Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2019

ΠΕΔΚΜ: Να συγκληθεί η διοίκηση της ΚΕΔΕ για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων

Άμεση σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ζητεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), προκειμένου «να διατρανωθεί η πλήρης αντίθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης» στη νέα απόφαση για την «υποχρεωτική» μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων των δήμων σε διαχειριστικό λογαριασμό τους, στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ΠΕΔΚΜ αναφέρεται στη νέα απόφαση της κυβέρνησης (οικ.2/6748/ΔΛΓΚ/ 21-01-2019 ΥΑ), που αφορά όλους τους φορείς γενικής κυβέρνησης και τους ΟΤΑ και ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (ΦΕΚ Β΄ 104/24-01-2019). Η απόφαση προβλέπει το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ από τους δήμους μέσα σε τριάντα μέρες από τη δημοσίευσή της (έως 21-02-2019) και τη μεταφορά των πλεονάζοντων διαθεσίμων στον λογαριασμό αυτόν, ενώ και «τα ποσά των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που κατανέμονται στους ΟΤΑ αποδίδονται από 01/03/2019, υποχρεωτικά στον λογαριασμό της ταμειακής διαχείρισης, που τηρούν οι εν λόγω φορείς στην Τράπεζα της Ελλάδος».
«Το θεσμικό ατόπημα που θεμελιώθηκε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015 και με διάφορες μεθοδεύσεις επιβιώνει και προσπαθεί να επιβληθεί, πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί» τονίζει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔΜΚ, Λάζαρος Κυρίζογλου, σε επιστολή που έστειλε χθες στον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, με την οποία ζητεί να ανακληθεί άμεσα στο μέρος που αναφέρεται στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Κυρίζογλου απέστειλε επιστολή και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, με αίτημα την άμεση σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, με τη συμμετοχή και των προέδρων των ΠΕΔ, ώστε να διατρανωθεί η «πλήρης αντίθεση» της τοπικής αυτοδιοίκησης, «να δρομολογηθεί κάθε πρόσφορη ενέργεια και διαδικασία» και «να δοθούν εγκαίρως οι κατάλληλες κατευθύνσεις σε όλους τους δήμους και τις ΠΕΔ της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: