Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο Ορχομενός ετοιμάζεται να αποκτήσει αυτόνομο Λαογραφικό Μουσείο – Η ενορία της Σκριπούς αξιοποιεί την δωρεά της αείμνηστης Ορχομένιας Αικατερίνης Μπίνιου


Ήταν Νοέμβριος του 2010 (https://orchomenos-press.blogspot.com/2010/11/blog-post_7404.html όταν το όνειρο του Στάθη και της Βαρβάρας Γιαννακίτσα  να δουν τη λαογραφική τους συλλογή - που συγκεντρώθηκε κομμάτι κομμάτι από προσωπικές και άλλες δωρεές-  να στεγάζεται σ` ένα μόνιμο και δημόσιο χώρο και να γίνεται  πραγματικότητα με την υποστήριξη της Ενορίας της Σκριπούς και την προσωπική συνδρομή του π. Χαραλάμπους. Το ORCHOMENOS PRESS χαιρετίζει με ενθουσιασμό την πρώτη καλή είδηση της νέας χρονιάς για τον τόπο μας, που παραμένει ανεξάντλητος σε ανθρώπινο δυναμικό, προσφορές και πρωτοβουλίες που θα τον οδηγήσουν σε νέα του ακμή!!! 

Ο π. Χαράλαμπος στον αγιασμό της Λαογραφικής Συλλογής Ορχομενού το 2010, μια συλλογή  που δωρήθηκε στην Ενορεία της Σκριπούς από τους αξιοσέβαστους κκ. Στάθη και Βαρβάρα Γιαννακίτσα.  
Από τότε χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν άλλα δέκα χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων η τοπική κοινωνία και η τοπική εκκλησία ολοκλήρωνε βήμα βήμα την διαμόρφωση του πολύπλοκου παζλ του Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού, μέσα στο οποίο θα εντάσσονταν και η δημιουργία ενός αυτόνομου Λαογραφικού Μουσείο στον Ορχομενό, μέσα στο οποίο θα διαφυλαχθεί αυτός ο πλούτος του τόπου μας, θα διασωθούν μνήμες και παραδόσεις που πέρασαν και χάθηκαν, μαζί με την αλλαγή του τρόπου της ζωής μας.

Κι` αυτή η στιγμή φαίνεται πως έφτασε, όπως ανακοίνωσε και επίσημα παρουσία του Σεβασμιωτάτου κκ. Γεωργίου, ο π. Χαράλαμπος Χατζηχαραλάμπους, εφημέριος και πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού» την περίοδο των γιορτών, αξιοποιώντας  την δωρεά της αείμνηστης Ορχομένιας Αικατερίνης Μπίνιου, η οποία πρόσφερε στην ενορία την κατοικία ήδη από από το 2015
.
Πρόκειται για ένα ακίνητο στη συμβολή των οδών Γυμναστηρίου και Πεσόντων Μαχητών, στο πλέον κομβικό σταυροδρόμι, που συνδέεται το παρκινγκ του Αρχαιολογικού Πάρκου με τις μεγάλες αρτηρίες, στο κέντρο  του Ορχομενού, ένα αυτόνομο ακίνητο και με αξιόλογο περιβάλλον χώρο.
Το ακίνητο της δωρεάς Μπίνιου βρίσκεται στην συμβολή των οδών Γυμναστηρίου
 και Πεσόντων Μαχητών, στην καρδιά του Ορχομενού. 

Η αδιάνοικτη σήμερα οδός Παναγία Σκριπού, που θα μετατραπεί
σ` ένα από τους ομορφότερους πεζόδρομους,
μέσω των οποίων θα προσεγγίσει κανείς από την κεντρική μας
 πλατεία το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού.

Για το λόγο αυτό το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο
 αποφάσισε να προχωρήσει σ` αυτή την απόφαση,
 για την οποία τους συγχαίρουμε!

Ο Ορχομενός θα αποκτήσει επιτέλους 
ένα αυτόνομο Λαογραφικό Μουσείο 
και μια γενναιόδωρη προσφορά 
θα αξιοποιηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο.

Ας είναι ελαφρύ το χώρο της δωρήτριας και της οικογένειάς της,
το όνομα των οποίων θα μείνει για πάντα χαραγμένο στην τοπική μας ιστορία.

Οι εργασίες μαθαίνουμε θα ξεκινήσουν σύντομα
 και ευχόμαστε γρήγορα να ολοκληρωθούν… Θα επανέλθουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: