Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Θεοδωρικάκος: Tην ερχόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον «Κλεισθένη»

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο θα επέρχονται αλλαγές στον υπάρχοντα νόμο του «Κλεισθένη», σ΄ότι αφορά την κυβερνησιμότητα των δήμων και των Περιφερειών. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Θέμα 104,6». Επίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός, μετά το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές. 

Όσον αφορά τον «Κλεισθένη», σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, σε δεύτερη φάση, μαζί με τη γενικότερη αναμόρφωση του αυτοδιοικητικού κώδικα θα τεθεί προς ψήφιση η κατάργηση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το νέο εκλογικό σύστημα που θα ισχύει. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα, ο κ. Θεοδωρικάκος, είπε ότι θα ευνοείται η «σύμπραξη και συνεργασία παρατάξεων με την προϋπόθεση μέσα σε αυτές να είναι και η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη που έχουν εκλεγεί, ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες». Επίσης θα «αποδίδει την πλειοψηφία στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη στα βασικά όργανα του δήμου και της Περιφέρειας, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής». Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, οι συνδυασμοί που θα συμπράττουν με τη διοίκηση, θα συμμετέχουν «στην άσκηση της διοίκησης και της εξουσίας στον δήμο και στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων στη διοίκηση του δήμου, στην προεδρία του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα όργανα διοίκησης του δήμου ή της Περιφέρειας. Διαφορετικά, εάν δεν γίνει αυτό, θα είναι πρακτικώς αδύνατον να λειτουργήσουν τα 2/3 των δήμων», επισήμανε.

Μετά το καλοκαίρι ο νόμος για τις εθνικές εκλογές
Εξάλλου, όπως γνωστοποίησε ο κ. Θεοδωρικάκος, μετά το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση ο νέος εκλογικός νόμος για τις εθνικές εκλογές. «Δεν υπάρχει» είπε «κανένας λόγος μέσα στον Αύγουστο να κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά προετοιμαζόμαστε. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε έναν εκλογικό νόμο αναλογικό, αλλά ταυτόχρονα ο εκλογικός νόμος πρέπει να διευκολύνει τον σχηματισμό κυβερνήσεων για να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Θα τον συζητήσουμε με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Θα τον συζητήσουμε με την κοινωνία, με στόχο να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις». Ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε την αναφορά του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Βουλή κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ότι ο εκλογικός νόμος θα έλθει στο πρώτο διάστημα της θητείας της. «Δεν θα καθυστερήσουμε» τόνισε. Ο υπουργός δεν απέκλεισε αλλαγές και στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης που είναι σ΄εξέλιξη, έτσι ώστε να ισχύσουν από τις επόμενες και όχι μεθεπόμενες εκλογές. «Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να αποκλείσω οτιδήποτε. Ασφαλώς στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα μπορούσε να συζητηθεί αυτό το θέμα, θα μπορούσε και να μη συζητηθεί. Είναι ένα θέμα ανοιχτό, να το δούμε» είπε χαρακτηριστικά. Σ΄ότι αφορά τη θέσπιση της ψήφου των απόδημων Ελλήνων από τον τόπο της τωρινής διαμονής τους, ο κ. Θεοδωρικάκος ανάφερε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το νομοθετήσει. «Επ' αυτού πιστεύω ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρξουν 200 ψήφοι, εγώ θα έλεγα ότι σε αυτό το θέμα θα πρέπει να υπάρξουν 300 ψήφοι. Ομόφωνα θα πρέπει το ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει σε αυτήν τη ρύθμιση» υπογράμμισε.

Μετά το 2020 η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους
Επίσης, ο υπουργός δήλωσε ότι μετά το 2020 θα θεσπιστεί η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, λέγοντας ότι οι δήμοι θα έχουν λόγο στον προσδιορισμό του ποσού που θα επιβάλλεται και θα υπάρξει πρόβλεψη για τους δήμους που το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερο απ΄όσα τώρα λαμβάνουν από την κρατική χρηματοδότηση ( Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους). «Θα αντισταθμίσουμε ορισμένα προβλήματα γιατί δεν πρόκειται να το κάνουμε για να αφήσουμε κάποιους Δήμους σε δυσκολότερη θέση. Το αντίθετο. Θέλουμε να διευκολύνουμε το σύνολο της αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος
Διαβάστε αναλυτικά στο ihttps://www.iefimerida.gr/politiki/theodorikakos-nomoshedio-me-allages-kleistheni

Δεν υπάρχουν σχόλια: