Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Στροφή στην κάνναβη από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ορχομενού

Ο Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού 
Μέσα από ένα σύγχρονο κοινοπρακτικό σχήμα, μία ομάδα παραγωγών κάνναβης του Συνεταιρισμού Ορχομενού μπαίνει στη δεύτερη φάση υλοποίησης ενός σχεδίου για την καλλιέργεια του φυτού στη Βοιωτία. Η ομάδα ξεκίνησε πέρυσι μια πειραματική καλλιέργεια, σε περίπου 50 στρέμματα. Βλέποντας τις παραγωγικές δυνατότητες του φυτού, φέτος οργανώνει αποτελεσματικότερα τις παραγωγικές και εμπορικές της δραστηριότητες, έχοντας δίπλα της αξιόλογους συνεργάτες. 

Ο Βασίλης Τσαγαλάς, πρόεδρος του συνεταιρισμού, είναι αρκετά αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος: «Έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις για την επαγγελματική πλέον καλλιέργεια αυτού του φυτού και στην περιοχή του Ορχομενού. Ξεκινήσαμε 15 παραγωγοί με τη δημιουργία της ομάδας παραγωγών. Τα πρώτα δείγματα που είχαμε από την περσινή καλλιέργεια ήταν πολύ ενθαρρυντικά για να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Συνέργειες

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσαγαλάς, «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όσο λιγότερα λάθη γίνουν στον σχεδιασμό της παραγωγής, τόσο θετικότερο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Για τον λόγο αυτόν, το μεγάλο βάρος πέφτει στις συνεργασίες και ειδικά στην έρευνα». Και συμπληρώνει: «Καταλαβαίνουμε και κατανοούμε ότι μία τέτοια δραστηριότητα δεν μπορεί να προχωρήσει μόνο με εμάς, αλλά θα πρέπει να συνεργαστούμε με ένα σύνολο φορέων που εμπλέκονται γύρω από αυτό το προϊόν. Ξεκινήσαμε ένα κοινοπρακτικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες, που έχουν άμεση σχέση με την πρώτη ύλη της κάνναβης. Παράλληλα, όμως, επιδιώκουμε να έχουμε και την αντίστοιχη επιστημονική υποστήριξη. Προχωρήσαμε έτσι στη συνεργασία μας με τον ΕΛΓΟ και δύο ερευνητικά κέντρα».

Εξωστρέφεια

Ένα άλλο δυναμικό κομμάτι της παραγωγής αφορά και τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά. Οι αγορές του εξωτερικού έχουν τις δικές τους απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες, αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. «Πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα, καλύπτοντας σύγχρονες ανάγκες της ντόπιας και διεθνούς αγοράς. Έχουμε έρθει σε επαφή με εταιρείες του εξωτερικού που ήδη διαχειρίζονται προϊόντα με πρώτη ύλη την κάνναβη, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάθεση του προϊόντος που παράγουμε. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ώστε να συμμετέχουμε σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας».

Σύγκριση με το βαμβάκι

Όπως είναι γνωστό, στην περιοχή του Ορχομενού, ένα μεγάλο ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων καλύπτεται από το βαμβάκι. Ο συνεταιρισμός έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ορθή διαχείριση του βαμβακιού. Μέσα από τις συνέργειες, αξιοποιεί διάφορα προγράμματα, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Με τη νέα αυτή προσπάθεια που γίνεται από τον συνεταιρισμό, η βιομηχανική κάνναβη μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο εισόδημα των αγροτών, καθώς και στη δυνατότητα εναλλαγής των καλλιεργειών, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος. Με την καλύτερη αξιοποίηση του φυτού, εκτιμούν τα μέλη του συνεταιρισμού, το εισόδημα από την καλλιέργεια της κάνναβης θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του βαμβακιού, ακόμα και χωρίς την ενίσχυση που παίρνουν στο βαμβάκι. Πηγή: Ύπαιθρος Χώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: