Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Μεταφέρεται στους Δήμους ο ΕΝΦΙΑ

Επιβεβαίωσε για μια φορά ακόμη και στην ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ότι «μεταφέρεται ο ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση μέσα σε αυτήν την τετραετία». Σημειώνουμε ότι η παράληψη του θέματος από τον Πρωθυπουργό στις προγραμματικές του δηλώσεις, είχε βάλει κάποιες αμφιβολίες. Να θυμίσουμε ότι οι εισπράξεις από ΕΝΦΙΑ ανέρχονται στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνυπολογίσουμε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για μείωση μεσοσταθμικά κατά 22% απομένουν 2,1 εκ ευρώ. Οι ΚΑΠ που παρουσιάζουν φέτος την ιδιορρυθμία να εμφανίζονται σε ενοιοποιημένο λογαριασμό με το ΠΔΕ ανέρχονται στα 3,5 εκ ευρώ.

Οπως έχει δηλώσει και η ΚΕΔΕ οι δήμοι δεν έχουν τον μηχανισμό είσπραξης του ΕΝΦΙΑ και αυτό αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι.
Τέλος να σημειώσουμε ότι όπως προέκυψε από σχετική μελέτη του ΙΤΑ για λογαριασμό της ΚΕΔΕ μια ενδεχόμενη μεταβίβαση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους θα δημιουργήσει μια μεγάλη ανισορροπία μεταξύ τους, καθώς οι τιμές των ακινήτων σε πολλούς από αυτούς είναι πολύ χαμηλές και ανάλογα θα είναι και τα έσοδα από ΕΝΦΙΑ ενώ σε άλλους είναι πολύ υψηλές αντίστοιχα.
Το πρόβλημα της ήδη υπάρχουσας μεγάλης απόκλισης στην κατανομή των ΚΑΠ ήρθε να αμβλύνει ο Κλεισθένης με την κατηγοριοποίηση των δήμων. Ο ΕΝΦΙΑ αν δεν διαμορφωθεί με κάποιους αντίστοιχους συντελεστές θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα χρηματοδότησης σε κάποιους δήμους.
Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Πρωθυπουργού στην περασμένη έκθεση της ΔΕΘ, τον ΕΝΦΙΑ θα καθορίζουν οι δήμαρχοι. Αυτή εξαγγελία βάζει δύο μεγάλα ερωτηματικά. Το πρώτο αφορά το ύψος του ΕΝΦΙΑ σε κάθε δήμο καθώς και η μείωση κατά 22% και ο καθορισμός του από τον Δήμαρχο δεν συμβαδίζουν. Το δεύτερο είναι ότι αν καθορίζεται από το δήμαρχο δεν γίνεται να υπάρχει κοινό καλάθι εξομάλυνσης για την στήριξη των μη ευνοημένων δήμων. 
Και βέβαια άλλο ένα ερωτηματικό είναι το τι θα γίνει με τα έσοδα των Περιφερειών.
Πηγή https://www.myota.gr/2019/07/22/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF-%CE%B5%CE%BD%CF%86%CE%B9%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: