότητα, όραμα, επιμονή και προσπάθεια – όπως εξήγησε ο κ. Χατζημηνάς – ελληνικές εταιρίες έχουν χαράξει πετυχημένες πορείες εκτός συνόρων, με διαφορετικά μοντέλα ο καθένας, από την ίδρυση θυγατρικών και εργοστασίων σε ξένες χώρες, στρατηγικές συνέργειες και συμφωνίες για συμπαραγωγή. Οι σχέσεις με την Ελληνική ομογένεια και τη διασπορά είναι κομβικής σημασίας. Η διασπορά είναι σίγουρα ένα υποτιμημένο πλεονέκτημα στην οικονομία της Ελλάδας. Μέσα από μία στρατηγική προσέγγιση, μπορούν να αποτελέσουν πολλαπλασιαστή ισχύος για  τους Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν στις χώρες του εξωτερικού, όπως αντίστοιχα, και η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει σε εκείνους τους Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα, ειδικότερα σήμερα, στη νέα φάση δυναμικής ανάπτυξης που σκιαγραφείται.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε επίσης ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, κεντρικός χορηγός της εκδήλωσης. Ο κ. Αποστολόπουλος συμφώνησε με το πλαίσιο που περιέγραψαν οι προηγούμενοι ομιλητές, ενώ, αναφέρθηκε στην διαχρονική συμβολή του Ομίλου Ιατρικού στο «braingain», την διαρκή επένδυση σε τεχνολογία και ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και την έρευνα και ανάπτυξη. Ο κ. Αποστολόπουλος, εστίασε στη δράση του Ομίλου Ιατρικού «Υγεία στην Πατρίδα», μία ειδική κάρτα προνομίων για την Ελληνική διασπορά και ομογένεια στις ΗΠΑ, που είχε παρουσιάσει τον Μάρτιο σε επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου. Η δράση, αποτελεί φόρο τιμής στον Βασίλη Αποστολόπουλο, πατέρα του ιδρυτή του Ομίλου που έζησε επί σειρά ετών στην Αμερική όπου «έκανε προκοπή θέτοντας τα θεμέλια για την πρόοδο της οικογένειάς του», και, ταυτόχρονα, μία συμβολική αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς της ελληνικής διασποράς στον Ελληνισμό και το εθνικό συμφέρον. Κλείνοντας, ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου, δεσμεύθηκε πως το Πρόγραμμα «Υγεία στην Πατρίδα» θα επεκταθεί σε όλο το γεωγραφικό εύρος του δικτύου του WHIA, προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων.

Από την πλευρά τους, o Πρόεδρος του WHIA, κ. Πίτερ Κατσαμπάνης και κορυφαίοι εκπρόσωποι του WHIA, όπως ο Α’ Αντιπρόεδρος του WHIAΕλληνοαμερικανός Γερουσιαστής κ. Λεωνίδας Ραπτάκης και η Υπουργός Υγείας της Βικτώριαςστην Αυστραλία, κα. Τζένη Μικάκος, ευχαρίστησαν το Προεδρείο της ΕΕΝΕ, τον Πρόεδρο του Φόρουμ των Δελφών, καθώς και τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών και την EFAGroup για τις σημαντικές τους τοποθετήσεις, ενώ κατέθεσαν και εκείνοι με τη σειρά τους συγκεκριμένες προτάσεις για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση εργασίας το επόμενο διάστημα. Στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε κυριάρχησε το θέμα των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας και οι άξονες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας στους οποίους μπορούν να συγκλίνουν οι προσπάθειες όλων των μερών για το μέγιστο δυνατό θετικό αποτέλεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: