Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

1η Συνάντηση Καλλιτεχνών στη Λιβαδειά, στο πλαίσιο του προγράμματος “Μνήμη του Νερού”


Η “Μνήμη του Νερού” είναι ένα έργο που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση καλλιτεχνών και διερευνά τον αντίκτυπο της καλλιτεχνικής έκφρασης σε κτίρια  μεταβιομηχανικής κληρονομιάς, υπό την άποψη του πολεοδομικού σχεδιασμού και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση στην Οστάνδη του Βελγίου, το Νοέμβριο του 2018, όπου συζητήθηκαν οι στόχοι και η στρατηγική του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί στη Λιβαδειά, η 1η συνάντηση καλλιτεχνών κατά το χρονικό διάστημα 28 Ιανουαρίου -3 Φεβρουαρίου 2019.
Οι εταίροι του προγράμματος “Μνήμη του Νερού” από τη Σουηδία, τη Σκωτία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ιρλανδία θα φιλοξενηθούν από τους Έλληνες  για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με μελλοντικούς σχεδιασμούς μεταβιομηχανικών περιοχών, με μέτωπο σε υδάτινο στοιχείο.
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος στη Λιβαδειά θα υπάρξει ένα εντατικό πρόγραμμα παρουσιάσεων, συζητήσεων, επιτόπιων επισκέψεων, εργαστηρίων και αλληλεπιδράσεων με διάφορους θεσμούς και τοπικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου της ΚΕΔΗΛ, της ΕΠΑΨΥ, της ΕΚΕΨΥΕ, του Δικτύου Αλληλεγγύης, της εθελοντικής ομάδας ΛΕΒΑΔΡΩ, των ΚΟΙΝΣΕΠ “Έρκυνα” και “9 Μούσες”, Αθλητικούς Συλλόγους και το ΚΑΠΗ του Δήμου Λεβαδέων.
Η Ραφίκα Σαουίς, που επιλέχθηκε πρόσφατα από το ίδρυμα ΝΕΟΝ για να  παρουσιάσει την πρωτοποριακή της ιδέα σχετικά με τα νέα ΜΜΕ, είναι η επικεφαλής καλλιτέχνις για την Ελλάδα.
Εκδήλωση - ομιλία για την γνωριμία με την Έρκυνα θα πραγματοποιηθεί με τον γεωγράφο και τον βιολόγο Δρ. Σταμάτη Ζόγγαρη.
Ο ιστορικός Βάσιας Τσοκόπουλος θα μιλήσει σχετικά με τη «Βιομηχανία της Λιβαδειάς», προσεγγίζοντας τη βιομηχανία ως στοιχείο της ευρωπαϊκής ιστορίας, καθώς και του εμπορίου και των μεταφορών.
Επίσης, θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι στο οποίο θα συμμετάσχουν όλοι οι καλλιτέχνες, ντόπιοι και ξένοι, που θα επικεντρωθεί σε αφηγήσεις σχετικά με τη θέση της γυναίκας στις πόλεις των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί συμπόσιο, που θα διερευνήσει τους παραδοσιακούς μύθους της Έρκυνας.
Οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα επισκεφθούν την κτηνοτροφική μονάδα του κ. Δημήτρη Δανιά, όπου θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την γεωργική βιομηχανία.
Βασική παρουσίαση σχετικά με την αναγέννηση της πόλης και του ποταμού θα πραγματοποιηθεί από την Δήμαρχο Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, ενώ πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες θα παρουσιάσουν τη δημόσια πολιτική για την αστική ανάπλαση.
Οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν εγκαταλελειμμένα κτίρια και χώρους με εθελοντές της ΛΕΒΑΔΡΩ.
Όλες οι παραπάνω δράσεις και τα εργαστήρια θα επιτρέψουν στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, στους διοργανωτές και στους εταίρους του έργου να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν σχέδια και στρατηγικές για την ανάπτυξη του πολιτισμού, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος στις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα πόλεις.
Τα αποτελέσματα του έργου “Μνήμη του Νερού” σχετικά με το παρελθόν και το μέλλον της βιομηχανίας στις πόλεις με υδάτινο μέτωπο, όπως αυτά θα προκύψουν μέσα από την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των καλλιτεχνών και των τοπικών κοινωνιών θα παρουσιαστούν σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: