Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Τον τίτλο του «Περιφερειάρχη της καρδιάς μας» έδωσε ο κ. Λουκάς Υπερήφανος στον κ. Κώστα Μπακογιάννη στη συνεδρίαση στην ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας για αποτίμηση της περιόδου 2014-2019






Μ` ένα εξαιρετικά ανθρώπινο τόνο, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και αλλληλοεκτίμησης, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση – απολογισμός της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς, κατά  οποία έγινε η αποτίμηση της συνεργασίας με την Περιφέρεια Στερεάς την περίοδο 2014 – 2019. Παρουσία του νυν και του νέου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, ο  πρόεδρος της ΠΕΔ  κ. Λουκάς Υπερήφανος, έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μπακογιάννη, τον οποίο χαρακτήρισε «Περιφερειάρχη της καρδιάς του» ενώ όλοι τους τόνισαν την ανάγκη αυτό το καλό κλίμα και της ομαλής συνεργασίας, να συνεχιστεί  χωρίς να νοιάζονται για τα «παιχνίδια αρμοδιοτήτων»
 
Το μήνυμα ότι το κεκτημένο της περιόδου 2014-2019 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν η συνεργασία και η συνεννόηση έστειλε ο κ.  Κώστας Μπακογιάννης στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας ,σήμερα στην Λαμία.
«Ήμασταν όλοι μαζί ένας για όλους και όλοι για έναν. Δεν επιτρέψαμε ποτέ σε κόμματα και σε ιδεολογίες να μας χωρίσουν. Δεν παίξαμε ποτέ τα γνωστά παιχνίδια των αρμοδιοτήτων. Ίσα-ίσα,  Περιφέρεια και Δήμοι ήμασταν και είμαστε  μία γροθιά και παίξαμε για τη φανέλα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.
Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «δώσαμε πραγματικά νόημα στην περιφερειακή συνείδηση. Τούτη εδώ είναι μία Περιφέρεια από τα Άγραφα μέχρι και τη Σκύρο και το ζητούμενο πάντα είναι η συνοχή. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, λοιπόν, ας κρατήσουμε αυτά τα δύο: την ανάγκη για συνεργασία, την ανάγκη για περιφερειακή συνείδηση» .
 


Κάνοντας μια αποτίμηση της συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους της Στερεάς ο Κώστας Μπακογιάννης επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Ήταν μία συντονισμένη προσπάθεια, μία προσπάθεια όλων μας όλα αυτά τα χρόνια. Δημιουργήσαμε ένα ενιαίο, ένα αρραγές μέτωπο. Πήγαμε στην Αθήνα, πήγαμε στις Βρυξέλες, φτάσαμε παντού. Και εκεί που η Περιφέρειά μας, το 2014 ξεκίνησε με ένα πρόγραμμα 190 εκατομμυρίων ευρώ  αλλά και με οφειλές που ξεπερνούσαν τα 70 εκατομμύρια, τώρα έχει ένα πρόγραμμα το οποίο αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ». 
Ανέφερε επίσης ότι έγιναν και γίνονται από τους Δήμους έργα προϋπολογισμού πλέον των 305 εκατ. ευρώ  με  χρηματοδότηση που προέρχεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και από Ευρωπαϊκούς πόρους οι οποίοι εξασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια.
«Αυτό δεν ήταν προσωπική επιτυχία κάποιων από εμάς. Ήταν επιτυχία όλων μας γιατί όλοι ξέραμε ότι όποια Κυβέρνηση και να είχαμε  απέναντι, όποιον υπουργό και να είχαμε απέναντι, όποιο κόμμα και αν εμείς πιστεύαμε, από όπου και αν προερχόμασταν, γινόμασταν ένα σε αυτή την πολύ μεγάλη διεκδίκηση» τόνισε ο Κώστας Μπακογιάννης.
Κλείνοντας, παρ` όλο που θα φύγει από την Περιφέρειά μας – για να διοικήσει τον Δήμο Αθηναίων – όπως δημόσια εξομολογήθηκε ο κ. Μπακογιάννης, η καρδιά του «θα χτυπά πάντα γι` αυτό τον τόπο …


Λουκάς Υπερήφανος: «Από την πρώτη στιγμή βρήκαμε μια κοινή γραμμή»





Με θερμά λόγια για την συνεργασία της ΠΕΔ αλλά και όλων των Δήμων της Στερεάς ξεχωριστά με τον Περιφερειάρχη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος.  Τον ευχαρίστησε γιατί από την πρώτη στιγμή υπήρξε συνεννόηση και κοινή γραμμή για τα προβλήματα των Δήμων και της Περιφέρειας και για την ανάδειξη τους προκειμένου να αντιμετωπιστούν. «Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενωθήκαν  για την Στερεά και κάναμε  μαζί μια μεγάλη προσπάθεια» επεσήμανε, μεταξύ άλλων,  ο κ. Υπερήφανος.


Φάνης Σπανός: Το ένα χέρι νύβει το άλλο... 


 
Ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός τίμησε και εκείνος την σημερινή συνεδρίαση - απολογισμό του αυτοδιοικητικού έργου στον α` και β` βαθμό το διάστημα 2014 - 2019. Ευχαριστίες και από εκείνον για την αγαστή συνεργασία, η οποία εύχεται να συνεχιστεί και την επόμενη 4ετία... "Ποτέ δεν είχα την αίσθηση είναι ότι ήμασταν σε διαφορετικές ομάδες. Αντίθετα, θεωρούσα ότι όλοι ήμασταν μαζί για να υπηρετήσουμε τον ίδιο στόχο" ανέφερε ο κ. Σπανός. "Το αποτέλεσμα που αφήνουμε πίσω μας ως Περιφερειακή αρχή είναι θετικό και μας αφήνει μια παρατακαθήκη που το λιγότερο το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι επιτρέπει στους νέους Δημάρχους και στη νέα Περιφερειακή Αρχή να ξεκινήσει από ένα πολύ καλό σημείο"... ανέφερε ο κ. Σπανός - μεταξύ άλλων - στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση με το ρόλο του νέου Περιφερειάρχη,  ανάμεσα στους παλιούς και νέους αιρετούς της Στερεάς Ελλάδας... 


Οι βασικές διεκδικήσεις την περίοδο 201- 2019 από την ΠΕΔ Στερεάς -Περιφέρεια
1.      Κοινή προσπάθεια για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Η προσπάθεια δεν είχε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε, ωστόσο έγινε μια οργανωμένη προσπάθεια, ετοιμάσαμε μελέτη, συναντηθήκαμε τον Υπουργό, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τέθηκαν οι βάσεις για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο μέλλον.
2.      Συντονισμένες ενέργειες για την άρση της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας. Η προσπάθεια ξεκίνησε από εμάς και ο Περιφερειάρχης την έφτασε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συντάσσοντας μάλιστα και σχετική μελέτη. Ήδη τα κονδύλια προς τη Στερεά αυξήθηκαν τόσο στο ΠΕΠ όσο και από τα Τομεακά Προγράμματα και μελλοντικά οι πόροι που θα κατευθύνονται προς την Περιφέρειά μας αναμένεται να είναι ακόμη περισσότεροι.
3.      Εξασφαλίσαμε με δικές μας πρωτοβουλίες και την καίρια παρέμβαση του κ. Μπακογιάννη χρηματοδότηση για έργα συντήρησης αγροτικής οδοποιίας από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον κ. Χαρίτση ύψους 8 εκατ. € για τα έτη 2017-2018. Πολλά από τα έργα αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη. Η δράση ήταν η πρώτη που προκηρύχθηκε στην Ελλάδα.
4.      Καταθέσαμε προτάσεις και συνεργαστήκαμε στη διαμόρφωση των προσκλήσεων του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας που αφορούσαν τους Δήμους.
5.      Συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια και το ΤΕΕ – Τμήμα Ανατολικής Στερεάς στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος συνολικής καταγραφής δεδομένων ασφάλειας και ελλείψεων των σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής σύμβασης
6.      Συνεργαστήκαμε για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικού/ πολιτιστικού προγράμματος της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας σε σχολεία της Περιφέρειας.
7.      Συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο των Επιτροπών Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας.
8.      Συνεργαστήκαμε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως η Άτυπη Περιφερειακή Επιτροπή των Αντιπροσώπων του προγράμματος RCIA (Regional Creative Industries Alliance) και το πρόγραμμα για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στους τομείς της Υψηλής Τεχνολογίας - ΦΕΜΙΝΑ.
9.      Προχωρήσαμε στην επιτυχή συνδιοργάνωση ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: